Zawarty w mące pszennej gluten to mieszanina białek, która występuje przede wszystkim w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto). Mimo że nie brakuje głosów, że jest bardzo szkodliwy to żadne badania nie potwierdzają przekonania, że wszyscy powinniśmy zrezygnować z jego jedzenia. Wykluczenie go z codziennej diety jest niezbędne tylko w niektórych przypadkach, np. wtedy, gdy mamy nietolerancję glutenu lub chorujemy na celiakię, czyli chorobę trzewną. Co gorsza, jego niedobór, u kogoś, kto nie ma problemów ze zdrowiem może doprowadzić do poważnych niedoborów. Zwłaszcza witamin z grupy B.
Jabłka – co w nich jest dobrego?
Jabłka to przede wszystkim witamina C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Niestety nie jest odporna na działanie wysokiej temperatury i podczas obróbki ogromną jej część tracimy. O tych bardzo popularnych owocach warto pamiętać także ze względu na flawonoidy oraz antocyjany. Te pierwsze chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, działają przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo (wzmacniają ściany naczyń krwionośnych). Doskonale radzą sobie z wirusami oraz bakteriami, dlatego też warto wprowadzić jabłka do diety późną jesienią, kiedy o infekcję nietrudno.
Czy jabłka są zdrowe? Dowiesz się tego z filmu
Podobne właściwości mają antocyjany. To naturalny barwnik, który nadaje owocom i warzywom ciemnego zabarwienia. Im ciemniejsze są tym więcej cennego związku zawierają. Poza wzmocnieniem i poprawą pracy układu krążenia. Jabłka zawierają także błonnik pokarmowy, który pomaga rozkręcić i poprawić metabolizm. Zawarte w owocach pektyny pomagają organizmowi pozbyć się szkodliwych dla niego związków, z metalami ciężkimi na czele. Dodatkowo są doskonałą przekąską dla osób, które chcą się pozbyć ponadprogramowych kilogramów. Mają także niewiele kalorii. Szacuje się w 100g jabłka mieści się jedynie 34 kcal. Po te kwaśniejsze odmiany mogą być bez obaw sięgać osoby chorujące na cukrzycę.
Zamiast cukru – ksylitol
Decydując się na alternatywną wersje szarlotki warto zrezygnować z klasycznego cukru i sięgnąć po jego zdrowszy zamiennik, np. ksylitol. To cukier brzozowy, który choć na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od zwykłego białego cukru, to jest od niego słodszy, ale mniej kaloryczny i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Tym samym jest całkowicie bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.
Poza tym wykazuje działanie antybakteryjne. Badania potwierdzają, że zwalcza bakterie, które mogą wywoływać próchnicę. Zwiększa przyswajanie soli mineralnych oraz niektórych pierwiastków z wapniem na czele. Mimo że jest bezpieczniejszy i dużo zdrowszy niż zwykły cukier, to nie można przesadzać z jego ilością w diecie. Nadmiar ksylitolu może zafundować problemy z żołądkiem.
Jeśli nie cukier, to co? zobacz film i poznaj zdrowsze zamienniki cukru
Ciasto na szarlotkę bezglutenową (ok. 20 kawałków)
Sposób przygotowania:
Aby przygotować alternatywną wersję szarlotki do wykonania cista zamiast mąki pszennej można użyć:
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- trzy łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 łyżek margaryny roślinnej(miękkiej)
- 3 łyżki ksylitolu
- 5-6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
Masa:
- 5 jabłek(średnich)
- 1 łyżeczka cynamonu (jeśli lubimy tę przyprawę możemy dodać jej znacznie więcej, wszystko zależy od naszych upodobań)
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżka margaryny roślinnej(miękkiej)
- 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Po chwili wlewamy odrobinę wody. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, nie może się kruszyć.
¾ ciasta rozkładamy równomiernie na blaszce (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.
W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. W rondlu rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka i posypujemy je ksylitolem i cynamonem. Całość smażymy przez ok. 10 minut.
Kiedy ciasto będzie gotowe wykładamy na nie masę jabłkową. Resztę ciasta ścieramy na jabłka. Na koniec posypujemy ciasto płatkami migdałowymi.
Jakie wartości odżywcze ma szarlotka bezglutenowa (wartości dla jednego kawałka)?
Kcal |
114,65 |
---|---|
Białko |
0,89 |
Tłuszcz |
6,17 |
Węglowodany |
13,43 |
Błonnik pokarmowy |
1,32 |