Sacharyna – syntetyczny słodzik. Jaki jest jej wpływ na zdrowie?

Fot. MamaMiaPL / Getty Images

Sacharyna to chemiczny związek organiczny określany wzorem sumarycznym C7H5NO3S. Substancja wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako syntetyczny środek słodzący. Jakie właściwości ma sacharyna i czy jej stosowanie jest bezpieczne dla zdrowia?

Sacharyna została odkryta w 1897 roku przez dwóch naukowców pracujących dla Johns Hopkins University w Stanach Zjednoczonych – Ira Remsena oraz Constantina Fahlberga. Wkrótce została wprowadzona do powszechnego obiegu jako zamiennik zwykłego cukru, czyli sacharozy. Po pewnym czasie rozgorzała jednak dyskusja dotycząca rzekomej szkodliwości sacharyny. Warto poznać jej efekty i dowiedzieć się, czy stosowanie substancji niesie za sobą skutki uboczne.

Co to jest sacharyna? Charakterystyka substancji

Sacharyna to inaczej imid kwasu 2-sulfobenzoesowego lub sulfimid o-benzoesowy. W czystej postaci przybiera formę białej, krystalicznej substancji stałej, która szybko podlega biodegradacji. Występują trzy sole sacharyny:

  • sól sodowa (czyli sacharynian sodu lub potocznie sacharyna sodowa),
  • sól potasowa,
  • sól wapniowa.

Sacharyna stanowi popularny składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Na etykietach artykułów oznaczona jest kodem chemicznego dodatku do żywności. Numer sacharyny to E954, co oznacza, że substancja znajduje się w grupie środków słodzących.

Polecamy: Cukier czy słodzik? Porównanie słodzików i cukru, wybór substancji słodzącej

Według badań sacharyna jest od 300 do nawet 500 razy słodsza niż sacharoza, czyli główny składnik cukru buraczanego lub trzcinowego. Nic więc dziwnego, że syntetyczna substancja stanowi popularny zamiennik naturalnego cukru. Co ciekawe, czysta sacharyna pozostawia jednak charakterystyczny gorzki i lekko metaliczny posmak. Aby temu zapobiec, substancja nigdy nie występuje w produktach spożywczych samodzielnie – zamiast tego łączona jest zazwyczaj z innymi środkami słodzącymi, takimi jak cyklaminiany (E952). Jej nieprzyjemny posmak maskują też aminokwasy.

Więcej o chemii w żywności dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Oprócz właściwości słodzących zaletą sacharyny jest to, że nie powoduje próchnicy. Poza tym produkt nie zawiera kalorii. Ciekawa jest również zależność między sacharyną a cukrzycą. Okazuje się bowiem, że diabetycy mogą stosować słodzik jako substytut zwykłego cukru. Również w tym przypadku trzeba jednak pamiętać o zachowaniu umiaru.

W czym znajduje się sacharyna?

Słodzik dopuszczony jest do użytku na terenie Polski i całej Unii Europejskiej, w związku z czym można spotkać go w wielu produktach spożywczych. Do popularnych artykułów zawierających syntetyczną substancję należą m.in.:

  • napoje alkoholowe,
  • słodkie i aromatyzowane napoje bezalkoholowe (zarówno gazowane, jak i niegazowane),
  • przetworzone produkty mleczne (np. napoje, jogurty, twarogi),
  • desery,
  • gumy do żucia i drażetki odświeżające oddech,
  • różnego typu przetwory, jak dżemy czy marmolady,
  • gotowe sosy,
  • ciastka i inne wyroby cukiernicze,
  • owoce konserwowe,
  • suplementy diety,
  • wafle,
  • pieczywo,
  • musztarda,
  • słodko-kwaśne konserwy rybne,
  • produkty przeznaczone dla diabetyków.

Kupując żywność przetworzoną lub dietetyczną, trudno uniknąć sacharyny. Należy jednak pamiętać, aby stosować się do zaleceń względem jej dawkowania. Dziennie spożycie sacharyny nie powinno przekraczać 5 mg na 1 kg masy ciała. W związku z tym warto czytać etykiety kupowanych produktów i zwracać uwagę na obecność E954.

Potencjalna szkodliwość sacharyny – czy E954 jest bezpieczne dla zdrowia?

Wokół potencjalnej szkodliwości sacharyny przez długi czas toczyły się zażarte dyskusje. W latach 70. XX wieku naukowcy przeprowadzili badania na szczurach, którym podawano bardzo duże ilości substancji. Pod wpływem jej działania u samców zaobserwowano rozwój nowotworu pęcherza moczowego. Uznano to za potwierdzenie szkodliwości sacharyny również dla ludzi i zaczęto uważać ją za środek kancerogenny.

Niektórzy podawali jednak w wątpliwość wyniki badań, argumentując to tym, że pęcherz szczura znacząco różni się od pęcherza człowieka. Mimo to w Stanach Zjednoczonych na produktach zawierających sacharynę zaczęto umieszczać informację o potencjalnym działaniu rakotwórczym.

W 1994 roku opublikowano kolejne badania przeprowadzone przez agencję rządową o nazwie Narodowy Instytut Raka (National Cancer Institute). Jego wyniki wskazują, że sacharyna istotnie może zwiększać ryzyko wystąpienia raka pęcherza moczowego u ludzi, jednak dzieje się to dopiero u osób, które przyjmują ponad 1,6 g sacharyny, co jest wyjątkowo wysoką dawką. Ze względu na to w Stanach Zjednoczonych wycofano nakaz informowania o potencjalnej rakotwórczości sacharyny.

Czy sacharyna jest więc bezpieczna? W Unii Europejskiej jej stosowanie jest dozwolone, należy jednak pamiętać o nieprzekraczaniu dozwolonej dziennej dawki substancji. Nadmierne spożycie może wywołać skutki uboczne, takie jak reakcje alergiczne czy zaburzenia ze strony układu pokarmowego (wymioty, biegunka, bóle brzucha). W związku z tym przy używaniu E954 najważniejszy jest umiar. Najlepiej, aby produktów z sacharyną unikały małe dzieci oraz kobiety w ciąży.

Data aktualizacji: 25.03.2019,
Opublikowano: 25.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej