Sok marchwiowy – właściwości prozdrowotne. Jak zrobić sok marchwiowy?

fot. annapustynnikova / Getty Images

Sok marchwiowy to produkt wykazujący pozytywne działanie na organizm człowieka. Stanowi źródło cennych witamin, zwłaszcza A i C. Oddziałuje korzystnie na skórę, likwidując przebarwienia i zapewniając jej ładny koloryt. Wspomaga odchudzanie i ma niską wartość IG.

Sok marchwiowy to jeden z popularniejszych soków warzywnych. Oprócz tego, że jest ogólnodostępny w sklepach, to z łatwością można go przygotować samodzielnie. Sok z marchwi dostarcza organizmowi sporą dawkę cennych składników odżywczych. Produkt jest mało kaloryczny i nie obciąża układu trawiennego. Wykazuje działanie antynowotworowe, poprawia gospodarkę tłuszczową i zwalcza nadciśnienie tętnicze krwi.

Sok marchwiowy – wiadomości ogólne

Sok marchwiowy pozyskuje się z korzeni roślin zaliczanych do rodzaju marchew i rodziny selerowatych. W większości przypadków wykorzystuje się gatunek marchew zwyczajna (z łac. Daucus carota L.), który uprawiany jest niemalże na całym świecie. Sok marchwiowy stanowi podstawę dla wielu soków owocowych i warzywnych.

Soki z marchwi mogą różnić się ceną, co zależy od zawartości warzyw oraz źródła pochodzenia. Najlepsze, lecz zarazem najdroższe, są soki zawierające 100% warzyw z ekologicznej uprawy. Za butelkę 200 ml zapłaci się wówczas około 3 zł. Produkt można kupić w każdym sklepie spożywczym.

Sok powinno się chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przed otwarciem należy wstrząsnąć butelką, gdyż w przypadku przecierów istnieje wysokie prawdopodobieństwo naturalnego rozwarstwienia się. Po otwarciu sok nadaje się do spożycia zazwyczaj przez 2 dni.

Jak rozsądnie jeść superfood? Zobaczcie:

Zobacz film: Superfoods - jak jeść rozsądnie? Produkty: Pietruszka, buraki, olej rzepakowy, rokitnik, czosnek, marchew, siemię lniane, kasza gryczana. Źródło: Dzień Dobry TVN

Sok marchwiowy – właściwości prozdrowotne

Sok z marchwi zawiera cenne dla zdrowia witaminy. Przede wszystkim dostarcza beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A (4,0 mg / 667 µg) oraz witaminy C (10 mg), zapewniając jej 40% zalecanego dziennego spożycia. Dzięki nim wykazuje dobroczynne działanie na kondycję skóry, która staje się promienna, gładka, napięta. Nie należy jednak z nim przesadzać, gdyż zbyt duża ilość soku marchewkowego w diecie może sprawić, że skóra nabierze żółto-pomarańczowego koloru. Świeży sok z marchwi to też doskonałe źródło witaminy E, nazywanej eliksirem młodości, która jako bardzo silny przeciwutleniacz spowalnia procesy starzenia się. Stąd też stanowi podstawowy składnik tzw. diety anti-aging, czyli przeciwstarzeniowej. W produkcie znajdują się także witamina K i witaminy z grupy B.

Sok z marchewki dostarcza niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, jak żelazo, cynk, potas, wapń, miedź, magnez, kobalt, fosfor, jod, krzem. Podnosi ogólną odporność organizmu, dzięki czemu ogranicza ryzyko rozwoju infekcji. Działa też przeciwzapalnie, wspomaga proces wzrostu kości i zębów. Zmniejsza problem wypadania włosów, zwalcza łupież, odżywia cebulki. Włosy stają się mocniejsze, lśniące, zdrowsze, odżywione. Dodatkowo sok z marchwi pozytywnie działa na paznokcie – przestają się łamać i rozdwajać.

Sok marchewkowy na układ krążenia i narząd wzroku

Picie soku z marchwi wpływa pozytywnie na układ krążenia, obniża stres oksydacyjny i poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi. Działanie to zawdzięcza dużej dawce antyoksydantów zawartych w marchwi. W związku z tym spada ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Sok marchwiowy reguluje też wartość ciśnienia tętniczego krwi.

Za sprawą luteiny, beta-karotenu, zeaksantyny sok marchewkowy poprawia wzrok i ogranicza ryzyko chorób oczu w populacji osób starszych, w tym zwłaszcza zwyrodnienia plamki żółtej, uszkodzenia soczewki i rozwoju zaćmy. Sok zalecany jest osobom nadwyrężającym wzrok i noszącym okulary korekcyjne.

Sok z marchwi na odchudzenie i nie tylko

Sok marchwiowy wskazany jest osobom na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczny i wspomaga pracę układu pokarmowego. To zdrowa, smaczna i lekka przekąska, która zawiera sporo błonnika pokarmowego. Składnik ten reguluje ruch robaczkowy jelit, usprawnia rytm wypróżnień, zmniejsza ochotę na słodkie i zapewnia uczucie sytości.

Sok z marchewki bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby. Chroni ją przed otłuszczeniem i wspomaga regenerację. Dodatkowo wykazuje działanie insulinopodobne i właściwości przeciwcukrzycowe. Ma niski indeks glikemiczny (IG), przez co spożycie go nie spowoduje nagłego skoku poziomu cukru i insuliny we krwi.

Sok z marchwi na raka

Sok z marchwi ma właściwości antynowotworowe. Stanowi jeden z głównych składników tzw. antyrakowej diety Gersona. To opracowana w 1928 r. kuracja opierająca się na spożywaniu owoców i warzyw, świeżo wyciśniętych soków, co pobudza naturalne mechanizmy obronne organizmu i przywraca prawidłowe funkcjonowanie narządów. Znana jest historia chorej na raka pisarki Ann Cameron, która zatrzymała postępowanie choroby nowotworowej dzięki codziennemu spożywaniu przez 8 miesięcy soku z marchwi. Nie należy jednak rezygnować z leczenia onkologicznego.

Sok z marchwi – jak zrobić?

Istnieje wiele przepisów na domowy sok z marchwi. Oprócz wersji podstawowej z samej marchewki spotyka się też bardziej rozbudowane z pomarańczą, jabłkiem, imbirem, pietruszką, selerem. Oto kilka ciekawych pomysłów na samodzielnie przygotowanie soku marchewkowego. Pierwsza propozycja to sok z: 4 marchewek, 1 korzenia pietruszki, 1 pomarańczy, 1/2 selera zwyczajnego. Popularny jest sok z: 5 marchewek, 2 bananów, 1 pomarańczy. Dodatek banana nadaje soku naturalnej słodyczy i zagęszcza go. Kolejny pomysł to sok uzyskany z: 1/2 dojrzałego mango, 2 marchewek, 1 jabłka, 1 pomarańczy.

Opublikowano: 14.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej