Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis

Fot. NoirChocolate / Getty Images

Tarta znana jest wszystkim jako kaloryczna bomba w postaci deseru lub obiadu. Wcale jednak nie musi tak być! Wystarczy zamienić kilka składników w tłusta tarta przemieni się w zdrowe danie fit. Jak tego dokonać w domowej kuchni? Zobaczcie przepis.

Tarta ma to do siebie, że zwykle kojarzy nam się z tłustym daniem – w wersji obiadowej ociekającym żółtym serem, zaś w wersji deserowej z ogromną ilością cukru, śmietany czy mascarpone. Jednak tarta wcale nie musi być bombą kaloryczną, wystarczy, że nieco zmodyfikujemy przepis!

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

  • brokuł podzielony na małe różyczki
  • pół czerwonej cebuli
  • papryka
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • 100 g sera feta
  • pestki dyni
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka i osobno 2 białka
  • papryka słodka, pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagnieść ciasto z mąki z solą, żółtek, margaryny i wody. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki.

Ugotować brokuła, pokroić ser feta i paprykę w kostkę, przygotować fasolę. Poszatkować drobno cebulę. W misce wymieszać jajka z białkami i śmietaną, doprawić pieprzem i papryką.

Wyłożyć papierem do pieczenia formę na tartę, wyłożyć na nią ciasto z lodówki i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, pomiędzy nie wysypać paprykę, fasolę, cebulę i ser feta. Wszystko zalać śmietanowo – jajeczną masą. Wierzch posypać pestkami dyni.

Piec w temperaturze 180 stopni aż środek się zetnie, czyli ok. 35 – 45 minut.

Polecamy: Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty?

Kcal (100 g)166.44
Białko5.68
Tłuszcz11.29
Węglowodany8.76
Błonnik2.36

Można także zmodyfikować nadzienie w podanym przepisie:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 200 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g różyczek brokuła
  • 200 g marchewek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąka pełnoziarnista – dlaczego jest lepsza?

Mąkę otrzymujemy z przemiału ziaren i w zależności od sposobu mielenia ma ona różną jakość. Po zmieleniu całego ziarna ( czyli łuski, jądra i kiełka) powstaje ciemna mąka pełnoziarnista, bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąka biała powstaje z tzw. bielma ziarna i jest pozbawiona większości cennych składników.

Zwykła, tradycyjna mąka pszenna, czyli biała, zawiera w sobie bardzo dużo skrobi. Substancja ta w połączeniu z wodą pęcznieje w naszych organizmach i tworzy „klej”, który utrudnia proces trawienia. Mąka pełnoziarnista jest bogata w błonnik pokarmowy, który z kolei spowalnia przyswajanie cukrów i przyspiesza przemianę materii. Mąka pełnoziarnista zawiera także minerały takie jak fosfor, magnez, żelazo i cynk.

Mąka pełnoziarnista zawiera mniej kalorii, na 100 g produktu przypada 348 kalorii, natomiast zwykła biała mąka przemysłowa to około 362 kalorii na 100 g produktu.

Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy ziarno, z którego powstaje mąka powinno być badane? Źródło: Co nas truje

Opublikowano: 10.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej