Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne

Fot: airborne77 / fotolia.com

Superfood (superżywność) to termin dotyczący produktów o niskim stopniu przetworzenia, zawierających dużą ilość składników, które (zgodnie z opiniami dietetyków) mają korzystny wpływ na organizm i ze względów zdrowotnych powinny zająć szczególne miejsce w dobrze zbilansowanej diecie. 

Superfood to nie lista produktów, ale pewna strategia odżywiania się, która ma sprzyjać zdrowiu. Według innych osób, w tym części badaczy, jest to termin marketingowy ukuty przez producentów żywności, którzy postanowili wprowadzić na rynek nową ofertę produktów spożywczych, generujących dodatkowe zyski.

Czym jest superfood? Zobaczcie, jakie polskie super jedzenie znajdziemy na sklepowych półkach: 

Zobacz film: Superfoods - jak jeść rozsądnie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Superfood – co to jest?

Superfood to pojęcie określające strategię dietetyczną, która zakłada, że kumulując w naszej diecie produkty o korzystnych własnościach odżywczych, możemy dłużej zachować zdrowie i przeciwdziałać powstawaniu niektórych chorób.

Zwolennicy superfood twierdzą, że utrzymanie odpowiedniej diety może ograniczyć niekorzystny wpływ stechnicyzowanego i oderwanego od natury środowiska na człowieka. Średnia długość życia wydłuża się, a ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, m.in. cukrzycę, nowotwory, miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu lub osteoporozę, wzrasta. Superfood ma zapobiegać pojawianiu się tych chorób poprzez dostarczanie organizmowi najzdrowszych składników pokarmowych oraz neutralizowanie niebezpiecznych substancji (np. oksydantów). Żywność ta ma również wspierać oczyszczanie organizmu z produktów przemiany materii oraz toksyn.

O możliwości zaliczenia danego pożywienia do superfood decydują dwa czynniki. Preferowane są produkty zawierające substancje, które uważane są za korzystne dla zdrowia, czyli antyoksydanty (wiążące wolne rodniki), witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3, mikroelementy. Szczególne znaczenie przypisuje się też naturalnym związkom stymulującym układ immunologiczny albo działającym antybakteryjnie, jak np. fitoncydy obecne w czosnku, chrzanie lub cebuli.

Drugim podstawowym kryterium pozwalającym zaliczyć produkt do superżywności jest niski stopień przetworzenia. Produkty smażone, poddane skomplikowanej, przemysłowej obróbce, pakowane z dodatkiem chemicznych konserwantów, nie spełniają tego warunku. Dotyczy to również warzyw, owoców lub mięsa, wyprodukowanych metodami przemysłowymi, z zastosowaniem chemicznych stymulatorów wzrostu, nawozów sztucznych, zabezpieczane przed pasożytami i infekcjami za pomocą antybiotyków i środków chemicznych.

Przykładowe produkty superfood

Lista najlepszych produktów superfood jest nieustannie uzupełniana i modyfikowana. Wynika to z pojawiających się wciąż nowych badań i ze zwiększonej dostępności produktów, które wcześniej były uważane za egzotyczne. Nie bez znaczenia dla popularności określonego pożywienia jest też wpływ chwilowych trendów.

Listę najbardziej znanych superfood tworzą m.in.:

  • jagody goi – pochodzące z Chin, zawierające m.in. wiele karotenów, wszystkie niezbędne aminokwasy (czyli te, których organizm nie jest w stanie zsyntezować),
  • kokos – spożywany w każdej postaci (wiórki, woda, olej, mleczko) – zawiera wiele mikroelementów i substancji przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych i antywirusowych; znaczenie oleju kokosowego stało się ostatnio przedmiotem gorących dyskusji,
  • surowe kakao – wylicza się ponad 300 korzystnych zawartych w nim substancji, ale podkreśla się szczególnie ogromne skupienie przeciwutleniaczy,
  • trawa pszeniczna – traktowana jako doskonały alkalizator (zapobiegający zakwaszeniu organizmu), źródło witamin i chlorofilu,
  • spirulina – alga, uprawiana od wieków w Meksyku, bogate źródło białka i witamin wspierających funkcjonowanie wzroku,
  • kurkuma – przyprawa, której przypisuje się wręcz cudowne właściwości – przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbólowe, a nawet wspomagające leczenie chorób nowotworowych.

Zobacz film: Spirulina (alga morska) bomba witaminowo - białkowa Źródło:Dzień Dobry TVN.

Spośród egzotycznych produktów w kategorii superfood ostatnio często wymienia się chlorellę, nasiona komosy ryżowej (quinoa) lub amarantusa, korzenie maca, jagody akai, camu camu, proszek lucuma, papaję, avocado, sezam.

Często podkreślanym elementem superfood są tłuste ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś, dorsz), które zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3.

Polskie produkty superfood

Polska kuchnia oferuje wiele produktów, które (pod warunkiem zachowania naturalnego cyklu produkcji) zalicza się do superfood. Są to m.in.: brokuł, jarmuż, szpinak, kiełki, rukola, rzeżucha, natka pietruszki, siemię lniane, pestki dyni, kasza jaglana, miód. Z owoców wymieniane są najczęściej żurawina, orzech włoski, rokitnik, czereśnie, jagody, ciemne winogrona oraz jabłka.

Superfood – korzyści zdrowotne

Niewątpliwą zaletą teorii superżywności jest skupienie na wartościach odżywczych i dobrej przyswajalności polecanych produktów. Ich skład jest dość dobrze poznany, a korzyści dietetyczne rzadko można zakwestionować. Wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych i koncentrowanie uwagi konsumentów na pożywieniu, które zmniejsza prawdopodobieństwo otyłości i zaburzeń metabolicznych, jest bezcenne.

Przypisywane superfood działania lecznicze lub profilaktyczne opierają się bardziej na nieusystematyzowanych obserwacjach, jednostkowych przypadkach i obiegowych opiniach niż na solidnych badaniach, wykonanych zgodnie z metodyką pracy naukowej. Biochemiczne mechanizmy wpływu na metabolizm nie zostały w większości szczegółowo opisane. Dlatego do uzdrawiającego lub profilaktycznego wpływu superfood należy podchodzić z odpowiednią dawką krytycyzmu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakazał posługiwania się nazwą superfood w odniesieniu do produktów, których działanie nie zostało udokumentowane wiarygodnymi badaniami naukowymi. 

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa – różnice. Źródło: Wiem co jem na diecie

Data aktualizacji: 23.07.2018,
Opublikowano: 29.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej