Slow Food – czym jest? Jakie są cele i kierunki działania ruchu?

Fot. fotosipsak / Getty Images

Slow Food to nazwa globalnej organizacji non-profit, a zarazem ruchu społecznego, którego celem jest propagowanie zdrowego, smacznego odżywiania się i ochrona tradycyjnych kuchni. Powiązane ze stylem żywienia idee Slow Food zyskują na świecie rangę protestu przeciw współczesnemu tempu życia.

Nazwa Slow Food pochodzi od angielskich słów slow (powolny) i food (jedzenie). Stanowi opozycję do określenia fast food (ang. fast – szybki), stosowanego wobec wysokoprzetworzonej żywności serwowanej w barach szybkiej obsługi. Pojęcie fast food stało się symbolem tempa życia, jakie narzuca współczesna rzeczywistość.

Co to jest Slow Food?

Organizację Slow Food założył w 1986 roku we Włoszech krytyk kulinarny Carlo Petrini. Zapoczątkowana przez niego działalność była reakcją na rosnącą popularność barów szybkiej obsługi. Ideą Slow Food stało się wspieranie niewielkich, regionalnych producentów zdrowej, tradycyjnej żywności. W ciągu trzech dekad organizacja przekształciła się w globalny ruch zrzeszający ponad 80 tysięcy osób w 50 państwach. Do Polski Slow Food trafił w 2002 roku. Obecnie w kraju funkcjonuje jego 9 oddziałów liczących łącznie około 400 członków. Organizacja Slow Food ma charakter non-profit, kierują nią wolontariusze. W jej działalność angażują się nie tylko dietetycy czy producenci żywności, ale też naukowcy, publicyści, politycy, celebryci.

Idea Slow Food

Ruch Slow Food stał się formą protestu przeciwko zawrotnemu pędowi życia i podporządkowaniu cywilizacji przemysłowej. Zgodnie z postulatem slow food – slow life aktywiści zwracają uwagę na potrzebę kontaktu z naturą i spokojnego kontemplowania jej detali. W szczególności akcentują kwestię korzystania z dostępnego w świecie bogactwa smaków, odkrywania przyjemności celebrowania posiłków i wartości, jakie płyną ze zdrowego odżywiania się.

Slow food – cele

Do najważniejszych celów organizacji Slow Food należą:

  • propagowanie kultury jedzenia, które nie ma służyć wyłącznie zaspokojeniu głodu, lecz zmysłowej przyjemności, dostarczać wartości odżywczych, a nie pustych kalorii,
  • promowanie regionalnych produktów, powstających w ekologicznych warunkach, tradycyjnymi metodami i według oryginalnych receptur,
  • wspieranie małych wytwórców zdrowej żywności bez dodatków chemicznych (barwników, aromatów, konserwantów itd.),
  • ochrona bioróżnorodności, ginących gatunków roślin i zwierząt.

Czy warto kupować gotowe sałatki? Co się w nich znajduje? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy warto kupować gotowe sałatki? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Działalność organizacji Slow Food

Ruch Slow Food podejmuje szeroko zakrojoną działalność edukacyjną. Informuje konsumentów o zagrożeniu chorobami cywilizacyjnymi spowodowanymi jedzeniem wysokoprzetworzonej żywności czy o negatywnych skutkach genetycznej modyfikacji upraw. Zwraca uwagę niebezpieczeństwa związane z produkcją w systemach monokulturowych, obnaża procedury stosowane na farmach przemysłowych. Popularyzuje tradycyjne metody hodowli, ogrodnictwa, sadownictwa. Stara się aktywizować w tym kierunku nie tylko młodzież, ale też np. więźniów.

Formą działalności Slow Food jest także lobbing na rzecz pozytywnych zmian w polityce żywnościowej. Organizacja stara się na przykład pozyskać wsparcie dla niewielkich, rodzinnych gospodarstw, podejmuje akcje na rzecz wycofania z użycia niektórych substancji chemicznych, stosowanych powszechnie w uprawach.

Aktywiści Slow Food na całym świecie organizują najróżniejsze akcje i imprezy, których celem jest zapoznawanie konsumentów z niecodziennymi smakami, zachęcanie do świadomej, spokojnej konsumpcji. W Polsce przykładem takiej działalności może być doroczny Slow Food Festival organizowany od 2013 roku na sopockim molo. Na uwagę zasługuje także zjawisko powstawania coraz większej liczby lokali gastronomicznych serwujących posiłki w duchu slow food. Zarówno menu, jak i atmosfera pozwalają tam na smakowanie potraw, a nie tylko na pospieszne pochłanianie ich celem zaspokojenia głodu. Do takich lokali coraz chętniej zaglądają nawet wielbiciele fast food, bo w ofercie wielu z nich pojawiają się takie dania, jak slow food burger.

Polecamy: Zdrowe ciasteczka owsiane – przepisy na dietetyczny deser. Wartości odżywcze i właściwości płatków owsianych

Slow Food – Arka Smaku

Działacze Slow Food zwracają uwagę na fakt, że postęp cywilizacyjny spowodował wyginięcie (lub doprowadził na jego skraj) tysięcy gatunków roślin i zwierząt. Stał się także przyczyną zaniku wielu tradycji kulinarnych. Ruch podjął inicjatywę ochrony takich narażonych na unicestwienie kulinarnych dóbr, nazywając ją Arką Smaku (The Ark of Taste) nawiązując do biblijnej arki Noego. Specjalną opieką (w tym – obwarowaniami prawnymi, wsparciem finansowym) obejmuje się unikalne, regionalne produkty lub rzadkie, zagrożone gatunki. Na liście polskich produktów chronionych dzięki akcji Slow Food znalazły się oscypki, miody pitne, a także czerwone krowy żyjące wyłącznie w Małopolsce.

Zalety życia w duchu slow food

Wdrażanie idei slow food – slow life jest niełatwe w związku ze współczesnym tempem życia, przed którym aktywna zawodowo osoba nie jest w stanie się uchronić. Dobrze jest jednak dążyć w tym kierunku, choćby dokonując na co dzień świadomych zakupów spożywczych i wybierając jak najmniej przetworzone produkty. Taka żywność to nie tylko bogactwo smaków i aromatów, ale i substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzmacniają one naturalną odporność i siły witalne, chronią przed chorobami i przedłużają młodość. Warto także jak najczęściej zatrzymywać się w pędzie życia, dostrzegać urok jego detali, bo właśnie takie radości składają się na poczucie szczęścia.

Data aktualizacji: 19.12.2018,
Opublikowano: 19.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej