Seler naciowy jest warzywem, należącym do rodziny roślin selerowatych, które z powodzeniem uprawiane są w Europie, Azji Środkowej oraz w Afryce. Drogocenne działanie selera naciowego odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy wykorzystywali go, jako lek na schorzenia kręgosłupa. Oprócz tego w czasach antycznych seler naciowy traktowano jako roślinę rytualną – wieniec z selera wręczano zwycięzcom igrzysk nemejskich.
Wartości odżywcze selera naciowego
Seler naciowy jest warzywem o charakterystycznym, lekko ostrym, smaku. Spośród wszystkich roślin odznacza się swoją niską kalorycznością – 100 g selera to zaledwie 17 kcal. Warzywo to jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler dostarcza dużą dawkę witaminy C (niemalże dwa razy większą od owoców cytrusowych), tiaminy, ryboflawiny, niacyny, a także makro- i mikroelementy. Oprócz tego w selerze znajduje się beta-karoten, kwas foliowy, a także drogocenne flawonoidy, które są związkami, charakteryzującymi się działaniem przeciwzapalnym, rozkurczającym i moczopędnym.
Właściwości zdrowotne selera naciowego
Za sprawą swojej niskiej kaloryczności seler naciowy jest popularnym składnikiem wielu diet odchudzających. Przy czym ważne jest, że warzywo to wykazuje wiele właściwości leczniczych, które są bardzo cenione przez entuzjastów medycyny naturalnej. Podstawową funkcją selera jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to możliwe ponieważ warzywo to pobudza układ trawienny do pracy, przyśpiesza metabolizm, a także wykazuje działanie moczopędne. Oprócz tego seler pobudza układ pokarmowy do wydzielania żółci, co sprawia, że jest on warzywem polecanym w profilaktyce kamicy żółciowej. Należy jednak pamiętać, że przy objawowej kamicy żółciowej może nasilić objawy właśnie poprzez nasilanie produkcji i wydzielania żółci. Włączenie selera do swojej codziennej diety polecane jest w szczególności osobom, zmagających się z zaparciami, będących wynikiem niewłaściwych nawyków żywieniowych. Wśród innych drogocennych właściwości selera można wymienić:
- obniżanie ciśnienia tętniczego,
- wyrównywanie rytmu serca,
- uspokojenie skołatanych nerwów,
- niwelowanie bólu stawów.
Nie bez znaczenia jest to, że seler wykazuje również szereg właściwości dla urody. Warzywo to pozytywnie oddziałuje na kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto chroni skórę przed wystąpieniem zmian nowotworowych. Jest to możliwe dlatego, że seler jest bogatym źródłem flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami, spowalniającymi proces starzenia się skóry.
Seler naciowy dla mężczyzn na potencję
Seler naciowy jest popularnym afrodyzjakiem i niezbędnym składnikiem niemalże każdej diety, mającej na celu podnieść poziom libido – zarówno kobiet, jak i mężczyzn. W tym kontekście istotne jest to, że seler naciowy zawiera feromony, które są związkami chemicznymi, oddziałującymi na sferę seksualną. Włączenie selera naciowego do swojej codziennej diety zalecane jest mężczyznom, którzy mają problem z potencją. Warzywo to zawiera argininę, która oddziałuje na przepływ krwi przez naczynia krwionośne.
Co zrobić z selera naciowego?
Najmniej kaloryczny, a jednocześnie najbardziej bogaty w cenne substancje odżywczy jest seler naciowy w postaci nieprzetworzonej. Z powodzeniem można go spożywać, jako przekąskę pomiędzy posiłkami, a także dodawać do różnego typu sałatek. Oprócz tego bardzo popularną propozycją podania selera naciowego jest zupa w formie kremu, którą najlepiej przygotować na bazie bulionu warzywnego. Osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy poleca się codziennie rano wypijać szklankę koktajlu, przyrządzonego z selera naciowego i jabłek. Wypijanie tego typu koktajlu na czczo pobudza układ trawienny, oczyszcza organizm z toksyn, a także wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Przy czym bardzo ważną kwestią jest odpowiednie przechowywanie selera naciowego, ponieważ wraz ze swoją świeżością traci wiele drogocennych substancji odżywczych. Warzywo to najlepiej trzymać w lodówce w plastikowym pojemniku (co istotne, należy go myć dopiero przed spożyciem).
Bibliografia:
1. Aleksandra Cichocka, Michał Lew-Starowicz "Dieta na potencję. Poradnik dla mężczyzn dbających o sprawność seksualną"