Tężnia solankowa – zalety i przeciwwskazania. Tężnia w domu

Fot.: Brian Hagiwara / Getty Images

Tężnia solankowa to drewniana konstrukcja wyposażona w pompę, która rozprowadza solankę po odpowiednio rozmieszczonych gałęziach. Powoduje to wytwarzanie specyficznego mikroklimatu, pomagającego w leczeniu chorób układu oddechowego i we wzmocnieniu systemu odpornościowego. 

Tężnia solankowa ma bardzo długą historię. Przyjmuje się, że pierwsze tego typu konstrukcje pojawiły się około XIV w. w Lombardii, regionie położnym w północnych Włoszech. Szybko upowszechniły się także w krajach Europy Środkowej, zwłaszcza w Niemczech i Austrii. Na terenie dzisiejszej Polski prężnym ośrodkiem solowarskim był Kołobrzeg, gdzie w latach 1710–1780 wybudowano pięć tężni solankowych; każda miała 285 m długości.

Początkowo tężnie służyły do zwiększania gęstości solanki i produkcji soli kuchennej. Z czasem, w miarę rozwoju innych technologii jej wytwarzania, tężnie zaczęły pełnić przede wszystkim rolę leczniczą, zwłaszcza po odkryciu, że wokół nich tworzy się specyficzny mikroklimat, a powietrze przesycone jest cennymi mikroelementami. Wiele takich budowli powstało na terenie uzdrowisk, największe w Europie tężnie wybudowano w XIX stuleciu w Ciechocinku.

Co to jest tężnia solankowa?

Tężnia solankowa to konstrukcja z drewna drzew iglastych i gałęzi, zazwyczaj tarniny, na które spływa pompowana ku górze solanka, czyli woda mineralna zawierająca dużą liczbę jonów sodowych, soli magnezowych oraz związków jodu i bromu. Specjalne rozmieszczenie gałęzi sprawia, że solanka rozbija się o nie, a także naturalnie odparowuje. Powietrze, w wyniku naturalnych ruchów wokół tężni, jest nasycone cennymi mikroelementami: jodem, bromem, magnezem, sodem, potasem czy żelazem, wnikającymi do organizmu poprzez błony śluzowe układu oddechowego oraz skórę.

Walory lecznicze mikroklimatu porównywane są z korzyściami, jakie daje spacer nad brzegiem morza, zaś solanka zawiera nawet mniej zanieczyszczeń niż woda morska. Proces tzw. tężenia jest jednak uzależniony od pogody. Najintensywniejsze parowanie solanki następuje w czasie słonecznego i wietrznego dnia, najmniejsze obserwuje się, gdy pada deszcz. Nocą zanika niemal zupełnie.

Tężnia solankowa – zalety

Zalety tężni solankowej docenią osoby, które cierpią na niedobór mikroelementów, a także mają osłabiony układ odpornościowy. Inhalacje zalecane są również chorym z nawracającymi lub przewlekłymi schorzeniami dróg oddechowych, np. nieżytem nosa lub krtani czy stanem zapalnym zatok przynosowych. Solny mikroklimat ułatwia usuwanie wydzieliny w przypadku zapalenia oskrzeli, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc czy astmy oskrzelowej. Specyficzny mikroklimat wykorzystywany jest również w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, alergii, nerwicy wegetatywnej czy w przypadku ogólnego wyczerpania.

Do tężni mogą się udać osoby zdrowe, ponieważ inhalacje leczniczą mgiełką pomagają oczyścić drogi oddechowe. Na skutek znacznego zanieczyszczenia powietrza, zwłaszcza w dużych miastach, gromadzi się w nich dużo pyłów o różnym, często potencjalnie niebezpiecznym składzie.

Najlepszy efekt leczniczy osiąga się, przebywając w odległości nie mniejszej niż 30 m od tężni, zaś zalecany czas trwania inhalacji wynosi około pół godziny. Taką kurację warto uzupełnić szybkim marszem lub spacerem z kijkami do nordic walking.

Zobacz film: Astma, czyli co? Źródło: 36,6.

Tężnia solankowa – przeciwwskazania

Istnieje niewiele przeciwwskazań do korzystania z tężni solankowej, gdyż powstający wokół niej mikroklimat zazwyczaj wykazuje korzystny wpływ na organizm. Nie jest jednak wskazany dla osób po świeżo przebytym zawale serca oraz zmagających się z:

  • nadczynnością tarczycy;
  • chorobą nowotworową;
  • uczuleniem i nadwrażliwością na składniki solanki, zwłaszcza brom lub jod;
  • ostrymi schorzeniami przebiegającymi z podwyższoną temperaturą ciała;
  • niewydolnością naczyń wieńcowych.

Domowa tężnia solankowa

Tężnie solankowe kojarzą się zazwyczaj z dużymi obiektami, jednak taką konstrukcję można mieć nawet w małym mieszkaniu. Na rynku dostępne są różne modele domowych tężni solankowych. Na ułożoną na drewnianej konstrukcji tarninę wylewana jest za pomocą pomp solanka, spływająca swobodnie po gałązkach. Jej nadmiar gromadzi się w korycie umieszczonym na posadzce.

Tężnia solankowa w domu, dzięki intensywnemu parowaniu, wytwarza w pomieszczeniu leczniczy mikroklimat, a dodatkowo je nawilża, co jest bardzo ważne zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy ogrzewanie powoduje znaczny spadek wilgotności powietrza. W efekcie wiele osób skarży się na dolegliwości związane ze wzrokiem, skórą czy układem oddechowym. Domowa tężnia solankowa oczyszcza i odświeża powietrze, a dodatkowo sprzyja jego hydrojonizacji, czyli wytwarzaniu jonów ujemnych, niszczących szkodliwe bakterie, wirusy i grzyby.

Data aktualizacji: 12.12.2018,
Opublikowano: 20.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

alergolog 19.03.2018r.

Psychoterapeuta merytorycznie?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej