Sok z pietruszki i cytryny - działanie, na co pomaga i jak zrobić

Fot: Regine Mahaux / gettyimages.com

Sok z pietruszki właściwości zdrowotne ma dzięki dużej ilości witamin i minerałów, szczególnie witaminy C oraz żelaza. Może być stosowany przez kobiety w ciąży i dzieci. Zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry oraz przyspiesza odchudzanie.

Natka pietruszki i korzeń tego warzywa mają takie same właściwości prozdrowotne. Sok z pietruszki zdecydowanie częściej przyrządza się jednak z natki, ponieważ jest łatwiejsza w obróbce niż korzeń. Zwykle dla wzbogacenia i urozmaicenia smaku sok z pietruszki miesza się z sokiem z cytryny oraz dodaje do niego inne owoce, np. gruszkę czy jabłko, rozszerzając jego pozytywny wpływ na zdrowie.

Sok z pietruszki – właściwości zdrowotne

Sok z pietruszki właściwości zawdzięcza dużej zawartości witamin i minerałów. Napój ten pity regularnie może opóźniać procesy starzenia, regulować trawienie, zapobiegać anemii i wspomagać jej leczenie. Sok z pietruszki zawiera:

  • witaminę C – pozytywnie wpływa na układ krwionośny (uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie kardioprotekcyjne), poprawia stan cery, wygładza ją i poprawia jej ukrwienie (zwłaszcza cery płytko unaczynionej i naczynkowej), wykazuje potencjał zapobiegania chorobom nowotworowym;
  • witaminy z grupy B – zwłaszcza kwas foliowy, który ma działanie krwiotwórcze,
  • witaminę K – bierze udział w procesach krzepnięcia krwi,
  • żelazo – zapobiega anemii, sok z pietruszki w ciąży może uchronić przed anemią ciążową (a dodatkowo może niwelować problemy z układem trawiennym w tym szczególnym czasie, o czym poniżej),
  • wapń – wspomaga układ kostny, może zapobiegać osteoporozie i wspomagać leczenie tej choroby.

Zobacz film: Warzywa z ziemi włoskiej do Polski. Źródło: Wiem co jem.

Oprócz tego sok z pietruszki ma działanie detoksykacyjne. Odtruwa organizm dzięki właściwościom moczopędnym, przyspieszając wydalanie kwasu moczowego na zewnątrz. Dlatego sok z pietruszki na nerki stosuje się profilaktycznie (zapobiegając kamicy nerkowej) i wspomagająco podczas leczenia chorób układu moczowego. Usuwanie kwasu moczowego sprzyja też leczeniu chorób reumatycznych. Dodatkowo sok z pietruszki działa antybakteryjnie, ponieważ zawiera apiol i mirystycynę. To może znaczenie przyspieszać kurację infekcji bakteryjnych układu moczowego.

Na co pomaga sok z pietruszki pity regularnie przez przynajmniej 2-3 tygodnie? Wzmacnia odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Warto pić go w okresach przejściowych jesienią i wiosną.

Właściwości lecznicze soku z pietruszki mają znaczenie dla układu pokarmowego. Picie soku z pietruszki i cytryny wpływa m.in. na trawienie, wspomagając redukcję masy ciała.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Jakie właściwości zdrowotne ma pietruszka? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film:  Natka pietruszki bomba witaminowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Sok z pietruszki na odchudzanie

Sok z pietruszki na odchudzanie wpływa pozytywnie dlatego, że ułatwia oczyszczanie organizmu i usuwa nadmiar wody, który jest przyczyną obrzęków i może przeszkadzać w spalaniu tłuszczu. Sprzyja też redukcji cellulitu. Dodatkowo znacznie poprawia trawienie. Reguluje pracę żołądka i jelit, zapobiega wzdęciom i gazom. Pomaga unikać zaparć.

Sok z pietruszki odchudzanie ułatwia także poprzez wzmocnienie odporności – organizm może być osłabiony na początku diety i zwiększonego wysiłku fizycznego, dlatego łatwiej złapać infekcję, która może przeszkodzić w kontynuowaniu diety i ćwiczeń. Dobre samopoczucie zwiększa motywację do odchudzania i osiągnięciu docelowej wagi. Sok z pietruszki i cytryny na odchudzanie powinien być stosowany równolegle z niskokaloryczną dietą i zwiększeniem aktywności fizycznej.

Sok z pietruszki na włosy i cerę

Dzięki zawartości witamin i minerałów sok z pietruszki z cytryną poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Jest tak dlatego, że dostarcza dużych ilości żelaza i tym samym zapobiega anemii. Poziom żelaza ma bardzo duże znaczenie dla kondycji włosów i skóry (oraz dla funkcjonowania organizmu w ogóle). Koktajl z pietruszki, cytryny i innych warzyw lub owoców to bomba witaminowa, która poprawia stan zdrowia i tym samym wzmacnia włosy i stymuluje ich wzrost, dba o cerę oraz wzmacnia paznokcie (także dzięki wapniowi).

Efekty picia soku z pietruszki na włosach i cerze widać po około 2 do 3 miesiącach regularnego stosowania.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6.

Jak zrobić sok z pietruszki i cytryny? Przepisy na różne warianty soku z pietruszki

Sok z pietruszki i cytryny najprościej zrobić przy pomocy blendera lub innego rozdrabniacza. Składniki na koktajl z natki pietruszki i soku z cytryny z miodem:

  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 250 mililitrów wody mineralnej niegazowanej,
  • 2 łyżki miodu płynnego.

Sposób przyrządzenia:

Natkę i sok z cytryny zblendować, dodać wodę i miód, ponownie zblendować do połączenia składników. Pić od razu.

Sok z pietruszki cytryny i miodu jeszcze lepiej wzmacnia odporność, ponieważ takie właściwości ma i miód, i cytryna.

Silne właściwości tonizujące i moczopędne ma sok z pietruszki, ogórka i cytryny. Bardzo dobrze działa też na cerę. Żeby go zrobić, należy do natki pietruszki dodać ogórka pokrojonego w kostkę i szklankę wody i wszystko razem zmiksować na gładko.

Sok z korzenia pietruszki najlepiej przyrządzać w wyciskarce i dodawać do niego sok wyciskany z jabłek. Sok z pietruszki i jabłka jeszcze lepiej działa na włosy i skórę, a także znaczenie przyspiesza trawienie. Smak jabłek łagodzi intensywny smak pietruszki i łatwiej taki napój stosować regularnie.

Sok z pietruszki z wyciskarki należy przyrządzać do bieżącego spożycia, nie nadaje się do przechowywania w lodówce, ponieważ traci część wartości odżywczych.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.



Data aktualizacji: 07.10.2019,
Opublikowano: 22.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej