Szara pleśń – objawy i zwalczanie. Domowe sposoby na chorobę grzybową roślin

Fot. Алексей Филатов / Getty Images

Szara pleśń to choroba grzybicza roślin, którą wywołuje najczęściej gronowiec szary – grzyb należący do klasy workowców. Szara pleśń rozprzestrzenia się szybko i atakuje różne rodzaje roślin (polne, ogrodowe i doniczkowe, drzewa), w każdym stadium ich rozwoju: od nasion po osobniki dorosłe.

Szara pleśń często pojawia się w szklarniach i tunelach foliowych ze względu na ograniczony dostęp świeżego powietrza i wysoką wilgotność. Z początku na powierzchni owoców lub warzyw widoczne są tylko małe brunatne plamki pleśni, które powiększają się w miarę jak proces gnilny postępuje. W końcowym etapie rozwoju szarej pleśni roślina jest pokryta pylącym nalotem o szarym odcieniu.

Szara pleśń truskawki – powszechny problem plantatorów

Gronowiec szary atakuje wiele warzyw i owoców, ale szczególnym utrapieniem jest dla hodowców truskawek, którzy po pojawieniu się szarej pleśni muszą liczyć się z ryzykiem utraty nawet 30-60% plonów.

Mimo że rozwojowi grzyba sprzyja wysoka temperatura, doskonale radzi sobie także w zimnych warunkach panujących w chłodni – jeśli znajdują się tam truskawki zaatakowane szarą pleśnią, w trakcie przechowywania owoców może dojść do zainfekowania całego zbioru.

Prawdopodobieństwo wystąpienia szarej pleśni na truskawkach w tunelu foliowym lub szklarni jest większe, jeśli obecne są tam martwe rośliny z poprzedniego sezonu, ponieważ jest to naturalne środowisko zarodków gronowca szarego. Warto podkreślić, że infekcja może przenosić się poprzez elementy tuneli lub szklarni oraz narzędzia używane przez ogrodnika.

Czy trzeba wyrzucić cały produkt, jeśli na kawałku jest pleśń? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czy trzeba wyrzucić cały produkt, jeśli na kawałku jest pleśń? Źródło: Wiem, co jem 

Szara pleśń pomidora – jak chronić owoce?

Słaba cyrkulacja powietrza w połączeniu z wilgotnością powietrza sięgającą 97-98% sprawia, że pomidory hodowane w tunelach i szklarniach nader często padają ofiarą gronowca szarego. Grzyb atakuje łodygi, liście, kwiaty oraz owoce, niszcząc znaczną część uprawy.

Jeśli pojawią się objawy szarej pleśni, można zastosować preparat grzybobójczy, ale rozwiązanie to nie gwarantuje sukcesu, ponieważ liczba środków dopuszczonych do powszechnego użycia stale maleje, a gronowiec może uodpornić się na ich działanie. Plantatorzy pomidorów zgodnie podkreślają, że dużo lepszy efekt przynosi skrupulatna profilaktyka. Wśród najważniejszych zasad zapobiegania rozwojowi szarej pleśni na pomidorach wymienia się:

  • ogrzewanie szklarni lub tunelu foliowego przy zapewnieniu odpowiedniej cyrkulacji powietrza – w ten sposób można utrzymywać wilgotność powietrza na właściwym poziomie;
  • zachowanie szczególnej ostrożności podczas zrywania pomidorów – otarcia skórki i jej pęknięcia stanowią wrota do infekcji; warto uświadomić sobie, że zarodniki gronowca szarego są przenoszone przez krople wody i wiatr, a proces ich wnikania do rośliny następuje zwykle w miejscach, które były uprzednio uszkodzone;
  • stosowanie preparatów grzybobójczych po pracach pielęgnacyjnych, a także po zakończonych zbiorach – dostępne są też specjalne pasty zasklepiające ewentualne uszkodzenia, dzięki czemu zarodki grzybów nie mogą przeniknąć do wnętrza pomidora;
  • przestrzeganie wytycznych dotyczących prawidłowej pielęgnacji upraw: usuwanie szypuł i liści w słoneczne dni, przy niskiej wilgotności powietrza i mat; obcinanie ogonków liściowych przy samej łodydze w taki sposób, aby rana powstała w miejscu liścia była gładka.

Szara pleśń – zwalczanie patogenu

Pojawienie się objawów szarej pleśni na pomidorach, truskawkach lub innych uprawianych owocach lub warzywach to znak, że dotychczasowe metody pielęgnacji należy zmodyfikować. Zastosowanie środków grzybobójczych przyniesie wprawdzie poprawę (zwłaszcza przy przemiennych opryskach z użyciem różnych substancji – w ten sposób można uniknąć uodpornienia się gronowca na ich działanie), ale po pewnym czasie problem najprawdopodobniej powróci.

Aby pozbyć się szarej pleśni na dobre, trzeba właściwie zaplanować uprawy i ich pielęgnację. Na wstępie należy zadbać o odpowiednio duże odstępy między grządkami, ogromnie ważne jest też regularne wprowadzanie zmian w doborze uprawianych roślin. Owoce i warzywa powinny mieć dostęp do światła, a szklarnie i tunele należy często wietrzyć. W trakcie podlewania strumień wody powinien być skierowany na ziemię, a nie na liście czy łodygę – nadziemne części rośliny w miarę możliwości powinny pozostać suche.

Pożyteczne choroby winogron – szara pleśń

Szara pleśń to zmora plantatorów, ale nie wszyscy martwią się na jej widok. Wytwórcy słodkich win z Francji, południa Niemiec, Węgier i Włoch doskonale wiedzą, że nalot z tak zwanej "szlachetnej pleśni" pozwoli im uzyskać wyjątkowo aromatyczny i słodki trunek.

W normalnych warunkach, przy wysokiej wilgotności powietrza, szara pleśń na winorośli oznacza utratę przynajmniej części zbiorów. Jeśli jednak do zainfekowania winogron doszło, gdy były już dojrzałe, po czym były wystawione na działanie suchego powietrza i wyschły (wyglądem przypominają bardziej rodzynki niż winogrona), po zerwaniu można z nich wyprodukować słodkie wino bardzo dobrej jakości.

"Szlachetna pleśń" nadaje specyficzną słodycz, ponieważ do wytworzenia wina trzeba użyć znacznie więcej winogron, a zatem ilość cukru w trunku jest większa. Unikalny aromat wina to z kolei zasługa podwyższonego stężenia fenyloacetaldehydu – związku aromatycznego dodawanego między innymi do czekolady mlecznej.

Bibliografia:

  1. They Call It ‘Noble Rot’ (Botrytis). What is ‘Noble Rot?’

  2. Szara pleśń w uprawie pomidorów – profilaktyka i zwalczanie
Opublikowano: 07.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej