Sok z noni - właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazanie i efekty uboczne

Fot: awayge / gettyimages.com

Sok z noni działanie może mieć antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwbólowe. Ma też potencjał zapobiegania chorobom nowotworowym i ich leczenia, jednak nie wykazano go dotychczas w żadnych wiarygodnych badaniach naukowych. Sok z noni mogą pić tylko osoby dorosłe.

Sok z noni, czyli z owoców morwy indyjskiej (Morinda citrifolia), znany jest szczególnie dobrze w rejonie południowo-wschodniej Azji oraz wysp Pacyfiku. Jego wykorzystanie we współczesnej medycynie nie ma uzasadnienia naukowego, chociaż wykazano, że sok z noni ma wiele składników cennych dla ludzkiego organizmu, m.in. polifenoli i przeciwutleniaczy.

Sok z noni – na co pomaga? Właściwości soku z noni i zastosowanie

Sok z noni właściwości zawdzięcza zawartości witamin, minerałów, flawonoidów, pektyn, terpenów, aninokwasów oraz innych związków. Jest źródłem m.in. witamin A, C oraz witamin z grupy B, zawiera potas, wapń, magnez i sód. Sok z noni właściwości regeneracyjne może wykazywać ze względu na obecność w nim prokseroniny oraz prokseronazy, które wpływają na siebie i wspomagają wytwarzanie kseroniny – pozytywnie oddziałującej na białka i wspierającej regenerację komórek.

Chociaż nie potwierdzono naukowo, że sok z noni ma właściwości lecznicze, jest stosowany jako lek i profilaktyce chorób takich jak infekcje, choroby układu sercowo-naczyniowego czy choroby nowotworowe. Sok z noni na raka ma działać zapobiegawczo, chroniąc DNA, a także leczniczo, hamując rozwój komórek rakowych.

Sok z noni zastosowanie ma też w leczeniu hipercholesterolemii. Może obniżać poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu chroni układ krwionośny przed miażdżycą i jej następstwami, zauważalnymi dla całego organizmu.

Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne soku z noni mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów żołądka oraz chorób jelit. Antyseptyczne działanie soku z noni pomaga też leczyć infekcje jamy ustnej.

Jedną z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych właściwości soku z noni jest działanie przeciwbólowe. Jest ono bardzo silne, porównywalne nawet z morfiną.

Pierwotnie owoce morwy indyjskiej i sok z nich były wykorzystywane także do wzmacniania odporności organizmu, wspomagająco w walce z infekcjami, chorobami pasożytniczymi oraz grzybiczymi.

Dawkowanie soku z noni powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Może to być np. 25 mililitrów dwa razy dziennie przed posiłkiem. Ważne jest, by sok z noni przechowowyać w lodówce. Dodatkowo przed rozpoczęciem jego przyjmowania najlepiej skonsultować się z lekarzem oraz wykonać niezbędne badania krwi, by móc określić, jaki wpływ na zdrowie w indywidualnym przypadku ma picie soku z noni. Może mieć ono skutki uboczne, sok z noni ma też wiele przeciwwskazań do stosowania.

Sok z noni: skutki uboczne i przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania soku z noni to m.in. ciąża i karmienie piersią, ponieważ nie zbadano wpływu morwy indyjskiej na rozwój płodu ani na ciężarną. Podczas zbierania informacji o wykorzystaniu owoców noni pojawiała się nawet informacja, że używano go do przerywania ciąży. Biorąc pod uwagę liczbę przeciwwskazań do picia i przypadki toksyczności soku z noni, należy podczas ciąży powstrzymać się od przyjmowania tego soku.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Inne przeciwwskazania do picia soku z noni to:

  • młody wiek – sok z noni dla dzieci jest niewskazany, szczególnie że ma działanie przeciwbólowe i może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy, na wątrobę i nerki;
  • choroby i niewydolność wątroby – na świecie odnotowano kilka przypadków hepatotoksyczności soku z noni, co oznacza, że składniki soku uniemożliwiały komórkom wątroby prawidłowe działanie, efekty znikały po odstawieniu soku z morwy indyjskiej;
  • choroby nerek, zaburzenia rytmu serca i zbyt duża ilość potasu w organizmie lub zaburzenia gospodarki potasowej – sok z noni zawiera duże ilości potasu, które mogą te stany potęgować.

Ze względu na dużą zawartość potasu sok z noni nie powinien być stosowany przez osoby zażywające leki moczopędne, np. w chorobach nerek czy infekcjach dróg moczowych, ani podczas kuracji lekami obniżającymi krzepliwość krwi (mogą działać słabiej w połączeniu z sokiem z noni).

Ostrożność należy zachować podczas łączenia soku z noni i leków obniżających ciśnienie krwi. Warto regularnie w tym czasie wykonywać badania krwi, by sprawdzać poziom potasu w organizmie.

Bibliografia:

1. W. Daniewski, Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (noni), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLII, 2009, 2, s. 162-168, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.

2. B. Kulczyński, A. Grazma-Michałowska, Noni – tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym, Przemysł Spożywczy 2015, t. 69, , nr 6, s. 35-36, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.

3. O. Krakowiak, R. Nowak, Mikorflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Postępy Fitoterapii 2015, nr 3, s, 198, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.

Data aktualizacji: 06.12.2018,
Opublikowano: 23.03.2018 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

lek. Agnieszka Widera 09.02.2019r.

Niestety trudno mi się odnieść do komentarza. W takich przypadkach zawsze proszę, by komentujący podał konkretne zarzuty, gdyż trudno się odnieść do tak ogólnego komentarza.

testowanywielokrotnie 16.01.2019r.

Pani Aniu zachęcam do doedukowania się w tej kwestii :)

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej