Sok z noni, czyli z owoców morwy indyjskiej (Morinda citrifolia), znany jest szczególnie dobrze w rejonie południowo-wschodniej Azji oraz wysp Pacyfiku. Jego wykorzystanie we współczesnej medycynie nie ma uzasadnienia naukowego, chociaż wykazano, że sok z noni ma wiele składników cennych dla ludzkiego organizmu, m.in. polifenoli i przeciwutleniaczy.
Sok z noni – na co pomaga? Właściwości soku z noni i zastosowanie
Sok z noni właściwości zawdzięcza zawartości witamin, minerałów, flawonoidów, pektyn, terpenów, aninokwasów oraz innych związków. Jest źródłem m.in. witamin A, C oraz witamin z grupy B, zawiera potas, wapń, magnez i sód. Sok z noni właściwości regeneracyjne może wykazywać ze względu na obecność w nim prokseroniny oraz prokseronazy, które wpływają na siebie i wspomagają wytwarzanie kseroniny – pozytywnie oddziałującej na białka i wspierającej regenerację komórek.
Chociaż nie potwierdzono naukowo, że sok z noni ma właściwości lecznicze, jest stosowany jako lek i profilaktyce chorób takich jak infekcje, choroby układu sercowo-naczyniowego czy choroby nowotworowe. Sok z noni na raka ma działać zapobiegawczo, chroniąc DNA, a także leczniczo, hamując rozwój komórek rakowych.
Sok z noni zastosowanie ma też w leczeniu hipercholesterolemii. Może obniżać poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu chroni układ krwionośny przed miażdżycą i jej następstwami, zauważalnymi dla całego organizmu.
Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne soku z noni mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów żołądka oraz chorób jelit. Antyseptyczne działanie soku z noni pomaga też leczyć infekcje jamy ustnej.
Jedną z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych właściwości soku z noni jest działanie przeciwbólowe. Jest ono bardzo silne, porównywalne nawet z morfiną.
Pierwotnie owoce morwy indyjskiej i sok z nich były wykorzystywane także do wzmacniania odporności organizmu, wspomagająco w walce z infekcjami, chorobami pasożytniczymi oraz grzybiczymi.
Dawkowanie soku z noni powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Może to być np. 25 mililitrów dwa razy dziennie przed posiłkiem. Ważne jest, by sok z noni przechowowyać w lodówce. Dodatkowo przed rozpoczęciem jego przyjmowania najlepiej skonsultować się z lekarzem oraz wykonać niezbędne badania krwi, by móc określić, jaki wpływ na zdrowie w indywidualnym przypadku ma picie soku z noni. Może mieć ono skutki uboczne, sok z noni ma też wiele przeciwwskazań do stosowania.
Sok z noni: skutki uboczne i przeciwwskazania
Przeciwwskazania do stosowania soku z noni to m.in. ciąża i karmienie piersią, ponieważ nie zbadano wpływu morwy indyjskiej na rozwój płodu ani na ciężarną. Podczas zbierania informacji o wykorzystaniu owoców noni pojawiała się nawet informacja, że używano go do przerywania ciąży. Biorąc pod uwagę liczbę przeciwwskazań do picia i przypadki toksyczności soku z noni, należy podczas ciąży powstrzymać się od przyjmowania tego soku.
Inne przeciwwskazania do picia soku z noni to:
- młody wiek – sok z noni dla dzieci jest niewskazany, szczególnie że ma działanie przeciwbólowe i może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy, na wątrobę i nerki;
- choroby i niewydolność wątroby – na świecie odnotowano kilka przypadków hepatotoksyczności soku z noni, co oznacza, że składniki soku uniemożliwiały komórkom wątroby prawidłowe działanie, efekty znikały po odstawieniu soku z morwy indyjskiej;
- choroby nerek, zaburzenia rytmu serca i zbyt duża ilość potasu w organizmie lub zaburzenia gospodarki potasowej – sok z noni zawiera duże ilości potasu, które mogą te stany potęgować.
Ze względu na dużą zawartość potasu sok z noni nie powinien być stosowany przez osoby zażywające leki moczopędne, np. w chorobach nerek czy infekcjach dróg moczowych, ani podczas kuracji lekami obniżającymi krzepliwość krwi (mogą działać słabiej w połączeniu z sokiem z noni).
Ostrożność należy zachować podczas łączenia soku z noni i leków obniżających ciśnienie krwi. Warto regularnie w tym czasie wykonywać badania krwi, by sprawdzać poziom potasu w organizmie.
Bibliografia:
1. W. Daniewski, Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (noni), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLII, 2009, 2, s. 162-168, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.
2. B. Kulczyński, A. Grazma-Michałowska, Noni – tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym, Przemysł Spożywczy 2015, t. 69, , nr 6, s. 35-36, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.
3. O. Krakowiak, R. Nowak, Mikorflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Postępy Fitoterapii 2015, nr 3, s, 198, dostęp online 14.01.2018 r., materiał dostępny jest pod linkiem.
lek. Agnieszka Widera 09.02.2019r.
Niestety trudno mi się odnieść do komentarza. W takich przypadkach zawsze proszę, by komentujący podał konkretne zarzuty, gdyż trudno się odnieść do tak ogólnego komentarza.
testowanywielokrotnie 16.01.2019r.
Pani Aniu zachęcam do doedukowania się w tej kwestii :)