Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka

Getty Images

Sałatka jarzynowa albo jajeczna z majonezem to klasyki na wielkanocnym stole. Niestety jednak te propozycje są bardzo kaloryczne. Czym je zastąpić? Nasz ekspert - dietetyk Felicja Szałapska - przygotowała 3 nietypowe przepisy.

SAŁATKA JAJECZNA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • Jajo - 4 sztuki
  • Szczypiorek - 3 łyżeczki
  • Migdały, płatki - 2 łyżeczki
  • Groszek zielony konserwowy - 1/2 szklanki
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Sałata rzymska - 8 liści
  • Marchew - 2 sztuki
  • Jogurt naturalny - 2 kubki
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj, ostudź i pokrój na ósemki, a liście sałaty porwij na kawałki. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, marchew obierz i pokrój w słupki. Następnie wymieszaj jogurt z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszaj z marchewką i groszkiem, a potem całość wyłóż na liście sałaty. Na wierzch połóż jajka i polej sosem. Gotową sałatkę posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

SAŁATKA MAKARONOWA PO SYCYLIJSKU

Składniki: 

  • Bazylia świeża - garść
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Kapary z puszki - 3 łyżki
  • Makaron żytni razowy - 70 g
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki 
  • Pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
  • Pomidory suszone - 6 sztuk 
  • Sól - szczypta
  • Pieprz - szczypta

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później posiekaj pomidory suszone, kapary, czosnek i bazylię. Pomidorki pokrój na połówki. Wszystko wymieszaj z makaronem i oliwą. Możesz doprawić sałatkę solą i pieprzem.

KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Groszek zielony mrożony - 1 porcja
  • Komosa ryżowa - 100 g
  • Liść laurowy - 1 listek
  • Marchew - 2 sztuki 
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki 
  • Pieprz czarny mielony - 1 szczypta 
  • Seler naciowy - 1 łodyga 
  • Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Tofu - 1 łyżka
  • Woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej oliwę, dodaj obrane i pokrojone: cebulę, seler i marchew. Smaż składniki około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Komosę przygotuj do gotowania według instrukcji na opakowaniu, a potem dołóż do warzyw i duś pod przykryciem około 2 minuty. Następnie dodaj wodę, liść laurowy oraz skórkę i sok z cytryny. Składniki doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż komosa wchłonie cały wywar i będzie miękka. Na samym końcu dosyp rozmrożony groszek, tofu, sól, pieprz i wymieszaj.

SMACZNEGO!

Zobacz film: Wielkanoc okiem dietetyka. Na ile możemy sobie pozwolić przy świątecznym stole?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.04.2020,
Opublikowano: 09.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej