Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

Fot. ASIFE / Getty Images

Spaghetti z cukinii może pojawić się w diecie diabetyków, a także w wegetariańskiej i odchudzającej. Cukinia jest ceniona za łagodny smak, niską kalorycznością i wysoką wartość odżywczą. Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Spaghetti z cukinii jest łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem. Można go wzbogacić o dodatek mięsa lub przyrządzić wersję wegetariańską, bazującą wyłącznie na warzywach. Cukinia, będąca podstawowym składnikiem spaghetti i zastępująca makaron, jest źródłem cennych dla organizmu witamin i minerałów, m.in. potasu, magnezu, witaminy C.

Spaghetti z cukinii – jak zrobić?

Spaghetti z cukinii jest smacznym i pożywnym daniem, które doskonale sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, jak też w tradycyjnej. Potrawę przygotowuje się na bazie cukinii, którą kroi się w bardzo cienkie paski lub przepuszcza przez specjalną tarkę spiralną. Do spaghetti z cukinii można dodawać rozmaite składniki, w zależności od indywidualnych preferencji. Danie można wzbogacać o produkty mięsne, np. wędzony boczek. Lekką i dietetyczną wersję spaghetti z cukinii przygotuje się, używając wyłącznie warzyw, np. pieczoną paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulę, a także aromatyczne dodatki: świeże listki bazylii czy przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa). Spaghetti z cukinii jest zdrowym i niskokalorycznym zamiennikiem tradycyjnego spaghetti na bazie makaronu, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej.

Dietetyczne spaghetti z cukinii – przepis

Przygotowane spaghetti z cukinii (1 porcja) dostarcza około: 

kcal358
białko21.5 g
tłuszcz3.4 g
węglowodany52.5 g
błonnik pokarmowy22 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (najlepiej z miękką skórką),
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka pieczona lub ze słoika z zalewy,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i osusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Otrzymane spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Do miski blendera wrzuć: pomidorki koktajlowe, paprykę bez skórki, obrany czosnek i cebulę, a także bazylię i sól. Całość zmiksuj.
  3. Spaghetti z cukinii polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Potrawę można podawać udekorowaną listkami bazylii.

Spaghetti z cukinii z wędzonym boczkiem i parmezanem – przepis

W przygotowanym spaghetti z cukinii (2 porcje) znajduje się około:

kcal1020
białko33.1 g
tłuszcz87 g
węglowodany21 g
błonnik pokarmowy8.4 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (około 600 g),
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na większej patelni na oliwie zeszklij, a następnie podsmaż cebulę i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż.
  3. Na patelnię dodaj spaghetti z cukinii i natkę pietruszki. Całość smaż przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dopraw potrawę solą i pieprzem.
  4. Do dania na patelni wlej śmietankę. Dodaj starty parmezan i zagotuj. Całość wymieszaj. W razie konieczności danie można chwilę podgotować, aby sos zgęstniał.

Spaghetti z cukinii – wartość odżywcza cukinii

Cukinia, nazywana inaczej kabaczkiem, zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Największą popularność zdobyła cukinia zielona, ale na rynku dostępne są również inne odmiany cukinii w kolorze pomarańczowym, żółtym, a nawet mieszanym. Cukinia skrywa w sobie wiele zalet – jest lekkostrawna, łagodna w smaku i odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz niską kalorycznością. 100 g cukinii dostarcza jedynie około 20 kcal. Cukinia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, a także witaminy C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. W 100 g cukinii znajduje się: 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczu. Warzywo to jest źródłem błonnika pokarmowego (1,1 g/100 g produktu).

Cukinia – właściwości zdrowotne

Cukinia wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest usprawnianie procesów trawiennych i wspomaganie pracy układu pokarmowego. Związki zawarte w cukinii mają pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Regularne jedzenie cukinii zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe i działa redukująco na poziom stresu. Warzywo to sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem. Cukinia ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny kabaczek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinia – właściwości odchudzające

Cukinia jest warzywem zalecanym w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna i dostarcza wielu cennych składników. Kabaczek ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu chroni przed napadami głodu prowadzącymi do podjadania między posiłkami, a w konsekwencji do przyrostu wagi. Cukinia przyczynia się także do uregulowania, a tym samym przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn i działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody. Zawarty w cukinii błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom.

Cukinia – w jakich dietach jest szczególnie zalecana?

Cukinia ma niski indeks glikemiczny, wynoszący jedynie 15, dlatego powinna pojawić się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Zalecana jest również przy chorobach i dolegliwościach związanych z przewodem pokarmowych, zwłaszcza przy nadkwasocie, chorobie wrzodowej i zgadze. Cukinia ma właściwości alkalizujące (zasadotwórcze), dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu, które może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Zobacz film: Modne produkty spożywcze. Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 01.04.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej