Suszona żurawina – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Fot.: MartinFredy / Getty Images

Owoce żurawiny chętnie spożywane są w postaci suszonej. Surowe mają bowiem cierpki, kwaśny smak. Ich obecność w diecie jest wskazana ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Wybierając żurawinę suszoną, należy unikać produktów zawierających szkodliwe dla zdrowia dodatki.

Żurawina jest zimozieloną krzewinką, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. Uprawia się ją przede wszystkim w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Holandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Uprawiana jest głównie północnoamerykańska żurawina wielkoowocowa.

Owocami żurawiny są wielonasienne jagody – czerwone, kuliste, o średnicy od 8 do 20 mm. Dzięki zawartym w nich kwasom (w szczególności benzoesowemu, który jest naturalnym konserwantem) żurawina długo zachowuje świeżość i cenne właściwości. Jednocześnie kwasy nadają owocom cierpki smak. Z tego powodu rzadko spożywa się je na surowo. Najczęściej spotykane przetwory to żurawina suszona, sok żurawinowy, konfitury i nalewki.

Żurawina – wartości odżywcze

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym. Dzięki swoim właściwościom żurawina nie traci wartości w procesie obróbki termicznej, dlatego z korzyścią dla zdrowia można spożywać jej – smaczniejsze od świeżych owoców – przetwory. Doskonałym wyborem jest żurawina suszona, która może stanowić zarówno smaczny dodatek do porannego musli lub mięsnych potraw, jak i samodzielną, pożywną przekąskę. Warto jednak pamiętać, że dostępne w sklepach suszone owoce nie zawsze są produktem w pełni korzystnym dla zdrowia. Należy unikać żurawiny dosładzanej, z dodatkiem olejów i środków konserwujących.

Żurawina suszona bez cukru i oleju

Produkt sprzedawany jako żurawina suszona to najczęściej żurawina kandyzowana w cukrze (sacharozie czy syropie glukozowo-fruktozowym), który często stanowi nawet połowę składu. Wyrób taki zawiera też zwykle olej słonecznikowy (w postaci podatnej na szybkie utlenianie) i środki konserwujące. Składniki te nie mają walorów prozdrowotnych, a spożywane w dużych ilościach wręcz negatywnie wpływają na organizm. Co więcej, znacząco podnoszą one wartość kaloryczną produktu – 100 g słodzonej suszonej żurawiny to aż 308 kcal (kilokalorii). Należy wybierać owoce suszone bez dodatków (są dostępne np. w sklepach z żywnością ekologiczną) lub ususzyć je samodzielnie. Można to zrobić z użyciem specjalnych suszarek elektrycznych lub wykorzystać zwykły piekarnik. Wówczas owoce suszy się wysypane na blachę, w temperaturze około 40–50ºC, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Żurawina suszona – właściwości

Dzięki diecie bogatej w suszoną żurawinę można uniknąć zakażeń dróg moczowo-płciowych, których najczęstszą przyczyną są bakterie Escherichia coli. Przenikając do śródbłonka dróg moczowych, powodują stany zapalne. Zawarte w żurawinie kwasy mają działanie antyadhezyjne – redukują „przyczepność” bakterii, dzięki czemu są one wydalane z moczem. Na tej samej zasadzie żurawina utrudnia rozwój choroby wrzodowej – bakterie Helicobacter pylori nie gromadzą się w ścianach żołądka i dwunastnicy.

Obecne w suszonej żurawinie kwasy są skuteczne w profilaktyce i leczeniu kamieni nerkowych. Chronią przed ich powstawaniem, zapobiegają tworzeniu się nierozpuszczalnych związków z udziałem jonów wapnia i fosforu oraz alkalizują mocz, powodując lepszą rozpuszczalność większości sybstacnji. Suszona żurawina przeciwdziała również chorobom dziąseł oraz powstawaniu płytki nazębnej i rozwojowi próchnicy.

W związku z zawartością silnych antyoksydantów suszona żurawina jest zalecanym elementem diety antynowotworowej. Jej spożywanie ogranicza też ryzyko rozwoju chorób Parkinsona i Alzheimera oraz innych chorób neurodegeneracyjnych, czy wielu innych schorzeń do których powstania przyczyniają się wolne rodniki tlenowe (np. zaćmy).

Własności antyoksydacyjne suszonej żurawiny wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Regularne spożycie owoców podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) i redukuje poziom „złego” cholesterolu (LDL). Zapobiega również powstawaniu zakrzepów, tym samym hamuje postęp procesów miażdżycowych. Oznacza to ograniczenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Spożywanie suszonej żurawiny ma korzystny wpływ na układ pokarmowy ze względu na jej własności probiotyczne. Zawarte w tych owocach substancje stymulują wzrost mikroflory jelitowej (bakterii z rodziny Lactobacillus), a jednocześnie wykazują działanie antybiotyczne wobec szkodliwych drobnoustrojów pokarmowych. Pomagają zwalczać zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparcia.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe i antybakteryjne suszonej żurawiny okazują się pomocne w walce z wieloma dolegliwościami. Dieta bogata w żurawinę jest skutecznym antidotum na wirusa opryszczki typu HSV–2 (odpowiedzialnego za opryszczkę narządów płciowych), wspomaga leczenie zmian grzybiczych skóry, wzmacnia odporność w sezonie infekcji.

Przeciwwskazania do spożywania żurawiny

Suszonej żurawiny nie powinny spożywać osoby:

  • przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (z zawartością warfaryny) – zawarte w żurawinie substancje utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu (lek może się kumulować), co może spowodować wystąpienie krwotoków,
  • z osteoporozą – obecny w żurawinie kwas szczawiowy utrudnia wchłanianie jelitowe wapnia. 


Data aktualizacji: 12.12.2018,
Opublikowano: 17.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej