5 najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych, po które sięgamy praktycznie każdego dnia

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Zdrowa dieta to taka, która jest różnorodna i dostarcza wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Powinna być też uboga w tzw. puste kalorie, które sprzyjają otyłości czy cukrzycy, i szkodliwe tłuszcze trans, które mogą przyczyniać się do tworzenia zmian nowotworowych w organizmie. Niestety, łatwo powiedzieć, trudniej wcielić w życie. Co gorsza, kiedy próbujemy odpokutować nasze dietetyczne grzeszki, sięgamy po coś, co tylko z pozoru jest zdrowe. Na jakie produkty trzeba uważać? Poznaj 5 najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych, po które sięgamy praktycznie każdego dnia.

Jogurty

Uważać trzeba przede wszystkim na te owocowe. Dlaczego? Gotowe jogurty, które możemy kupić w sklepie, zazwyczaj zawierają bardzo dużo cukru. Bardzo często zamiast owoców producenci dodają wsady owoce, które nie zawsze są dobrej jakości. Dlatego zanim zdecydujemy się na kupno jogurtu, warto dobrze przyjrzeć się jego etykiecie. Najbardziej wartościowy będzie ten jogurt, który w swoim składzie będzie miał przede wszystkim tłuszcz, mleko krowie oraz prawdziwe owoce. Warto także zwrócić uwagę na sztuczne dodatki, czyli tzw. E. Jeśli na etykiecie wymieniono ich więcej niż pięć, to taki produkt lepiej z powrotem odstawić na półkę.

Mimo że jakość jogurtów, które trafiają do naszych sklepów jest bardzo różna, nie znaczy to, że trzeba zupełnie zrezygnować z ich jedzenia. Jeśli mamy na niego ochotę najwięcej zyskamy wybierając jogurt naturalny. Jeśli jego delikatnie kwaśny smak nie do końca nam odpowiada można go złagodzić dodając świeże lub suszone owoce. W przypadku tych ostatnich trzeba się upewnić, czy nie zawierają zbyt dużo cukru.

Zobacz film: 5 najbardziej niezdrowych produktów, po które sięgamy każdego dnia Źródło: Stylowy Magazyn.

Słodzone napoje

Ogromna większość kolorowych napojów, także tych dedykowanych dzieciom, jest dosładzana. Zazwyczaj producenci dodają do nich słodziki (najczęściej aspartan) oraz sztuczne aromaty, które dodatkowo wzmacniają jeszcze słodki smak napoju. Jeśli chcemy się napić czegoś słodszego, bezpieczniej będzie sięgnąć po sok. Możemy go przygotować sami w domu, najlepiej wykorzystując do tego sezonowe owoce. Jeśli wolimy kupić gotowy, trzeba bardzo dobrze przyjrzeć się etykiecie na opakowaniu. Najbardziej wartościowe soki to te, które w swoim składzie mają od 80-100 proc. owoców. Cała reszta zazwyczaj zawiera sztuczne ekstrakty i jest dodatkowo słodzona.

Zobacz film: Co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu słodzonych napojów z dodatkiem kofeiny? Źródło: Wiem co jem

Chipsy

O tym, że chipsy nie należą do najzdrowszych przekąsek wiedzą chyba wszyscy. Mimo że są zrobione z ziemniaków, które same w sobie bardzo zdrowe, to w takiej postaci tracą one swoje prozdrowotne właściwości. Chipsy zawierają przede wszystkim bardzo dużo soli oraz tłuszczów trans, których powinniśmy unikać i spożywać jak najmniej. Dlaczego?

Sposób przygotowywania sprawia, że do chipsów przedostaje się akrylamit, który jest rakotwórczy. Jeśli bardzo lubimy chipsy, możemy przygotować ich zdrowszy odpowiednik samemu w domu. Wystarczy obrane ziemniaki pokroić w plastry i upiec w niezbyt wysokiej temperaturze.

Zobacz film: Jakie składniki znajdziesz w chipsach? Źródło: Wiem co jem

Płatki śniadaniowe

Prawdziwe płatki śniadaniowe powinny być zrobione z pełnego ziarna, np. jęczmienia, owsa czy żyta. Ewentualnie z dodatkiem suszonych owoców. Niestety ogromna większość tego rodzaju produktów zawiera bardzo mało ziaren, za to ma bardzo dużo cukru. Część producentów posiłkuje się owocami kandyzowanymi, czyli takimi, które są wielokrotnie smażone w swoim coraz słodszym sosie. W rezultacie tracą większość wartości odżywczych i nabierają bardzo dużo słodyczy. Kupując gotowe mieszanki zwykłych płatków lub musli warto spojrzeć na etykietę. Najlepsze będą te, które zawierają wartościowe pełne ziarna oraz niewielką ilość cukru (w takim opakowaniu nie powinno być go więcej niż 6 gramów).

Aby mieć pewność, że nasze płatki są naprawdę wartościowe i zdrowe możemy przygotować własną mieszankę. Praktycznie w każdym sklepie spożywczym znajdziemy ziarna zbóż, które możemy dowolnie łączyć oraz dodawać do nich owoce świeże lub suszone.

Zobacz film: Cukier ukryty w produktach spożywczych. Źródło: 36,6.

Cukierki i żelki

Tego rodzaju słodkości nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To przede wszystkim puste kalorie z mnóstwem cukru. Jedna 100 g torebeczka słodkości może zawierać ich aż 12 łyżeczek. A to ponad dwa razy więcej niż dzienna dopuszczalna dawka (według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek może spożyć maksymalnie 10 g cukru, czyli ok. 5 łyżeczek).

Dodatkowo zawierają bardzo dużo chemii. To dzięki różnego rodzaju konserwantom i ulepszaczom mają piękne kolory i fantazyjne kształty.

Jeśli nachodzi nas ochota na coś słodkiego lepiej sięgnąć po suszone owoce, ale takie, które nie zawierają cukru.

Sporadyczne sięganie po te produkty z pewnością nam nie zaszkodzi. Problem zaczyna się w sytuacji, gdy stanowią one lwią cześć naszej codziennej diety. Trzeba się liczyć z tym, że takie menu pociąga za sobą pewne konsekwencje. Nadmiar cukru czy tłuszczów trans to prosta droga do nadwagi, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, miażdżycy czy zawału serca.

Zobacz film: Z czego składa się sklepowa czekolada? Źródło: Wiem co jem


Data aktualizacji: 11.05.2018,
Opublikowano: 15.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej