Siemię lniane - właściwości odchudzające i inne. Jak przygotować napar z siemienia lnianego na odchudzanie?

Fot. LauriPatterson / Getty Images

Siemię lniane jest skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie. Dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm i pobudza pracę jelit. Napar z siemienia lnianego na odchudzanie należy pić dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. 

Siemię lniane odznacza się wieloma właściwościami o korzystnym wpływie na organizm. Cenione jest przede wszystkim za swoje działanie wspomagająca odchudzanie. Siemię lniane pomaga zwalczać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz obniża poziom cholesterolu, chroniąc przed chorobami układu krążenia.

Siemię lniane - czym jest?

Siemię lniane jest nazwą określającą nasiona lnu zwyczajnego, które posiadają liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Dostępne są dwa rodzaje siemienia lnianego o różnej barwie - brązowej lub złocistej. Siemię złociste jest zazwyczaj trudniej dostępne oraz droższe. Nasiona lnu są doceniane od tysięcy lat za swoje właściwości prozdrowotne. Len uprawiany był już w czasach starożytnych, m.in. w Egipcie, Babilonie i Chinach. Siemię lniane ze względu na wysokie wartości odżywcze zaliczane jest do grupy “superfoods”, czyli tzw. “superżywności”.

Jakie właściwości odżywcze ma siemię lniane? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Siemię lniane - właściwości odżywcze. Źródło: Wiem co jem

Siemię lniane - właściwości odżywcze i zdrowotne

Siemię lniane odznacza się wysoką wartością odżywczą. Jego niezwykle cennym składnikiem jest błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, przyspieszając ruchy perystaltyczne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego, nasiona lnu przeciwdziałają różnym dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego, m.in. zaparciom.  Siemię lniane jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B (m.in. B1, B6, kwas foliowy), witaminę E, żelazo, cynk, potas, magnez, wapń. Obecność tych związków powoduje, że siemię lniane przyczynia się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego. 

W składzie nasion lnu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zapobiegają rozwojowi różnych schorzeń określanych mianem cywilizacyjnych, m.in. chorób układu krążenia (np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego). Bardzo ważnymi związkami występującymi w siemieniu lnianym są lignany, które należą do fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych. Są one substancjami przeciwutleniającymi (antyoksydantami) o pozytywnym wpływie na układ krążenia. Przypisuje się im również działanie przeciwnowotworowe zwłaszcza w stosunku do nowotworów hormonozależnych, np. raka piersi i jajnika. Lignany obecne w siemieniu lnianym reguluję pracę układu hormonalnego. Z tego powodu są szczególnie zalecane w diecie kobiet w okresie menopauzy. Nasiona lnu posiadają także właściwości obniżające poziom “złego” cholesterolu oraz stężenie cukru we krwi.

Siemię lniane - remedium na odchudzanie

Nasiona lnu są szczególnie zalecane w diecie osób dążących do redukcji masy ciała. Właściwości odchudzające siemienia lnianego wynikają z obecności w nim błonnika pokarmowego. Związek ten nie tylko usprawnia pracę jelit, ale przyczynia się również do przyspieszenia procesów przemiany materii. Ponadto, zwiększa uczucie sytości przeciwdziałając podjadaniu niezdrowych i tuczących przekąsek. Stosowanie siemienia lnianego pozwala na pozbycie się uciążliwego problemu zaparć, które stanowią poważną przeszkodą w dążeniu do wymarzonej sylwetki.

Zobacz film: Odchudzanie - fakty i mity. Źródło: Stylowy Magazyn

Jak jeść siemię lniane na odchudzanie? Przepis na napar z siemienia lnianego

Siemię lniane na odchudzanie zaleca się stosować w postaci naparu, który należy pić dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Przygotowanie naparu z nasion lnu jest bardzo proste. Wystarczy łyżeczkę mielonego siemienia zalać szklanką wrzątku, a następnie odstawić pod przykryciem na około 15 minut. Siemię lniane po zalaniu wodą pęcznieje, a jego nasiona otaczają się śluzem. Uzyskuje się żelowatą konsystencję przypominającą kisiel. Nasiona lnu można dodawać również do potraw, np. do sałatek warzywnych i owocowych, pieczywa, płatków śniadaniowych i domowych wypieków. W trakcie odchudzania warto stosować także siemię lniane w postaci oleju lnianego, który odznacza się złocisto-brązową barwą i lekko orzechowym smakiem.

Inne zastosowanie siemienia lnianego

Siemię lniane ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze wskazane jest dla zachowania zdrowej i zbilansowanej diety. Napar z siemienia lnianego przygotowany podobnie jak mikstura na odchudzanie, ale z dodatkiem miodu doskonale sprawdza się przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Działa nawilżająco na błonę śluzową układu oddechowego i wzmacnia odporność organizmu. Przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego np. na podrażniony żołądek zastosowanie ma odwar z siemienia lnianego. Nasiona lnu umieszcza się w rondelku, zalewa szklanką letniej wody i gotuje się pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. Po upływie wyznaczonego czasu uzyskany płyn odstawia się do ostygnięcia, a następnie przecedza. W ten sposób uzyskuje się maź, która działa osłonowo na błonę śluzową żołądka i jelit. Żelową papkę na nasion lnu można stosować również jako odżywczą i nawilżającą maskę na włosy. Naparem z siemienia lnianego można przemywać różne zmiany skórne, gdyż wspomaga leczenie łuszczycy, oparzeń, odmrożeń i czyraków.

Zobacz film: Odchudzanie - metody inwazyjne i nieinwazyjne. Źródło: Bez skazy


Data aktualizacji: 04.07.2018,
Opublikowano: 17.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej