Soja – jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni? Dlaczego jest zdrowa?

Fot. thavornc / Getty Images

Soja to roślina, której właściwości znane są od setek lat. Ceniona jest głównie przez dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Jest produktem powszechnie używanym w kuchni wegetariańskiej, ale ma też zastosowanie w lecznictwie. To z niej przygotowuje się popularne tofu.

Soja coraz częściej gości na europejskich stołach, ponieważ coraz większy nacisk kładzie się na zdrowy styl życia, poprawne odżywianie się i dbałość o odpowiednią sylwetkę. Jest głównym produktem diet wegetariańskich i odchudzających.

Co to jest soja?

Soja jest rośliną jednoroczną, która należy do rodziny bobowatych. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest soja warzywna. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a w Polsce jest uprawiana niezmiernie rzadko. Przypuszcza się, że jako pierwsi zaczęli ją uprawiać i stosować Chińczycy, a później roślina pojawiła się w Japonii i Korei. Do dziś są to kraje, w których uważana jest za świętą roślinę, właśnie z powodu jej wielu leczniczych właściwości, które medycyna azjatycka znała już ponad 4 tys. lat temu. Do Europy soja trafiła dopiero w XVI w., a obecnie największymi jej eksporterami są Brazylia i USA. Swoją współczesną popularność zyskała przez modę na diety wegańskie i wegetariańskie.

Jest rośliną strączkową, z której nasion można przygotować wręcz niezliczoną liczbę potraw. Jest to alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa. Przygotowuje się z niej m.in. kotlety, flaki, kiełbaski, gulasz, ale także majonez, pasztet, a nawet mleko.

Skąd pochodzi soja? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Skąd pochodzi soja? Źródło: Wiem, co jem

Soja – właściwości

To właśnie dzięki swoim właściwościom zdrowotnym soja została doceniona przez medycynę azjatycką. Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka (100 g soi zawiera 34,3 g białka), które jest dodatkowo łatwo przyswajalne przez organizm. Ponadto posiada kwasy nienasycone i witaminy z grupy B, a także ważne pierwiastki. Porcja nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie m.in. na magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor.

Dzięki zawartości wielu związków i substancji o działaniu leczniczym soja pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Ma to związek głównie z zastąpieniem przez nią dań mięsnych, przez co ograniczone zostaje spożycie tłuszczów nasyconych, w tym cholesterolu. Dieta, która zawiera białko sojowe, zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób serca. Niektóre badania wskazują, że jest w stanie obniżyć poziom cukrów u diabetyków, chociaż wyniki te nie są jeszcze do końca jednoznaczne i nadal trwają obserwacje. Soja jest pożądana w diecie kobiet, które przechodzą menopauzę, ponieważ łagodzi jej objawy – zwłaszcza ogranicza uciążliwe uderzenia gorąca. Zwiększa też mineralną gęstość kości, a w okresie przekwitania zapobiega ich demineralizacji lub ją spowalnia.

Jakie zastosowanie ma soja?

Soja ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym i kuchni. Jednym z popularniejszych produktów wyrabianych z jej nasion jest olej sojowy. Cenionym produktem jest również tofu – twarożek wyrabiany w procesie koagulacji mleka sojowego. Roślina służy też do wytwarzania mąki sojowej, która nie zawiera glutenu, przez co może być stosowana w diecie osób z celiakią. Stosuje się ją zarówno do wypieków (zapobiega ich czerstwieniu), jak i do zagęszczania sosów czy zup. Alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa, mogą być wspomniane już produkty na bazie soi, a w przypadku nietolerancji laktozy dobrym rozwiązaniem jest zamiana tradycyjnego krowiego mleka właśnie na sojowe. Soja jest jednak dość częstym alergenem.

Roślina dodawana do produktów spożywczych, np. pasztetów czy wędlin, podnosi ich wartość odżywczą przy jednoczesnym zachowaniu ceny, ponieważ białko sojowe jest tańsze od zwierzęcego. Jest też składnikiem sosów, a także lodów i deserów. W przemyśle spożywczym zazwyczaj zastosowanie ma białko sojowe, a nie całe nasiona.

Czy soja jest zdrowa?

W literaturze można coraz częściej spotkać odwołania do badań, które wskazują, że soja (zwłaszcza mleko sojowe) nie powinna być spożywana przez dzieci. Dlatego coraz częściej zaniepokojeni rodzice pytają specjalistów, czy soja jest zdrowa. Dietetycy powołują się na przeprowadzony na myszach eksperyment, który wykazał, iż po podaniu gryzoniom flawonoidów sojowych doszło u nich do zmniejszenia się grasicy, a w związku z tym osłabienia układu odpornościowego. U dorosłych ludzi zaobserwowano z kolei większy odsetek występowania astmy i alergii w grupie, która w dzieciństwie karmiona była właśnie mlekiem sojowym. Wobec powyższego zaleca się, aby nie podawać tego typu pokarmu niemowlętom, a małym dzieciom w niewielkich dawkach tylko wówczas, jeśli zdiagnozowano u nich alergię na mleko pochodzące od krów.

Nie jest to jedyne negatywne działanie tej rośliny strączkowej. Udowodniono, że utrudnia ona przyswajanie jodu, a jest to niezbędny pierwiastek w okresie rozwoju. Badania wykazały też, że ten rodzaj białka nie jest wskazany dla sportowców, ponieważ nie zapobiega zmęczeniu mięśni w trakcie treningu (ma to związek z niższą wartością białka sojowego). Jej nadmiar w pożywieniu może być ponadto przyczyną ginekomastii (zwiększenia tkanki gruczołowej sutka u mężczyzn), a niektóre badania wskazują też, że negatywnie oddziałuje na jakość spermy.

Jak więc stosować soję, aby korzystać z jej właściwości i pozytywnego wpływu na organizm, a zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych? Należy przyjąć zasadę, że produkt spożywany w umiarkowanych ilościach nie będzie szkodził. Z pewnością nie należy rezygnować z jedzenia roślin strączkowych, ale nie powinny też one dominować w jadłospisie.

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 04.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej