Szarlotka bezglutenowa – doskonała alternatywa dla uczulonych na gluten. Jak ją przygotować?

Fot: eZeePics Studio / gettyimages.com

Szarlotka to jedno z popularniejszych i smaczniejszych ciast. Do jej wykonania zazwyczaj używa się mąki pszennej, przez co nie może być ona spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu lub chorujące na celiakię. Jak przygotować alternatywną wersję szarlotki?

Zawarty w mące pszennej gluten to mieszanina białek, która występuje przede wszystkim w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto). Mimo że nie brakuje głosów, że jest bardzo szkodliwy to żadne badania nie potwierdzają przekonania, że wszyscy powinniśmy zrezygnować z jego jedzenia. Wykluczenie go z codziennej diety jest niezbędne tylko w niektórych przypadkach, np. wtedy, gdy mamy nietolerancję glutenu lub chorujemy na celiakię, czyli chorobę trzewną. Co gorsza, jego niedobór, u kogoś, kto nie ma problemów ze zdrowiem może doprowadzić do poważnych niedoborów. Zwłaszcza witamin z grupy B.

Jabłka – co w nich jest dobrego?

Jabłka to przede wszystkim witamina C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Niestety nie jest odporna na działanie wysokiej temperatury i podczas obróbki ogromną jej część tracimy. O tych bardzo popularnych owocach warto pamiętać także ze względu na flawonoidy oraz antocyjany. Te pierwsze chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, działają przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo (wzmacniają ściany naczyń krwionośnych). Doskonale radzą sobie z wirusami oraz bakteriami, dlatego też warto wprowadzić jabłka do diety późną jesienią, kiedy o infekcję nietrudno.

Czy jabłka są zdrowe? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Co wiesz o jabłkach? Źródło: Wiem co jem.

Podobne właściwości mają antocyjany. To naturalny barwnik, który nadaje owocom i warzywom ciemnego zabarwienia. Im ciemniejsze są tym więcej cennego związku zawierają. Poza wzmocnieniem i poprawą pracy układu krążenia. Jabłka zawierają także błonnik pokarmowy, który pomaga rozkręcić i poprawić metabolizm. Zawarte w owocach pektyny pomagają organizmowi pozbyć się szkodliwych dla niego związków, z metalami ciężkimi na czele. Dodatkowo są doskonałą przekąską dla osób, które chcą się pozbyć ponadprogramowych kilogramów. Mają także niewiele kalorii. Szacuje się w 100g jabłka mieści się jedynie 34 kcal. Po te kwaśniejsze odmiany mogą być bez obaw sięgać osoby chorujące na cukrzycę.

Zamiast cukru – ksylitol

Decydując się na alternatywną wersje szarlotki warto zrezygnować z klasycznego cukru i sięgnąć po jego zdrowszy zamiennik, np. ksylitol. To cukier brzozowy, który choć na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od zwykłego białego cukru, to jest od niego słodszy, ale mniej kaloryczny i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Tym samym jest całkowicie bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.

Poza tym wykazuje działanie antybakteryjne. Badania potwierdzają, że zwalcza bakterie, które mogą wywoływać próchnicę. Zwiększa przyswajanie soli mineralnych oraz niektórych pierwiastków z wapniem na czele. Mimo że jest bezpieczniejszy i dużo zdrowszy niż zwykły cukier, to nie można przesadzać z jego ilością w diecie. Nadmiar ksylitolu może zafundować problemy z żołądkiem.

Jeśli nie cukier, to co? zobacz film i poznaj zdrowsze zamienniki cukru

Zobacz film: Czym zastąpić cukier? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Ciasto na szarlotkę bezglutenową (ok. 20 kawałków)

Sposób przygotowania:

Aby przygotować alternatywną wersję szarlotki do wykonania cista zamiast mąki pszennej można użyć:

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 łyżek margaryny roślinnej(miękkiej)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5-6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 5 jabłek(średnich)
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubimy tę przyprawę możemy dodać jej znacznie więcej, wszystko zależy od naszych upodobań)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka margaryny roślinnej(miękkiej)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Po chwili wlewamy odrobinę wody. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, nie może się kruszyć.

¾ ciasta rozkładamy równomiernie na blaszce (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.

W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. W rondlu rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka i posypujemy je ksylitolem i cynamonem. Całość smażymy przez ok. 10 minut.

Kiedy ciasto będzie gotowe wykładamy na nie masę jabłkową. Resztę ciasta ścieramy na jabłka. Na koniec posypujemy ciasto płatkami migdałowymi. 

Jakie wartości odżywcze ma szarlotka bezglutenowa (wartości dla jednego kawałka)?

Kcal
114,65
Białko
0,89
Tłuszcz
6,17
Węglowodany
13,43
Błonnik pokarmowy
1,32
Data aktualizacji: 15.10.2018,
Opublikowano: 08.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej