Syrop z sosny – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić syrop z sosny?

Fot. jstankiewiczwitek / Getty Images

Syrop z sosny to doskonałe naturalne lekarstwo na kaszel, chrypkę, ból gardła i przeziębienie. Można kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie w domu. Opracowuje się go na bazie sosnowych pędów, które zbiera się wiosną. Syrop z sosny może być stosowany nawet przez kobiety w ciąży.

Syrop z sosny cieszy się od lat ogromną popularnością ze względu na szerokie zastosowanie. Produkt ten wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, rozkurczowe. Nie jest jednak zalecany osobom chorym na astmę i krztusiec. Syrop bogaty jest w sole mineralne, olejki eteryczne i witaminę C.

Syrop z sosny – właściwości i działanie

Syrop z sosny wykazuje liczne pozytywne działanie na ludzki organizm, które znane jest już od wieków. Stosuje się go w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Syrop z sosny doskonale sprawdza się na kaszel i chrypę ze względu na działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Zwalcza przeziębienie i grypę oraz łagodzi katar i ból gardła. Działa napotnie, ułatwia odkrztuszanie, udrażnia drogi oddechowe. Ze względu na zawartość dużej ilości witaminy C podnosi ogólną odporność organizmu. Z kolei sole mineralne normują gospodarkę wodną organizmu i wpływają korzystnie na kości. Syrop z sosny ma też gorycze, które poprawiają apetyt oraz działają kojąco i uspokajająco. Ze względu na zawartość węglowodanów podnosi poziom energii w organizmie. Syrop z sosny to źródło flawonoidów, dzięki czemu działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, rozkurczowo i wspomaga usuwanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Mało kto wie, że może być stosowany także zewnętrznie. Wówczas działa odkażająco i przyspiesza proces gojenia się ran. Oprócz właściwości prozdrowotnych syrop z sosny może pełnić rolę słodzika do herbaty.

Więcej o właściwościach zdrowotnych pędów sosny dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Wzmacniające odporność pędy sosny. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy syrop z sosny można podawać dzieciom i ciężarnym?

Syrop z sosny dla dzieci jest całkowicie bezpieczny i uważany za jeden z najlepszych sposób w walce z uporczywym kaszlem. Oprócz cennych właściwości podkreśla się jego atrakcyjny, słodki smak i klarowną postać, przez co chętniej jest spożywany przez dzieci w porównaniu z syropem cebulowym. Syrop z sosny z powodzeniem zażywać mogą kobiety w ciąży, ponieważ jest przygotowany z naturalnych składników.

Gdzie można kupić i ile kosztuje syrop z sosny?

Syrop z sosny kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich i aptekach. Dodatkowo nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Syrop sprzedawany jest zazwyczaj w buteleczkach o pojemności 150 ml i 250 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 9 zł i 12 zł.

Jak zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny można samodzielnie przygotować w domu. Jak się robi syrop z sosny? Opracowuje się go na bazie sosnowych pędów, które zbiera się wiosną na przełomie kwietnia i maja. Najczęściej wykorzystuje się pędy z młodej sosny pospolitej (z łac. Pinus silvestris), która jest najpowszechniejszym drzewem w Polsce. Pędy powinny mieć postać jasnozielonych przyrostów z lepką, brązową łupinką. Najlepiej wybierać te o długości do 12 cm. 

Pędy najwygodniej obcinać przy użyciu sekatora. Żeby nie uszkodzić drzewa, wybiera się pędy z kilku sosen, a nie tylko z jednej. Unikać należy drzew rosnących przy drogach ze względu na zanieczyszczenia. Koniecznie trzeba pamiętać, że niektóre gatunki sosny są chronione i nie wolno zrywać z nich pędów. Pędy sosnowe myje się pod bieżącą wodą, delikatnie osusza i kroi na kawałki o grubości około 1 cm. W słoiku układa się na przemian warstwę pędów grubą na około 3 cm i 4 łyżeczki cukru białego. Zamiast niego można użyć miodu lub cukru brązowego. Po ułożeniu ostatniej warstwy zawartość słoika ugniata się i dodaje odrobinę wody. Słoik zamyka się szczelnie i odstawia na 7–10 dni w nasłonecznione miejsce. Po tym czasie przecedza się powstały syrop, który zlewa się do mniejszego słoiczka. Jak przechowywać syrop z sosny? Produkt należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu nawet do 8 miesięcy.

Stosujesz domowe sposoby na przeziębienie?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Przepis na syrop z sosny gotowany

Przyrządzić można również syrop z sosny gotowany. Uzyskiwany jest z 3 garści pędów sosnowych uprzednio płukanych w letniej wodzie. Następnie pędy zalewa się 2 l wody i gotuje na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedza się i po dodaniu 80–100 dag cukru ponownie gotuje się przez około 2 godziny. Na tym etapie należy pamiętać o częstym mieszaniu mikstury, która stopniowo będzie gęstnieć i zmieniać kolor na brązowy. Gorący syrop przelewa się do słoików, które szczelnie się zamyka i odstawia do momentu wystygnięcia wieczkiem do dołu.

Jak się dawkuje syrop z sosny?

Syrop z sosny spożywać można sam lub po rozcieńczeniu z wodą. W przypadku chorych dzieci zalecane dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3 razy po 1 łyżeczce. Dorośli podczas choroby powinni spożywać syrop 3–4 razy dziennie po 1 łyżce. Produkt ten można też zażywać profilaktycznie w ilości 1 łyżeczki dziennie. Polecany jest rekonwalescentom i osobom osłabionym.

Nie tylko syrop z sosny – przepis na sosnową nalewkę

Podobne do syropu sosnowego właściwości zdrowotne wykazuje nalewka sosnowa. Do jej przygotowania potrzebny będzie 1 kg świeżych pędów z sosny, które po oczyszczeniu i umyciu przekłada się do dużego słoika i ugniata drewnianą łyżką. Następnie pędy zalewa się 1 l spirytusu i odstawia na 14 dni, pamiętając o codziennym mieszaniu. Po tym czasie miksturę przecedza się. Spirytus zlewa się do butelki, zaś pędy zasypuje cukrem i odstawia na kilka dni, aż puszczą sok, który się odcedza. Na koniec łączy się spirytus i syrop sosnowy.

Data aktualizacji: 02.01.2019,
Opublikowano: 01.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej