Sól bocheńska – jakie ma właściwości i jak ją stosować

Fot.: artproem / Getty Images

Sól bocheńska stosowana była w medycynie ludowej od lat. Kąpiele czy inhalacje z jej wykorzystaniem są skutecznym sposobem na liczne schorzenia. Warto bliżej przyjrzeć się właściwościom soli pozyskiwanej z mioceńskich złóż solankowych w okolicach Bochni.

Sól bocheńska, nazywana także solą jodowo-bromową, jest doceniana ze względu na szerokie właściwości prozdrowotne. Dzięki wysokiej zawartości jonów wapnia, jodu, magnezu i bromu jest skuteczna w leczeniu schorzeń reumatycznych, chorób przemiany materii, chorób układu naczyniowego i oddechowego czy przypadłości dermatologicznych. Sól bocheńska jest delikatna, dlatego mogą stosować ją osoby z wrażliwą skórą czy alergiami.

Sól bocheńska – skład i działanie

Sól bocheńska pozyskiwana jest z kopalni soli w Bochni – miejscowości położonej w południowej Polsce, między Wieliczką a Tarnowem. Sól ta ma wyjątkowe właściwości, które zawdzięcza wysokiej zawartości różnych minerałów. W skład soli bocheńskiej wchodzą:

  • jodki – minimum 0,03%,
  • bromki – minimum 0,05%,
  • chlorki – minimum 55%,
  • sód – minimum 35%,
  • wapń – minimum 1,5%,
  • magnez – minimum 0,8%,
  • woda – maksimum 18%,
  • żelazo – maksimum 0,001%,
  • składniki nierozpuszczalne w wodzie – maksimum 0,5%.

Działanie soli bocheńskiej jest następujące:

  • działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i odkażająco;
  • działa także rozluźniająco, co ma korzystny wpływ na układ nerwowy;
  • ma działanie przeciwbólowe – zmniejsza bóle reumatyczne czy bóle pourazowe;
  • rozrzedza śluz, który zalega w drogach oddechowych;
  • stymuluje pracę gruczołu tarczycowego;
  • może stanowić wsparcie w leczeniu chorób skórnych.

Przy występowaniu łagodnych objawów, pierwsze efekty zażywania kąpieli solnych czy inhalacji, można zauważyć już po kilku zabiegach. Aby poczuć działanie soli bocheńskiej np. na mięśnie, stawy oraz cały organizm, często należy stosować sól bocheńską regularnie nawet przez kilka miesięcy.

Zobaczcie, ile soli zjadamy dziennie. Jak ograniczyć jej spożycie?

Zobacz film: Ile soli zjadamy dziennie? Jakie są rodzaje soli? Źródło: Co nas truje

Sól bocheńska – wskazania i przeciwwskazania

Sól bocheńska znajdzie szczególne zastosowanie u osób, które borykają się z następującymi dolegliwościami i schorzeniami:

  • reumatoidalne zapalenie stawów, mięśni i ścięgien,
  • choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa i stawów,
  • zapalenie korzonków nerwowych,
  • zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa,
  • dolegliwości i schorzenia wywołane urazami kości, mięśni i stawów (sól może być stosowana w czasie rekonwalescencji),
  • łuszczyca, alergie skórne, rybia łuska, nerwica naczyniowa, trądzik,
  • zaburzenia układu krwionośnego, np. zaburzenia ukrwienia kończyn (objawiające się zimnymi stopami i dłońmi),
  • choroby przemiany materii, takie jak niedoczynność tarczycy (sól bocheńska może pomóc w profilaktyce), dnawe zapalenie stawów,
  • przewlekłe zapalenie przydatków, stany zapalne jajników i jajowodów,
  • choroby układu oddechowego, takie jak zatoki, katar i kaszel.

Mimo tak szerokich właściwości prozdrowotnych stosowanie soli bocheńskiej w niektórych przypadkach nie jest wskazane:

  • ciąża – w czasie ciąży należy koniecznie skonsultować się z lekarzem, zanim zostanie zastosowana np. kąpiel z solą bocheńską; sól ta może mieć bowiem wpływ na układ rodny kobiet;
  • menopauza – podobnie, jak w przypadku ciąży – przed zastosowaniem soli bocheńskiej należy udać się do ginekologa;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • nadczynność tarczycy;
  • niewydolność krążenia;
  • gruźlica i ostre stany chorobowe dróg oddechowych;
  • choroby naczyń wieńcowych i wady serca;
  • nowotwory;
  • psychoterapia;
  • ostre stany zapalne skóry.

Ponadto kąpieli solnych nie należy stosować również wtedy, gdy nie jest zalecane ogólne zażywane długich i gorących kąpieli.

Sól bocheńska – zastosowanie

Sól bocheńską w czystej postaci można znaleźć np. w aptekach, sklepach zielarskich czy sklepach internetowych. Oto sposoby na wykorzystanie soli do kąpieli oraz inhalacji:

1. Inhalacje z soli bocheńskiej na zatoki

Do inhalacji wykorzystuje się trzyprocentowy roztwór soli bocheńskiej – do 1 litra gorącej wody należy wsypać 30 gramów soli (około 3 łyżki stołowe). Następnie należy nachylić się nad naczyniem lub miską, przykryć głowę ręcznikiem i wdychać opary przez kilka minut.

Inhalacje przyczyniają się do likwidacji ognisk zapalnych. Rozrzedza się także śluz w drogach oddechowych, co przyspiesza jego wydalanie i ułatwia oddychanie. Ponadto mają korzystny wpływ na stan zdrowia skóry twarzy i dekoltu.

2. Kąpiele solne

Do kąpieli wykorzystywana jest sól o stężeniu 1-3 procent. Oznacza to, że na 10 litrów wody powinno się wykorzystać 100-300 gramów soli. Aby kąpiel solna była skuteczna, temperatura wody powinna oscylować wokół 30-36 stopni Celsjusza. Zalecany czas kąpieli to około 15 minut.

Skuteczność kąpieli z solą bocheńską polega na połączeniu działania składników mineralnych, wysokiej temperatury i wody. Naskórek się rozpulchnia, a składniki mineralne wnikają w głąb skóry. Taka kąpiel intensywnie rozgrzewa i pobudza procesy regeneracyjne oraz biochemiczne zachodzące w skórze. Zmniejsza to też objawy schorzeń reumatycznych i działa korzystnie na układ nerwowy. Działają odkażająco i przeciwzapalnie.

Poza tym sól bocheńska wykorzystywana jest także przez producentów kosmetyków do ciała. Dodaje się ją często do produktów, takich jak:

  • musujące sole do kąpieli,
  • sole nawilżające, ujędrniające i zmiękczające,
  • peelingi solne do ciała,
  • żele pod prysznic;
  • kosmetyki regenerujące skórę dłoni i stóp,
  • sole regenerujące dla sportowców.

W domowym zaciszu można przygotować także peelingi do ciała i twarzy z wykorzystaniem soli bocheńskiej. Wystarczy ulubiony olejek pielęgnacyjny (lub oliwę) zmieszać z solą do uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie masować skórę przez co najmniej minutę. Peeling nie powinien być za rzadki, aby nie spływał z ciała i za gęsty, aby drobinki soli nie podrażniły skóry.

Zobacz film: Rodzaje soli. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 30.07.2018,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej