Jogurty
Uważać trzeba przede wszystkim na te owocowe. Dlaczego? Gotowe jogurty, które możemy kupić w sklepie, zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru. Bardzo często zamiast owoców producenci dodają wsady owoce, które nie zawsze są dobrej jakości. Dlatego zanim zdecydujemy się na kupno jogurtu, warto dobrze przyjrzeć się jego etykiecie. Najbardziej wartościowy będzie ten jogurt, który w swoim składzie będzie miał przede wszystkim tłuszcz, mleko krowie oraz prawdziwe owoce. Warto także zwrócić uwagę na sztuczne dodatki, czyli tzw. E. Jeśli na etykiecie wymieniono ich więcej niż pięć, to taki produkt lepiej z powrotem odstawić na półkę.
Mimo że jakość jogurtów, które trafiają do naszych sklepów jest bardzo różna, nie znaczy to, że trzeba zupełnie zrezygnować z ich jedzenia. Jeśli mamy na niego ochotę najwięcej zyskamy wybierając jogurt naturalny. Jeśli jego delikatnie kwaśny smak nie do końca nam odpowiada można go złagodzić dodając świeże lub suszone owoce. W przypadku tych ostatnich trzeba się upewnić, czy nie zawierają zbyt dużo cukru.
Słodzone napoje
Ogromna większość kolorowych napojów, także tych dedykowanych dzieciom, jest dosładzana. Zazwyczaj producenci dodają do nich słodziki (najczęściej aspartan) oraz sztuczne aromaty, które dodatkowo wzmacniają jeszcze słodki smak napoju. Jeśli chcemy się napić czegoś słodszego, bezpieczniej będzie sięgnąć po sok. Możemy go przygotować sami w domu, najlepiej wykorzystując do tego sezonowe owoce. Jeśli wolimy kupić gotowy, trzeba bardzo dobrze przyjrzeć się etykiecie na opakowaniu. Najbardziej wartościowe soki to te, które w swoim składzie mają od 80-100 proc. owoców. Cała reszta zazwyczaj zawiera sztuczne ekstrakty i jest dodatkowo słodzona.
Chipsy
O tym, że chipsy nie należą do najzdrowszych przekąsek wiedzą chyba wszyscy. Mimo że są zrobione z ziemniaków, które same w sobie bardzo zdrowe, to w takiej postaci tracą one swoje prozdrowotne właściwości. Chipsy zawierają przede wszystkim bardzo dużo soli oraz tłuszczów trans, których powinniśmy unikać i spożywać jak najmniej. Dlaczego?
Sposób przygotowywania sprawia, że do chipsów przedostaje się akrylamit, który jest rakotwórczy. Jeśli bardzo lubimy chipsy, możemy przygotować ich zdrowszy odpowiednik samemu w domu. Wystarczy obrane ziemniaki pokroić w plastry i upiec w niezbyt wysokiej temperaturze.
Płatki śniadaniowe
Prawdziwe płatki śniadaniowe powinny być zrobione z pełnego ziarna, np. jęczmienia, owsa czy żyta. Ewentualnie z dodatkiem suszonych owoców. Niestety ogromna większość tego rodzaju produktów zawiera bardzo mało ziaren, za to ma bardzo dużo cukru. Część producentów posiłkuje się owocami kandyzowanymi, czyli takimi, które są wielokrotnie smażone w swoim coraz słodszym sosie. W rezultacie tracą większość wartości odżywczych i nabierają bardzo dużo słodyczy. Kupując gotowe mieszanki zwykłych płatków lub musli warto spojrzeć na etykietę. Najlepsze będą te, które zawierają wartościowe pełne ziarna oraz niewielką ilość cukru (w takim opakowaniu nie powinno być go więcej niż 6 gramów).
Aby mieć pewność, że nasze płatki są naprawdę wartościowe i zdrowe możemy przygotować własną mieszankę. Praktycznie w każdym sklepie spożywczym znajdziemy ziarna zbóż, które możemy dowolnie łączyć oraz dodawać do nich owoce świeże lub suszone.
Cukierki i żelki
Tego rodzaju słodkości nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To przede wszystkim puste kalorie z mnóstwem cukru. Jedna 100 g torebeczka słodkości może zawierać ich aż 12 łyżeczek. A to ponad dwa razy więcej niż dzienna dopuszczalna dawka (według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek może spożyć maksymalnie 10 g cukru, czyli ok. 5 łyżeczek).
Dodatkowo zawierają bardzo dużo chemii. To dzięki różnego rodzaju konserwantom i ulepszaczom mają piękne kolory i fantazyjne kształty.
Jeśli nachodzi nas ochota na coś słodkiego lepiej sięgnąć po suszone owoce, ale takie, które nie zawierają cukru.
Sporadyczne sięganie po te produkty z pewnością nam nie zaszkodzi. Problem zaczyna się w sytuacji, gdy stanowią one lwią cześć naszej codziennej diety. Trzeba się liczyć z tym, że takie menu pociąga za sobą pewne konsekwencje. Nadmiar cukru czy tłuszczów trans to prosta droga do nadwagi, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, miażdżycy czy zawału serca.