Seler naciowy – niskokaloryczne warzywo o właściwościach oczyszczających: wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, propozycje podania

Fot: 5PH / gettyimages.com

Seler naciowy to niskokaloryczne warzywo, które jest popularnym składnikiem wielu diet odchudzających. Jest on bogatym źródłem witamin i substancji mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler naciowy charakteryzuje się także wieloma właściwościami zdrowotnymi, wśród najważniejszych można wymienić: działanie uspokajające, oczyszczające oraz rozkurczające. Oprócz tego seler naciowy jest uznawany za silny afrodyzjak, a jego regularne spożywanie polecane jest mężczyznom, mającym problem z potencją.

Seler naciowy jest warzywem, należącym do rodziny roślin selerowatych, które z powodzeniem uprawiane są w Europie, Azji Środkowej oraz w Afryce. Drogocenne działanie selera naciowego odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy wykorzystywali go, jako lek na schorzenia kręgosłupa. Oprócz tego w czasach antycznych seler naciowy traktowano jako roślinę rytualną – wieniec z selera wręczano zwycięzcom igrzysk nemejskich.

Wartości odżywcze selera naciowego

Seler naciowy jest warzywem o charakterystycznym, lekko ostrym, smaku. Spośród wszystkich roślin odznacza się swoją niską kalorycznością – 100 g selera to zaledwie 17 kcal. Warzywo to jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler dostarcza dużą dawkę witaminy C (niemalże dwa razy większą od owoców cytrusowych), tiaminy, ryboflawiny, niacyny, a także makro- i mikroelementy. Oprócz tego w selerze znajduje się beta-karoten, kwas foliowy, a także drogocenne flawonoidy, które są związkami, charakteryzującymi się działaniem przeciwzapalnym, rozkurczającym i moczopędnym.

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Za sprawą swojej niskiej kaloryczności seler naciowy jest popularnym składnikiem wielu diet odchudzających. Przy czym ważne jest, że warzywo to wykazuje wiele właściwości leczniczych, które są bardzo cenione przez entuzjastów medycyny naturalnej. Podstawową funkcją selera jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest to możliwe ponieważ warzywo to pobudza układ trawienny do pracy, przyśpiesza metabolizm, a także wykazuje działanie moczopędne. Oprócz tego seler pobudza układ pokarmowy do wydzielania żółci, co sprawia, że jest on warzywem polecanym w profilaktyce kamicy żółciowej. Należy jednak pamiętać, że przy objawowej kamicy żółciowej może nasilić objawy właśnie poprzez nasilanie produkcji i wydzielania żółci. Włączenie selera do swojej codziennej diety polecane jest w szczególności osobom, zmagających się z zaparciami, będących wynikiem niewłaściwych nawyków żywieniowych. Wśród innych drogocennych właściwości selera można wymienić:

  • obniżanie ciśnienia tętniczego,
  • wyrównywanie rytmu serca,
  • uspokojenie skołatanych nerwów,
  • niwelowanie bólu stawów.

Nie bez znaczenia jest to, że seler wykazuje również szereg właściwości dla urody. Warzywo to pozytywnie oddziałuje na kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto chroni skórę przed wystąpieniem zmian nowotworowych. Jest to możliwe dlatego, że seler jest bogatym źródłem flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami, spowalniającymi proces starzenia się skóry.

Seler naciowy dla mężczyzn na potencję

Seler naciowy jest popularnym afrodyzjakiem i niezbędnym składnikiem niemalże każdej diety, mającej na celu podnieść poziom libido – zarówno kobiet, jak i mężczyzn. W tym kontekście istotne jest to, że seler naciowy zawiera feromony, które są związkami chemicznymi, oddziałującymi na sferę seksualną. Włączenie selera naciowego do swojej codziennej diety zalecane jest mężczyznom, którzy mają problem z potencją. Warzywo to zawiera argininę, która oddziałuje na przepływ krwi przez naczynia krwionośne.

Co zrobić z selera naciowego?

Najmniej kaloryczny, a jednocześnie najbardziej bogaty w cenne substancje odżywczy jest seler naciowy w postaci nieprzetworzonej. Z powodzeniem można go spożywać, jako przekąskę pomiędzy posiłkami, a także dodawać do różnego typu sałatek. Oprócz tego bardzo popularną propozycją podania selera naciowego jest zupa w formie kremu, którą najlepiej przygotować na bazie bulionu warzywnego. Osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy poleca się codziennie rano wypijać szklankę koktajlu, przyrządzonego z selera naciowego i jabłek. Wypijanie tego typu koktajlu na czczo pobudza układ trawienny, oczyszcza organizm z toksyn, a także wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Przy czym bardzo ważną kwestią jest odpowiednie przechowywanie selera naciowego, ponieważ wraz ze swoją świeżością traci wiele drogocennych substancji odżywczych. Warzywo to najlepiej trzymać w lodówce w plastikowym pojemniku (co istotne, należy go myć dopiero przed spożyciem).

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem co jem na diecie

Bibliografia:

1.  Aleksandra Cichocka, Michał Lew-Starowicz "Dieta na potencję. Poradnik dla mężczyzn dbających o sprawność seksualną"

Data aktualizacji: 13.08.2018,
Opublikowano: 19.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej