Syrop z czarnego bzu dla dorosłych i dzieci – właściwości i działanie

Fot. zetat / Getty Images

Syrop z czarnego bzu jest lekarstwem od wieków wykorzystywanym podczas przeziębień i rozmaitych chorób przebiegających z gorączką. Wzmacnia odporność i pomaga uporać się z infekcjami wirusowymi. Dlatego warto zawsze mieć go pod ręką, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Syrop z czarnego bzu można kupić w sklepach i aptekach, bywa jednak, że dostępne preparaty zawierają w składzie tylko parę procent czarnego bzu lub są złej jakości. Dlatego warto wiedzieć, jak samemu zrobić syrop z czarnego bzu.

Co to jest syrop z czarnego bzu?

Czarny bez jest krzewem pospolicie występującym na terenie Polski, głównie na obrzeżach dróg, skrajach lasu czy przy rowach melioracyjnych. Dorasta do 10 m i posiada szare lub jasnobrunatne, dość cienkie gałęzie. Ma podłużne, pierzasto-złożone liście o ostrych zakończeniach. Kwitnie na przełomie maja i czerwca dużymi, białymi baldachami. W sierpniu i wrześniu dotychczas zielone owoce dojrzewają i przybierają czarno-fioletową barwę. Wykorzystywany jest jako roślina ozdobna i lecznicza, a surowcem zielarskim najczęściej są jego kwiaty i owoce. To z nich uzyskuje się syrop z czarnego bzu.

Na co pomaga syrop z czarnego bzu? Właściwości i działanie

Syrop z czarnego bzu jest lekiem, który posiada niezwykłe właściwości. Można go przyrządzić zarówno z kwiatów, jak i z owoców, ale mają one nieco odmienne działanie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu zawdzięcza swoje właściwości znajdującym się w tym surowcu flawonoidom, fitosterolom, kwasom fenolowym, olejkowi eterycznemu i związkom mineralnym. Wspiera organizm między innymi w przypadku:

  • problemów z układem krwionośnymi – wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, rozszerza naczynia wieńcowe, poprawia krążenia krwi, zawiera flawonoidy i dużo potasu;
  • infekcji dróg oddechowych – ułatwia odkrztuszanie;
  • infekcji przebiegających z gorączką – obniża gorączkę i działa napotnie;
  • infekcji dróg moczowych – zwiększa wydalanie moczu;
  • problemów z przemianą materii – przyspiesza metabolizm, ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

Syrop (sok) z owoców czarnego bzu wykazuje bardzo podobne działanie, zawiera jednak więcej cukrów i flawonoidów. Trwają również badania nad jego właściwościami antynowotworowymi. Uzyskane wyniki są obiecujące i sugerują możliwość przyszłego użycia tego produktu między innymi w leczeniu raka jajnika.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest do dzisiaj bardzo popularny w krajach germańskich i skandynawskich ze względu na swój wyjątkowy smak. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Przede wszystkim należy uzbierać większą ilość surowca. Powinno się robić to w miejscach, które nie leżą bezpośrednio przy drodze, w słoneczny poranek i kiedy kwiaty są dobrze rozwinięte i suche.

Kwiaty należy obrać z baldachów (najlepiej ich nie opłukiwać, aby nie pozbawić ich wartościowego pyłku) i przemielić przez maszynkę do mięsa, co umożliwi uwolnienie z nich większej ilości substancji czynnych. Następnie zalewa się je wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego i zagotowuje. Po około 12 godzinach należy dodać cukier i zagotować do czasu jego rozpuszczenia. Wówczas syrop jest gotowy i można przelać go do wyparzonych butelek.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu możecie zobaczyć na filmie:

Zobacz film: Jak zrobić syrop kwiatów czarnego bzu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zalecane proporcje na 4 l kwiatów czarnego bzu to:

  • 5–6 l wody,
  • 2 opakowania kwasku cytrynowego,
  • 2,5–3 kg cukru.

Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?

W domu z powodzeniem można wykonać też syrop z owoców czarnego bzu. Zbierając je, należy zwrócić uwagę, aby nie pomylić go z bzem hebd, który jest trujący. Jest on bardzo podobny, ale nie dorasta do tak znacznych rozmiarów, ma bardziej pomarszczone liście, a jego owoce najczęściej skierowane są w górę. Powinno się także zbierać tylko w pełni dojrzałe owoce.

Odrzuciwszy wszystkie zielone lub zepsute owce czarnego bzu i przepłukawszy je, można wycisnąć je w wyciskarce do soków. Proces najlepiej powtórzyć 3–4 razy, dodając wody do miazgi. Tak uzyskany sok należy zagotować, dodając do niego 1,5 porcji cukru na jedną porcję soku oraz kwas cytrynowy lub askorbinowy jako konserwant.

Osoby nieposiadające sokowirówki mogą przygotować syrop metodą tradycyjną, gotując jedną część owoców zalanych 2 częściami wody, dodając kwasek cytrynowy i zostawiając sok na noc. Następnego dnia należy dodać cukier i przelać uzyskany w ten sposób syrop do wypasteryzowanych butelek.

Syrop z czarnego bzu dla niemowląt i dzieci

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest bezpieczny dla małych dzieci, dlatego z powodzeniem można go wykorzystać w leczeniu chorób wirusowych oraz wspomaganiu leczenia infekcji dróg oddechowych i moczowych oraz chorób przebiegających z gorączką.

Syrop z czarnego bzu w ciąży

Syrop z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i z owoców, może być też stosowany przez kobiety w ciąży. Infekcje wirusowe w tym okresie mogą być bardzo uciążliwe dla matki, a czasem nawet stanowić zagrożenie dla dziecka, dlatego warto wspierać ich leczenie za pomocą bezpiecznych, naturalnych środków.

Czy warto pić napary? Jak w przystępnej formie podać je dziecku? Zobaczcie:

Zobacz film: Jak podać dziecku napar? Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Bez czarny – Sambucus nigra Linne w fitoterapii praktycznej; czas zbioru kwiatów

2. Syropy i soki z czeremchy oraz bzu czarnego – Prunus, Sambucus (Sirupus, Succus Pruni et Sambuci)

3. Gleńsk M., Czapińska E., Woźniak M. i in., Triterpenoid Acids as Important Antiproliferative Constituents of European Elderberry Fruits, „Nutrition and Cancer”, 69(4), 2017, s. 643–651.

Data aktualizacji: 08.01.2019,
Opublikowano: 10.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej