Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa

Fot. alpaksoy / Getty Images

Szczypiorek to niezwykle popularne warzywo, wykorzystywane w kuchni do celów dekoracyjnych, a zarazem jako przyprawa. Jego wyrazisty smak może podnosić walory jajecznicy, kanapek, sałatek. Warto sięgać po szczypiorek jak najczęściej, bo stanowi źródło wielu substancji odżywczych.

Czosnek szczypiorek – bo tak brzmi pełna nazwa rośliny (Allium schoenoprasum) – należy do rodziny czosnkowatych, do której zaliczają się także czosnek i cebula. W stanie dzikim występuje na terenach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Bylina o cienkich, rurkowatych liściach, rozbudowanej, cebulowatej bulwie i fioletowych lub różowych kwiatach uprawiana jest w wielu zakątkach świata. Ceniona jest zarówno ze względu na walory smakowe, jak i właściwości prozdrowotne.

Szczypiorek – wartości odżywcze

Pęczek szczypiorku waży zaledwie 20–30 g. Ta ilość jest w stanie zaspokoić w 1/4 dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminy A i C, a w 3/4 – na witaminę K. Ponadto dostarcza sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B9, czyli kwasu foliowego.

Po szczypiorek warto sięgać ze względu na zawarte w nim minerały, w szczególności mangan, magnez, żelazo, siarkę, wapń, miedź i potas. Pęczek rurkowatych liści pokrywa zapotrzebowanie na te pierwiastki w 3–5%.

Szczypiorek zawiera niewielkie ilości węglowodanów (około 1 g/25 g, z czego połowa to błonnik) i tłuszczów (0,2 g/25 g, głównie kwasy tłuszczowe omega-6) oraz białka (0,9 g/25 g). Wśród cennych dla ludzkiego organizmu związków obecnych w szczypiorku znajdują się także olejki eteryczne i chlorofil.

Szczypiorek a witaminy

Jako doskonałe źródło witaminy K szczypiorek jest warzywem, którego spożywanie poprawia krzepliwość krwi. Ma także pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, w tym – odpowiednie uwapnienie kości. W związku tym jest cennym dodatkiem w profilaktyce osteoporozy.

Zawarte w szczypiorku witaminy A (konkretnie – beta-karoten, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A) i C to silne antyoksydanty, czyli substancje, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki takim właściwościom opóźniają procesy starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, sercowo-krążeniowych (m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca) i neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera). Obie witaminy wykazują właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, dzięki czemu mogą wspomagać organizm w walce z infekcjami. Odpowiedzialne są także za prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Witamina A zapobiega ponadto chorobom narządu wzroku. Z kolei kwas askorbinowy (witamina C) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego, czyli utrzymania odporności organizmu. Jako składnik niezbędny do syntezy kolagenu wzmacnia nie tylko skórę i jej przydatki, ale też naczynia krwionośne, dziąsła, mięśnie, ścięgna, stawy.

Swoje właściwości zdrowotne szczypiorek zawdzięcza także obecności witamin B. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają na pracę serca i ciśnienie krwi, uczestniczą w procesach metabolicznych, tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów. Kwas foliowy, którego warzywo jest świetnym źródłem, to substancja niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Ma zatem wpływ na wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Z tego względu jest szczególnie cenna dla rozwijającego się płodu – po szczypiorek powinny sięgać kobiety w ciąży. Witamina B9 ma także działanie krwiotwórcze, a według niektórych badań – przeciwnowotworowe. Wraz z innymi witaminami B obniża we krwi poziom homocysteiny – aminokwasu, którego nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Inne właściwości szczypiorku

Szczypiorek zasługuje na uwagę ze względu na zawarte w nim związki siarki, którym zawdzięcza ostry, wyrazisty smak. Siarka ma właściwości bakteriobójcze i lekko przeczyszczające. Działa korzystnie na stan skór, włosów i paznokcie, pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom. Podobnie ukierunkowane działanie wykazują obecne w szczypiorku olejki eteryczne. Poprawiają one przemianę materii oraz wspomagają wydzielanie śluzu przez błony dróg oddechowych.

Zielone warzywa, takie jak szczypiorek, warto spożywać jako źródło chlorofilu, który – jak wskazują współczesne badania nad tym barwnikiem – potrzebny jest nie tylko roślinom. Związek ten wspomaga dotlenienie organizmu i oczyszczanie go z substancji toksycznych. Wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje procesy trawienne, wzmacnia odporność oraz – w przypadku matek karmiących piersią – stymuluje laktację.

Szczypiorek – kalorie, odchudzanie

Pęczek szczypiorku dostarcza zaledwie 8 kcal. Osoby dbające o linię lub walczące z nadwagą mogą zatem bez obaw umieszczać warzywo w jadłospisie. Istnieje kilka powodów, dla których warto spożywać szczypiorek na restrykcyjnej diecie. Zawarte w nim substancje:

  • uzupełniają redukcyjne menu o niezbędne witaminy,
  • poprawiają przemianę materii,
  • ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych metabolitów,
  • podnoszą walory smakowe posiłków (można zrezygnować z soli).

Uprawa szczypiorku

Szczypiorek jest łatwo dostępny – można go kupić na każdym stoisku warzywnym. Warto jednak pokusić się o własną uprawę, by mieć pewność, że warzywo jest świeże, pochodzi z dobrego źródła. Wyhodowanie go w domowych warunkach jest bardzo proste. Szczypiorek zasadzić można nawet w doniczce na parapecie. Wyrasta z nasion lub z cebulek. Wymaga dobrze nawadnianej gleby i słońca lub półcienia. Jeśli listki podcina się kilka centymetrów nad ziemią, szybko odrastają. Smakiem szczypiorku uprawianego w domu (w temperaturze pokojowej) można się cieszyć przez cały rok.  

Zobaczcie jakie są zioła lecznicze:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Data aktualizacji: 01.08.2018,
Opublikowano: 02.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej