Salmonella w gorczycy białej! Sprawdź, czy masz w ją w domu

Fot. JohnnyMad / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonelli w produkcie Gorczyca biała cała 30 g marki Prymat. Spożycie tego produktu bez poddania go obróbce termicznej wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W produkcie marki Prymat Gorczyca biała cała 30 g wykryto obecność bakterii Salmonella Typhimurium. Badanie wykazało, że bakterie są w 4 z 5 próbek produktu. Tym samym Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla konsumentów i nie zaleca spożywania produktu szczególnie bez poddaniu go obróbce termicznej. 

Nazwa: Gorczyca biała cała Prymat

Masa netto: 30 g

Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój

Data minimalnej trwałości: 05.2022

Numer partii: 1298133

Państwowa Inspekcja Sanitarna podjęła już działania mające na celu wycofanie z obrotu wadliwej partii produktu. Z kolei firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców partii produktu z bakteriami Salmonelli i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji.

W razie wątpliwości można kontaktować się bezpośrednio z firmą Prymat pod numerem telefonu (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. 

Z filmu dowiecie się, jak uniknąć Salmonelli:

Zobacz film: Jak uniknąć salmonelli? Źródło: Dzień Dobry TVN

Salmonella w żywności

Salmonella to bakteria wywołująca stan zapalny żołądka i jelit, najczęściej zarażamy się nią właśnie poprzez spożycie zainfekowanej żywności. Bardzo często bakterie Salmonelli znajdują się w jajkach, dlatego należy dokładnie je myć przed spożyciem i poddawać obróbce termicznej. 

Do objawów Salmonelli zaliczamy wymioty, silne bóle brzucha, biegunkę i gorączkę. W przebiegu zakażenia gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni. Co ważne, w celu jednoznacznego potwierdzenia zakażenia wykonuje się posiew z kału.

Polecamy: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Salmonella jest chorobą, która nie wymaga leczenia szpitalnego. Należy pić dużo płynów i pilnować lekkostrawnej diety. W przypadku kobiet w ciąży, małych dzieci i niemowląt należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ choroba może być niebezpieczna. U małych dzieci szczególnie groźne jest odwodnienie organizmu, które objawia się:

  • zwiększonym pragnieniem,
  • suchością w ustach, 
  • bólem i zawrotami głowy,
  • osłabieniem,
  • problemami z koncentracją,
  • drżeniem mięśni,
  • przyspieszonym tętnem,
  • brzydkim zapach moczu,
  • małą ilością moczu,
  • brakiem apetytu,
  • sennością,
  • skurczami mięśni,
  • przyspieszoną akcją serca.

Zobacz też: Czym są elektrolity? Przyczyny i objawy ich niedoboru. Jak je uzupełnić?

Data aktualizacji: 18.07.2019,
Opublikowano: 17.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej