Rzeżucha – skarbnica witamin i minerałów. Właściwości zdrowotne i zastosowanie rzeżuchy

Fot.: Voyagerix / Getty Images

Właściwości rzeżuchy wykorzystywane są w leczeniu dolegliwości skórnych, reumatycznych i przy zaburzeniach krążenia. Rzeżucha przeciwdziała anemii, dlatego powinna pojawić się w jadłospisie kobiet ciężarnych. Sok z pieprzycy działa oczyszczająco, a także wzmacnia włosy i pobudza ich wzrost.

Rzeżucha w polskiej kuchni wykorzystywana jest jako dodatek do kanapek, sałatek i zup. Ceniona jest również za swoje liczne właściwości prozdrowotne i kosmetyczne. Substancje w niej zawarte wzmacniają organizm, poprawiają kondycję włosów i skóry oraz działają detoksykacyjnie.

Wartości odżywcze rzeżuchy

Rzeżucha, nazywana inaczej pieprzycą siewną, pojawiła się w Europie już w starożytności. Roślina ta wywodzi się z południowo-zachodniej Azji i północno-wschodniej Afryki. Posiada charakterystyczny, ostry smak i należy do rodziny kapustowatych. Wysokie wartości odżywcze rzeżuchy wykorzystywane są w medycynie ludowej do leczenia różnych dolegliwości i wynikają z obecności w niej licznych witamin i minerałów. W składzie rzeżuchy znajdują się witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witamina B2, B6, a także witamina C, K i beta karoten (prowitamina A). Pieprzyca dostarcza wielu cennych składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, jod, magnez, potas, mangan, chrom i miedź.

Czy rzeżucha jest zdrowa? Właściwości zdrowotne pieprzycy

Właściwości rzeżuchy wykorzystywane są w pomocniczym leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Roślina ta przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego wskazana jest osobom chorującym na cukrzycę. Ponadto chrom obecny w składzie rzeżuchy usprawnia pracę trzustki, która odpowiada za wydzielanie hormonów regulujących stężenie glukozy. W rzeżusze występuje również łatwo przyswajalny jod, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Z tego powodu roślina ta powinna pojawić się w diecie osób z niedoczynnością tego narządu. 

Rzeżucha ma zastosowanie w leczeniu osteoporozy, gdyż jest cennym źródłem wapnia. Zapobiega również anemii ze względu na zawartość żelaza, dlatego zalecana jest kobietom w ciąży, które są bardziej narażone na rozwój niedokrwistości. Pieprzyca wzmacnia organizm, dlatego stosowana jest w stanach przemęczenia i osłabienia. Regularne jedzenie rzeżuchy wskazane jest przy chorobie wieńcowej, zaburzeniach krążenia, a także przy dolegliwościach reumatycznych. Roślina ta, dzięki swojemu oryginalnemu, pikantnemu smakowi, działa pobudzająco na apetyt, dlatego znajduje zastosowanie jako dodatek do potraw dla dzieci, zwłaszcza tzw. niejadków. Pieprzyca wykazuje właściwości detoksykacyjne – sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn. Działa moczopędnie i dezynfekcyjnie na jamę ustną i przewód pokarmowy. 

Dawniej wykorzystywana była w leczeniu zakażeń pasożytniczych jelit i owrzodzeń skórnych. Posiada również właściwości kosmetyczne, gdyż poprawia wygląd i kondycję skóry oraz paznokci. Znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak wysypka czy egzema (ostry lub przewlekły stan zapalny skóry). Specyficzny, ostry smak rzeżuchy wynika z obecności w niej siarki, która wzmacnia włosy i przeciwdziała ich nadmiernemu wypadaniu. Roślina przyczynia się do oczyszczania krwi, dlatego może pomóc w leczeniu łojotoku i trądziku. Ze względu na działanie moczopędne może stanowić metodę profilaktyki zakażeń dróg moczowych.

Jak długo rośnie rzeżucha? Domowa uprawa pieprzycy

Rzeżucha w tradycji polskiej jest niemal obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Roślina ta jest bardzo łatwa w uprawie. Do przygotowanego naczynia wkłada się wilgotną watę, ligninę lub bibułkę, na którą następnie wysiewa się nasiona rzeżuchy. Każdego dnia należy je podlewać, najlepiej za pomocą zraszacza. Naczynie powinno stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki są widoczne już po upływie 2–3 dni od posiania rośliny. Finalną postać rzeżucha osiąga po 10 dniach – wówczas należy ściąć ją nożyczkami tuż nad ligniną, watą lub bibułką. Ważne jest, aby nie dopuścić do jej kwitnienia, ponieważ ma wtedy gorzki smak.

Zastosowanie rzeżuchy

Na bazie rzeżuchy przygotowuje się sok, którym zaleca się przemywać skórę twarzy w celu rozjaśnienia plam, przebarwień lub piegów. Wykorzystuje się go również do wzmacniania włosów i pobudzania ich wzrostu. Wystarczy wetrzeć go w umyte, mokre włosy, które następnie owija się folią i ręcznikiem. Po upływie 30 minut głowę należy spłukać letnią wodą. Rozcieńczony sok z rzeżuchy zaleca się pić na czczo jako napój o działaniu regenerującym i oczyszczającym. Pieprzyca znajduje zastosowanie nie tylko w celach leczniczych, ale również w kuchni. Dodawana jest do: sałatek, zup, sosów, twarożków, past jajecznych, rybnych i serowych, kanapek, omletów oraz tostów.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 13.02.2018,
Opublikowano: 06.07.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej