Sok z selera – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić sok z selera?

Dougal Waters/getty images

Sok z selera stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym daniem. Jego picie promuje wielu celebrytów, a na portalach społecznościowych tworzone są konta propagujące jego prozdrowotne właściwości. Napój najczęściej przygotowuje się z odmiany naciowej.

Sok z selera wykazuje dobroczynne działanie na ludzki organizm. Stanowi ważny element diet oczyszczających i odchudzających. Ze względu na zawartość kwasu foliowego poleca się go kobietom w ciąży. Doskonale uzupełnia niedobory beta-karotenu czy witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Może przynieść ulgę obolałym stawom, likwiduje zaparcia, pomaga trawić tłuszcze.

Seler - co z niego zrobić

Seler to znane od dawna warzywo. Doniesienia na jego temat pochodzą z czasów starożytnych, gdzie cieszył się ogromną popularnością – Rzymianie wybijali na monetach jego wizerunek. Do Polski dotarł za sprawą królowej Bony. Seler wykorzystywany jest jako składnik zup czy sałatek. Ostatnio pojawiło się wiele przepisów na sok z selera, który najczęściej sporządza się z odmiany naciowej. Ze względu na budowę jest zdecydowanie łatwiejsza w obróbce w porównaniu z korzeniową. Dodatkowo w stosunku do niej charakteryzuje się nieco większą zawartością witaminy C i składników mineralnych oraz mniejszą kalorycznością. Seler naciowy w ilości 100 g dostarcza około 16 kcal, a korzeniowy – średnio 30 kcal. Przygotowany z selera naciowego sok ma orzeźwiający smak i nie zawiera łykowatych włókien.

Sok z selera – właściwości i działanie

Sok z selera wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi, wpływa kojąco na system nerwowy, wspomaga pracę układu immunologicznego. Intensyfikuje proces oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Jego spożywanie wskazane jest zatem osobom zmagającym się z dną moczanową czy reumatyzmem. Sok selerowy wzmaga produkcję żółci oraz przeciwdziała jej zastojowi w woreczku, a w związku z tym powstawaniu kamieni. Warzywo działa moczopędnie i poprawia pracę nerek. Ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnianie. Ze względu na zawartość błonnika daje na dłużej uczucie sytości, zmniejsza apetyt, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zapobiega wzdęciom czy zaparciom. Polecany jest osobom zmagającym się z nadliczbowymi kilogramami oraz cukrzycą, ponieważ indeks glikemiczny (wskaźnik informujący o poziomie glukozy we krwi 2–3 godziny po jedzeniu) surowego selera naciowego wynosi 15. Warzywo wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.

Sok z selera jako źródło witamin i minerałów

Soki z selera to skarbnica niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Warzywo w 100 g dostarcza takich makroelementów, jak:

  • sód – 80 mg
  • potas – 260 mg
  • magnez – 11 mg
  • wapń – 40 mg
  • fosfor – 24 mg.

W selerze znajdują się liczne mikroelementów:

  • mangan – 0,14 mg
  • cynk – 0,17 mg
  • miedź – 0,04 mg
  • żelazo – 0,20 mg
  • jod – 0,0011 mg.

W warzywie znajduje się do 2 razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Dodatkowo w 100 g selera występują witaminy, takie jak:

  • E – 0,27 mg
  • A – 449 IU
  • K – 29,3 µg
  • B6 – 0,09 mg
  • B3 – 0,5 mg
  • B2 – 0,08 mg
  • B1 – 0,04 mg.

Sok z selera – eliksir młodości

Sok z selera naciowego i jabłek określany jest mianem „eliksiru młodości”. Nie dość, że wpływa korzystnie na kondycję skóry (nawilża ją i wygładza) i włosów, to dodatkowo likwiduje obrzęki. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które nasilają proces starzenia skóry i mogą powodować choroby nowotworowe, neurodegeneracyjne, sercowo-naczyniowe.

Sok z selera na potencję

Seler zaliczany jest do afrodyzjaków. Warzywo stymuluje krążenie krwi, dzięki czemu poprawia ukrwienie narządów płciowych. W konsekwencji wzrasta siła doznań erotycznych. Zawarte w selerze związki wpływają korzystnie na jakość nasienia i wzmagają potencję.

Jak zrobić sok z selera naciowego?

Sok z selera naciowego powinien być przygotowywany ze świeżego warzywa. Dobrze przechowywane, tj. nie myte, owinięte w ręcznik papierowy, można trzymać w lodówce nawet tydzień. Łodygi selera powinny być nieuszkodzone, jędrne, dające się łatwo łamać. Nieocenioną pomocą w przygotowywaniu napoju będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Ze względu na dość specyficzny zapach i smak seler bywa łączony z różnymi owocami, w tym z kiwi, ananasem, pomarańczą, marchewką czy wspomnianymi wcześniej jabłkami.

Przepisy na sok z selera naciowego

Istnieje wiele rozmaitych przepisów na soki z selera naciowego. Poniżej przedstawiono wybrane z nich:

  • 3 łodygi selera, 1 mała główka brokułu, 2 cm imbiru, 3 średnie marchewki
  • 5 łodyg selera, 1/2 dużego ogórka, 1 mała główka brokułu, 2 cm imbiru
  • 4 łodygi selera, 1/2 główki czerwonej kapusty, 4 średnie marchewki
  • 5 łodyg selera, 1 jabłko, 5 liści botwinki
  • 5 łodyg selera, 1 kapusta rzymska, 4 liście botwinki, 1 jabłko
  • 7 łodyg selera, 1 duży ogórek, 100 g jarmużu, 2 jabłka, 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łodyg selera, 1 mały burak, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 1 jabłko
  • 7 łodyg selera, 8 marchewek, 2 buraki, 1/2 melona, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2/3 główki czerwonej kapusty
  • 3 łodygi selera, 1 ogórek, 1 gruszka, 100 g liści jarmużu.

Zobacz film: Co można przygotować z selera?

źródło: x-news

Bibliografia:

1. G. Burnie, Botanica. Rośliny ogrodowe, Könemann, Kolonia 2005.

2. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

3. W. Grajek, Przeciwutleniacze w żywności – aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne, WNT, Warszawa 2007.

Data aktualizacji: 22.10.2020,
Opublikowano: 22.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej