Suplementy diety na wzmocnienie odporności. Co brać, czego unikać?

twomeows/getty images

Obecna wiosna jest wyjątkowa. Choć dotychczas nikt jeszcze nie odkrył panaceum na koronawirusa, w czasie obecnej pandemii możemy sukcesywnie wzmacniać naszą odporność. W jakie suplementy zaopatrzyć naszą domową apteczkę? I co warto z niej wyrzucić?

Wzmocnij swój organizm i sięgnij po suplementy

W obecnym czasie powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o nasze zdrowie oraz robić wszystko, by wzmocnić odporność. Po jakie suplementy sięgnąć? O wypowiedź poprosiliśmy farmaceutę Grzegorza Carowicza.

Witamina D. Właściwości i dawki

Zdaniem eksperta kluczową witaminą, która wzmacnia nasz system odpornościowy jest witamina D, która pobudza układ immunologiczny zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, tym samym wspiera system ochronny organizmu.

Sama ekspozycja na słońce to za mało, by witamina D się syntezowała. Zwłaszcza, że obecnie jeżeli już wychodzimy, to jesteśmy bardzo zakryci

- mówi Grzegorz Carowicz.

Farmaceuta zaleca, by suplementować witaminę D przez cały rok, ponieważ aż 80 procent Polaków cierpi na jej niedobór. W okresie jesienno-zimowym dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 2000 j.m. Po okresie wzmożonych infekcji możemy dawkę zmniejszyć do 1000 j.m. Warto również co jakiś czas zrobić badania krwi z oznaczeniem witaminy D.

Czytaj także: Jak pozyskać witaminę D w czasie pandemii?

Sięgnij po cynk

Na drugim miejscu, jeżeli chodzi o wzmocnienie odporności jest cynk, który jest składnikiem budowy około 200 enzymów odpowiadających między innymi za ważne przemiany metaboliczne. Dorośli powinni przyjmować cynk w dawce 10 mg dziennie.

Witamina C. Prawda i mity o witaminie C

Jak wygląda sytuacja w przypadku witaminy C, która chyba każdy z nas ma w swojej apteczce domowej i suplementuje ją każdego dnia?

Zdaniem naszego eksperta, większość z nas kupuje witaminę C sugerując się nieprawdziwymi informacjami z Internetu.

Nie ma np. czegoś takiego jak lewosktrętna witamina C

- tłumaczy Grzegorz Carowicz. I dodaje, że nie ma badań, mówiących o tym, że kwas askorbinowy działa profilaktycznie w przypadku infekcji.

Nie ma sensu stosować zbyt dużych dawek witaminy C, bo nasz organizm i tak przyjmie jedynie 100 mg (tyle wynosi próg nerkowy), a cały nadmiar wydali z moczem

Czytaj także: Skąd się wziął mit o witamienie C?

To kiedy suplementować witaminę C?

Jak wyjaśnia Grzegorz Carowicz, witaminę C warto brać w sytuacjach, kiedy jesteśmy permanentnie zmęczeni i zestresowani. Wówczas należy kupić witaminę C o przedłużonym uwalnianiu, która stosuje się na noc.

Witamina C o przedłużonym uwalnianiu wpływa na regenerację nadnerczy, które są odpowiedzialne za produkcję kortyzolu

-dodaje ekspert.

Pamiętajmy również o tym, że nadmiar suplementów w diecie może przynieść odwrotny skutek, aniżeli wzmocnienie odporności. np. suplementowanie zbyt dużej ilości witaminy C może doprowadzić do biegunek, przez które również dochodzi do wypłukania mikro i makro elementów.

Czytaj także: Nadmiar witaminy C – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Dieta ma ogromne znaczenie

Nie tylko suplementy wzmacniają system odpornościowy, ale również nasz styl życia. Dobry sen, unikanie sytuacji stresowych, ruch. To elementy, które również przyczyniają się do poprawy naszego układu odpornościowego. Zdaniem farmaceuty Grzegorza Carowicza ogromne znaczenie ma nasza dieta. Niestety w dobie koronawirusa i domowej kwarantanny często o tym zapominamy i częściej niż zwykle sięgamy po słodkie lub słone przekąski. To ogromny błąd. Jak wyjaśnia nasz ekspert, cukier powoduje, że nasz organizm zaczyna generować stres. Przez spożywanie słodkich, gazowanych napojów, wypłukujemy również z organizmu niezbędne mikro i makroelementy. Nasz codzienny jadłospis powinniśmy więc wzbogacić o warzywa, kasze, duże ilości wody. Jedzmy lekkostrawnie i zdrowo.

Zobacz też: Zajadanie stresu. Ekspertka: „Wydaje nam się, że przekąska, odwróci uwagę od napięcia. Często dzieje się odwrotnie”

Zobacz film: dr Paweł Grzesiowski o wpływie witaminy D na naszą odporność

źródło: x-news


Data aktualizacji: 20.04.2020,
Opublikowano: 20.04.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej