Szczodrak krokoszowaty – właściwości i zastosowanie zdrowotne

Fot. Elena Odareeva / Getty Images

Szczodrak krokoszowaty to cenna roślina lecznicza, która znana jest z właściwości antyoksydacyjnych i adaptogennych, czyli ułatwiających przystosowanie się do często zmieniających się i bardzo trudnych warunków. Stąd też pochodzi jej zwyczajowa nazwa, która brzmi „roślina życia”.

Szczodrak krokoszowaty to stosunkowo mało znana roślina. Podnosi ogólną odporność organizmu, dodaje siły i energii oraz zwiększa sprawność seksualną. Przyczynia się do normowania poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Używany jest przez sportowców – wpływa na wydolność fizyczną. Surowcem leczniczym jest korzeń i kłącze szczodraka krokoszowatego.

Szczodrak krokoszowaty – wiadomości ogólne

Szczodrak krokoszowaty (z łac. Rhaponticum carthamoides) znany też jako leuzea krokoszowata to gatunek rośliny należący do rodzaju szczodrak i rodziny astrowatych. W stanie naturalnym porasta tereny górskie Syberii i północnej części Mongolii. Spotkać ją można w górach Ałtaj i Sajanach, na wysokości 1200–1900 m n.p.m.

Ile kosztuje szczodrak krokoszowaty?

Surowcem leczniczym jest korzeń i kłącze szczodraka krokoszowatego (z łac. Leuzeae rhizoma et radix), w składzie których znajdują się m.in.: witaminy (C, A, B, P), flawonoidy, garbniki, inulina, olejek eteryczny, karoten, szczawian wapnia, fitosterole. Charakterystyczne związki zawarte w korzeniu szczodraka to eksydony (20-hydroksyekdyson). Pierwsze badania biochemiczne przeprowadzono w 1941 roku, a farmakologiczne w 1946 roku.

Szczodrak krokoszowaty dostępny jest w sklepach zielarskich i niektórych aptekach. Opakowanie 50 g mielonego korzenia kosztuje niespełna 30 zł. Możliwe jest także samodzielne opracowanie surowca. Wczesną wiosną jego nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu. Zbiór korzenia i kłącza przypada na koniec jesieni. Suszenie przeprowadza się w przewiewnym i ciepłym miejscu.

Właściwości i zastosowanie zdrowotne szczodraka krokoszowatego

Roślina znana jest z działania adaptogennego. Oznacza to, że przeciwdziała stresowi, pomaga w przystosowaniu się do zwiększonego wysiłku fizycznego (zwiększenie stężenia ATP), wywołuje w organizmie stan podwyższonej odporności. Szczodraka krokoszowatego podaje się w celu wzmocnienia osobom w podeszłym wieku, po ciężkiej chorobie w okresie rekonwalescencji, zmuszonym do zaaklimatyzowania się w nowym miejscu, w stanach przemęczenia fizycznego i umysłowego.

Roślina wykazuje właściwości immunostymulujące, tonizujące, przeciwutleniające, neuroprotekcyjne (zmniejsza apoptozę komórek kory mózgowej). Dodatkowo hepatoprotekcyjne, antyarytmiczne, uspokajające (obniża aktywność ośrodkowego układu nerwowego). Dzięki tym ostatnim sen staje się głębszy i dłuższy. Poprawia funkcje mózgowe, w tym umiejętność zapamiętywania i uczenia się, łagodzi zaburzenia koncentracji i uwagi.

Szczodrak krokoszowaty łagodzi objawy depresji, schizofrenii i uzależnienia od alkoholu. Podkreśla się także jego działanie anaboliczne, dzięki czemu zwiększa siłę i wytrzymałość mięśni. Roślina wzmacnia sprawność seksualną. Przyspiesza proces gojenia się ran dzięki stymulowaniu różnicowania keratynocytów i wzrost aktywności transglutaminazy. Harmonizuje gruczoły wydzielania wewnętrznego i podnosi ich działanie.

Zobaczcie, przy jakich dolegliwościach warto korzystać z ziół:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Jak można stosować szczodraka krokoszowatego?

Szczodraka krokoszowatego stosować można na kilka sposobów. Jednym z najczęściej spotykanych jest odwar. Jego przygotowanie jest dość proste. Należy 1 łyżeczkę surowca zalać 1 l wody i gotować przez około 10 minut. Następnie na 20–30 minut miksturę trzyma się pod przykryciem i spożywa (2 razy dziennie po szklance).

Możliwe jest doustne zażywanie szczodraka. W tym celu należy wzbogacić nim jogurt czy inny produkt. Zalecane dzienne spożycie sproszkowanego korzenia wynosi około 4 g. Można też przyrządzić z niego nalewkę. Preparat w formie nalewki pojawił się w aptekach w 1955 roku. Buteleczka 100 ml to koszt około 55 zł. Nalewka powinna być stosowana 3 razy dziennie po 5–25 kropli. Do nabycia dostępne są preparaty ze szczodrakiem krokoszowym w formie kapsułek, gdzie opakowanie 90 sztuk (po 245 mg) kosztuje średnio 96 zł.

Przeciwwskazania do stosowania szczodraka krokoszowatego

Szczodraka krokoszowatego nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. Roślina nie jest wskazana w przypadku zażywania leków przeciwzakrzepowych i u osób z zaburzeniami ciśnienia tętniczego krwi.

Szczodrak krokoszowaty – pozalecznicze zastosowanie

Szczodrak krokoszowaty pełni rolę rośliny pastewnej, czyli przeznaczonej do wytwarzania paszy dla zwierząt. Roczny plon zielonej masy z obsadzenia 1 h wynosi nawet 35 t. Niegdyś przez mieszkańców Azji roślina ta była spożywana. Popularnością cieszyła się zwłaszcza w plemieniu Marali, od nazwy którego wywodzi się jej zwyczajowe określenie – korzeń Marala.

Bibliografia:

1. G. Obidoska, A. Sadowska, Rośliny o działaniu adaptogennym, [w:] „Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin”, 2004, 233, s. 163–171.

2. L. Samochowiec, Kompendium ziołolecznictwa, Urban & Partner, Wrocław 2002.

3. G. Nowak, Surowce roślinne stosowane w wyczerpaniu psychofizycznym i stresie, [w:] „Herba Polonica”, 2009, 55(2), s. 88–99.

Data aktualizacji: 11.07.2019,
Opublikowano: 11.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej