Sok z noni - właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazanie i efekty uboczne

Fot: awayge / gettyimages.com

Sok z noni działanie może mieć antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwbólowe. Ma też potencjał zapobiegania chorobom nowotworowym i ich leczenia, jednak nie wykazano go dotychczas w żadnych wiarygodnych badaniach naukowych. Sok z noni mogą pić tylko osoby dorosłe.

Sok z noni, czyli z owoców morwy indyjskiej (Morinda citrifolia), znany jest szczególnie dobrze w rejonie południowo-wschodniej Azji oraz wysp Pacyfiku. Jego wykorzystanie we współczesnej medycynie nie ma uzasadnienia naukowego, chociaż wykazano, że sok z noni ma wiele składników cennych dla ludzkiego organizmu, m.in. polifenoli i przeciwutleniaczy.

Sok z noni – na co pomaga? Właściwości soku z noni i zastosowanie

Sok z noni właściwości zawdzięcza zawartości witamin, minerałów, flawonoidów, pektyn, terpenów, aninokwasów oraz innych związków. Jest źródłem m.in. witamin A, C oraz witamin z grupy B, zawiera potas, wapń, magnez i sód. Sok z noni właściwości regeneracyjne może wykazywać ze względu na obecność w nim prokseroniny oraz prokseronazy, które wpływają na siebie i wspomagają wytwarzanie kseroniny – pozytywnie oddziałującej na białka i wspierającej regenerację komórek.

Chociaż nie potwierdzono naukowo, że sok z noni ma właściwości lecznicze, jest stosowany jako lek i profilaktyce chorób takich jak infekcje, choroby układu sercowo-naczyniowego czy choroby nowotworowe. Sok z noni na raka ma działać zapobiegawczo, chroniąc DNA, a także leczniczo, hamując rozwój komórek rakowych.

Sok z noni zastosowanie ma też w leczeniu hipercholesterolemii. Może obniżać poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu chroni układ krwionośny przed miażdżycą i jej następstwami, zauważalnymi dla całego organizmu.

Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne soku z noni mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów żołądka oraz chorób jelit. Antyseptyczne działanie soku z noni pomaga też leczyć infekcje jamy ustnej.

Jedną z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych właściwości soku z noni jest działanie przeciwbólowe. Jest ono bardzo silne, porównywalne nawet z morfiną.

Pierwotnie owoce morwy indyjskiej i sok z nich były wykorzystywane także do wzmacniania odporności organizmu, wspomagająco w walce z infekcjami, chorobami pasożytniczymi oraz grzybiczymi.

Dawkowanie soku z noni powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Może to być np. 25 mililitrów dwa razy dziennie przed posiłkiem. Ważne jest, by sok z noni przechowowyać w lodówce. Dodatkowo przed rozpoczęciem jego przyjmowania najlepiej skonsultować się z lekarzem oraz wykonać niezbędne badania krwi, by móc określić, jaki wpływ na zdrowie w indywidualnym przypadku ma picie soku z noni. Może mieć ono skutki uboczne, sok z noni ma też wiele przeciwwskazań do stosowania.

Sok z noni: skutki uboczne i przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania soku z noni to m.in. ciąża i karmienie piersią, ponieważ nie zbadano wpływu morwy indyjskiej na rozwój płodu ani na ciężarną. Podczas zbierania informacji o wykorzystaniu owoców noni pojawiała się nawet informacja, że używano go do przerywania ciąży. Biorąc pod uwagę liczbę przeciwwskazań do picia i przypadki toksyczności soku z noni, należy podczas ciąży powstrzymać się od przyjmowania tego soku.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Inne przeciwwskazania do picia soku z noni to:

  • młody wiek – sok z noni dla dzieci jest niewskazany, szczególnie że ma działanie przeciwbólowe i może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy, na wątrobę i nerki;
  • choroby i niewydolność wątroby – na świecie odnotowano kilka przypadków hepatotoksyczności soku z noni, co oznacza, że składniki soku uniemożliwiały komórkom wątroby prawidłowe działanie, efekty znikały po odstawieniu soku z morwy indyjskiej;
  • choroby nerek, zaburzenia rytmu serca i zbyt duża ilość potasu w organizmie lub zaburzenia gospodarki potasowej – sok z noni zawiera duże ilości potasu, które mogą te stany potęgować.

Ze względu na dużą zawartość potasu sok z noni nie powinien być stosowany przez osoby zażywające leki moczopędne, np. w chorobach nerek czy infekcjach dróg moczowych, ani podczas kuracji lekami obniżającymi krzepliwość krwi (mogą działać słabiej w połączeniu z sokiem z noni).

Ostrożność należy zachować podczas łączenia soku z noni i leków obniżających ciśnienie krwi. Warto regularnie w tym czasie wykonywać badania krwi, by sprawdzać poziom potasu w organizmie.

Bibliografia:

1. W. Daniewski, Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (noni), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLII, 2009, 2, s. 162-168, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.

2. B. Kulczyński, A. Grazma-Michałowska, Noni – tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym, Przemysł Spożywczy 2015, t. 69, , nr 6, s. 35-36, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.

3. O. Krakowiak, R. Nowak, Mikorflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Postępy Fitoterapii 2015, nr 3, s, 198, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.

Data aktualizacji: 06.12.2018,
Opublikowano: 23.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

lek. Agnieszka Widera 09.02.2019r.

Niestety trudno mi się odnieść do komentarza. W takich przypadkach zawsze proszę, by komentujący podał konkretne zarzuty, gdyż trudno się odnieść do tak ogólnego komentarza.

testowanywielokrotnie 16.01.2019r.

Pani Aniu zachęcam do doedukowania się w tej kwestii :)

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej