Nazwa Slow Food pochodzi od angielskich słów slow (powolny) i food (jedzenie). Stanowi opozycję do określenia fast food (ang. fast – szybki), stosowanego wobec wysokoprzetworzonej żywności serwowanej w barach szybkiej obsługi. Pojęcie fast food stało się symbolem tempa życia, jakie narzuca współczesna rzeczywistość.
Co to jest Slow Food?
Organizację Slow Food założył w 1986 roku we Włoszech krytyk kulinarny Carlo Petrini. Zapoczątkowana przez niego działalność była reakcją na rosnącą popularność barów szybkiej obsługi. Ideą Slow Food stało się wspieranie niewielkich, regionalnych producentów zdrowej, tradycyjnej żywności. W ciągu trzech dekad organizacja przekształciła się w globalny ruch zrzeszający ponad 80 tysięcy osób w 50 państwach. Do Polski Slow Food trafił w 2002 roku. Obecnie w kraju funkcjonuje jego 9 oddziałów liczących łącznie około 400 członków. Organizacja Slow Food ma charakter non-profit, kierują nią wolontariusze. W jej działalność angażują się nie tylko dietetycy czy producenci żywności, ale też naukowcy, publicyści, politycy, celebryci.
Idea Slow Food
Ruch Slow Food stał się formą protestu przeciwko zawrotnemu pędowi życia i podporządkowaniu cywilizacji przemysłowej. Zgodnie z postulatem slow food – slow life aktywiści zwracają uwagę na potrzebę kontaktu z naturą i spokojnego kontemplowania jej detali. W szczególności akcentują kwestię korzystania z dostępnego w świecie bogactwa smaków, odkrywania przyjemności celebrowania posiłków i wartości, jakie płyną ze zdrowego odżywiania się.
Slow food – cele
Do najważniejszych celów organizacji Slow Food należą:
- propagowanie kultury jedzenia, które nie ma służyć wyłącznie zaspokojeniu głodu, lecz zmysłowej przyjemności, dostarczać wartości odżywczych, a nie pustych kalorii,
- promowanie regionalnych produktów, powstających w ekologicznych warunkach, tradycyjnymi metodami i według oryginalnych receptur,
- wspieranie małych wytwórców zdrowej żywności bez dodatków chemicznych (barwników, aromatów, konserwantów itd.),
- ochrona bioróżnorodności, ginących gatunków roślin i zwierząt.
Czy warto kupować gotowe sałatki? Co się w nich znajduje? Odpowiedź na filmie:
Działalność organizacji Slow Food
Ruch Slow Food podejmuje szeroko zakrojoną działalność edukacyjną. Informuje konsumentów o zagrożeniu chorobami cywilizacyjnymi spowodowanymi jedzeniem wysokoprzetworzonej żywności czy o negatywnych skutkach genetycznej modyfikacji upraw. Zwraca uwagę niebezpieczeństwa związane z produkcją w systemach monokulturowych, obnaża procedury stosowane na farmach przemysłowych. Popularyzuje tradycyjne metody hodowli, ogrodnictwa, sadownictwa. Stara się aktywizować w tym kierunku nie tylko młodzież, ale też np. więźniów.
Formą działalności Slow Food jest także lobbing na rzecz pozytywnych zmian w polityce żywnościowej. Organizacja stara się na przykład pozyskać wsparcie dla niewielkich, rodzinnych gospodarstw, podejmuje akcje na rzecz wycofania z użycia niektórych substancji chemicznych, stosowanych powszechnie w uprawach.
Aktywiści Slow Food na całym świecie organizują najróżniejsze akcje i imprezy, których celem jest zapoznawanie konsumentów z niecodziennymi smakami, zachęcanie do świadomej, spokojnej konsumpcji. W Polsce przykładem takiej działalności może być doroczny Slow Food Festival organizowany od 2013 roku na sopockim molo. Na uwagę zasługuje także zjawisko powstawania coraz większej liczby lokali gastronomicznych serwujących posiłki w duchu slow food. Zarówno menu, jak i atmosfera pozwalają tam na smakowanie potraw, a nie tylko na pospieszne pochłanianie ich celem zaspokojenia głodu. Do takich lokali coraz chętniej zaglądają nawet wielbiciele fast food, bo w ofercie wielu z nich pojawiają się takie dania, jak slow food burger.
Slow Food – Arka Smaku
Działacze Slow Food zwracają uwagę na fakt, że postęp cywilizacyjny spowodował wyginięcie (lub doprowadził na jego skraj) tysięcy gatunków roślin i zwierząt. Stał się także przyczyną zaniku wielu tradycji kulinarnych. Ruch podjął inicjatywę ochrony takich narażonych na unicestwienie kulinarnych dóbr, nazywając ją Arką Smaku (The Ark of Taste) nawiązując do biblijnej arki Noego. Specjalną opieką (w tym – obwarowaniami prawnymi, wsparciem finansowym) obejmuje się unikalne, regionalne produkty lub rzadkie, zagrożone gatunki. Na liście polskich produktów chronionych dzięki akcji Slow Food znalazły się oscypki, miody pitne, a także czerwone krowy żyjące wyłącznie w Małopolsce.
Zalety życia w duchu slow food
Wdrażanie idei slow food – slow life jest niełatwe w związku ze współczesnym tempem życia, przed którym aktywna zawodowo osoba nie jest w stanie się uchronić. Dobrze jest jednak dążyć w tym kierunku, choćby dokonując na co dzień świadomych zakupów spożywczych i wybierając jak najmniej przetworzone produkty. Taka żywność to nie tylko bogactwo smaków i aromatów, ale i substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzmacniają one naturalną odporność i siły witalne, chronią przed chorobami i przedłużają młodość. Warto także jak najczęściej zatrzymywać się w pędzie życia, dostrzegać urok jego detali, bo właśnie takie radości składają się na poczucie szczęścia.