Sok z żurawiny: właściwości, przygotowanie, przeciwwskazania

Fot: alpaksoy / gettyimages.com

Sok z żurawiny to smaczna, przetworzona forma owocu o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, ale – na surowo – o dość kwaśnym smaku. Żurawina jest wieloletnią krzewinką z rodzaju borówek, rosnącą nie tylko w Stanach Zjednoczonych, Holandii i Wielkiej Brytanii, ale także w Polsce.

Żurawina jest coraz bardziej popularna na polskim rynku i dostępna pod wieloma postaciami. Nie zaleca się jedzenia żurawiny na surowo z uwagi na jej bardzo kwaśny smak. Można ją natomiast konsumować w formie suszonych lub kandyzowanych owoców, herbatki, wyciągu, syropu, sosu, dżemu bądź konfitury. Coraz częściej spożywa się żurawinę w wypiekach, w sałatkach czy też dodaną do porannej owsianki. Owoce te sprawdzają się w daniach słodkich, jak i słonych, dlatego w sezonie warto zrobić na nie miejsce w lodówce. Można je także zamrozić, dzięki czemu zachowają wartości prozdrowotne przez mniej więcej rok (co więcej – stracą cierpkość). Doskonałą alternatywą dla spożywania kwaśnej żurawiny jest sporządzanie z niej smacznego soku, który zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze świeżych owoców.

Sok z żurawiny – wartości odżywcze

Szklanka soku z żurawiny zawiera:

  • witaminę C w ilości, która zaspokaja około 1/3 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka,
  • minerały: wapń, fosfor, miedź, jod, sód, potas, magnez, żelazo,
  • flawonoidy, m.in.: poliantocyjanidy, kwercetynę, kemferol, glikozydy flawonoidowe,
  • taniny,
  • fruktozę,
  • kwasy, m.in.: cytrynowy, jabłkowy, benzoesowy, salicylowy, chinowy.

Zobacz film i przekonaj się dlaczego warto jeść owoce

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Sok z żurawiny – właściwości lecznicze i zastosowanie

Dzięki bogatemu składowi sok z żurawiny ma szereg właściwości prozdrowotnych. Regularnie spożywany zapobiega zapaleniom pęcherza moczowego i wspomaga działanie układu odpornościowego. Zawarte w nim składniki mają korzystny wpływ na układ krwionośny – wzmacniają naczynia, regulują pracę serca, pomagają utrzymać odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu” (HDL), zmniejszają ryzyko miażdżycy i wielu innych chorób. Sok z żurawiny stanowi doskonałe źródło silnych antyoksydantów, które mają działanie antynowotworowe, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Wśród leczniczych właściwości soku można wymienić także przeciwdziałanie chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (zawarte w żurawinie substancje niszczą szczepy bakterii Helicobacter pylori) oraz ograniczanie ryzyka próchnicy i chorób przyzębia. Sok z żurawiny znajduje ponadto zastosowanie w odchudzaniu, gdyż pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz reguluje przemianę materii.

Naturalny sok z żurawiny

W Polsce sok z żurawiny dostępny jest w większości dużych sklepów, często w koktajlach owocowych, np. w połączeniu z sokiem winogronowym lub malinowym. Zwykle są to soki „z koncentratu”, z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących. Niekiedy produkty opatrzone nazwą „sok z żurawiny” nawet nie są uzyskiwane z owoców, a jedynie zawierają sztuczny aromat. Z tego powodu wybierając właściwy artykuł, należy zawsze zapoznać się z informacją producenta na temat jego składu. Pełnowartościowy produkt łatwiej zakupić w aptekach. Sprzedawany w nich sok z żurawiny jest stosunkowo drogi, ale zwykle składa się w 100% z owoców bez dodatku cukru.

Jak zrobić sok z żurawiny?

Zdrowy sok z żurawiny można samodzielnie przygotować w domu. Najprościej użyć do tego celu wyciskarki do soków. Aby napój był smaczniejszy (mniej cierpki), można wymieszać go z innym, słodkim sokiem lub dodać do niego nieco miodu. Pomysłem na bezcukrową wersję napoju jest także mus żurawinowy. Aby owoce były mniej cierpkie, można je zamrozić, a następnie gotować do czasu, aż zaczną pękać. Przestudzone zblendować i tak otrzymany mus przechowywać w lodówce.

Amatorzy słodkości mogą uniknąć przemysłowych konserwantów i ulepszaczy, przygotowując domowym sposobem sok żurawinowy z cukrem. Kilogram owoców zasypuje się 500 g cukru (najzdrowiej – nierafinowanego, trzcinowego) i pozostawia na kilkanaście godzin pod przykryciem. Następnie zalewa wodą (tak, by zakryć owoce) i gotuje 2 godziny na małym ogniu. Wystudzony sok cedzi się przez sitko, przegotowuje ponownie i przelewa do czystych, suchych słoików. Po szczelnym zamknięciu nie wymaga on dodatkowej pasteryzacji.

Sok z żurawiny – dawkowanie

Medycyna nie wypowiada się na temat tego, ile soku żurawinowego powinno się pić dziennie, głównie ze względu na zróżnicowaną jakość produktów dostępnych na rynku. Niektóre źródła uznają, iż dzienna dawka soku z żurawiny to około jednej szklanki. Można ją zastąpić 1/3 szklanki żurawiny suszonej, sosu, dżemu bądź konfitury żurawinowej.

Potencjalne zagrożenia i przeciwwskazania

Sok żurawinowy zalecany jest dzieciom cierpiącym na nawracające zapalenie pęcherza moczowego – dowiedziono, że może zmniejszyć ilość nawrotów nawet o 2/3. Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą za pomocą soku z żurawiny zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i związki mineralne oraz zadbać o drogi moczowe, które po porodzie są szczególnie narażone na infekcje. Ze względu na brak danych dotyczących optymalnych dawek napoju, zaleca się tym grupom ostrożność. Spożywanie soku w zbyt dużej ilości może prowadzić do problemów gastrycznych, np. biegunki. Sok z żurawiny nie jest zalecany osobom przyjmującym leki obniżające krzepliwość krwi (zawierające warfarynę), gdyż może on wzmocnić ich działanie, w krańcowych, bardzo rzadkich przypadkach powodując nawet śmierć chorego.

Jak działa układ moczowy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Budowa i funkcje układu moczowego. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 03.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej