Rzewień lekarski i dłoniasty – lecznicze odmiany rabarbaru

Fot: encrier / gettyimages.com

Rzewień lekarski i dłoniasty to azjatyckie odmiany rabarbaru. Korzenie tych roślin od wieków wykorzystywane są w chińskiej medycynie tradycyjnej. Bogactwo ich leczniczych właściwości doceniła także medycyna Zachodu. Wyciąg z rzewienia wykorzystywany jest w wielu preparatach farmaceutycznych.

Rabarbar to roślina o licznych właściwościach prozdrowotnych. Najpopularniejsza w Polsce odmiana – rzewień ogrodowy – ceniona jest głównie ze względu na walory smakowe łodyg. Dostarczają one przy tym sporej ilości witamin, minerałów i błonnika. Najwartościowsze dla organizmu są jednak nie ogonki liściowe, lecz korzeń rzewienia (Radix Rhei). Nie dotyczy to warzyw, z których powstają wyśmienite kompoty i nadzienia drożdżówek, lecz odmian występujących naturalnie w górskich regionach Chin. Należą do nich rzewień lekarski i rzewień dłoniasty. Azjatyckie rośliny w 3.–4. roku wegetacji wykształcają grube kłącza, z których wyrastają potężne, liczące ponad pół metra, korzenie. W chińskiej medycynie tradycyjnej do dziś uznawane są za jeden z najcenniejszych surowców leczniczych.

Korzeń rzewienia a układ pokarmowy

Korzeń i kłącze rzewienia zawierają antraglikozydy. Związki te pobudzają wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci. Działając drażniąco na błonę śluzową jelit, wzmagają ich perystaltykę, co przyspiesza pasaż jelitowy (m.in. zapobiega wzdęciom i zaparciom). Stymulują zatem procesy trawienne na każdym ich etapie. Z tego względu korzeń rzewienia znajduje zastosowanie w dietach służących utracie wagi.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Antrazwiązki działają przeczyszczająco. Jednocześnie obecne w Radix Rhei garbniki mają właściwości ściągające – zapierające. W zależności od dawkowania, wyciąg z korzenia rabarbaru może przeciwdziałać biegunkom (w niewielkiej ilości – do 0,3 g) lub ułatwiać wypróżnienia (w większej dawce). Ponieważ antraglikozydy dopiero w procesach metabolicznych przekształcają się w substancje czynne (antrachinony), surowiec działa dopiero po 8–12 godzinach od podania.

Korzeń rzewienia stosuje się przy chronicznych zaparciach (zwłaszcza w przypadku żylaków odbytu), wykorzystuje jako środek przeczyszczający po zabiegach chirurgicznych. Nie jest zalecane długotrwałe używanie preparatów na bazie Radix Rhei, ponieważ antrazwiązki mogą spowodować stany zapalne jelita, a obecne w rzewieniu szczawiany prowadzą do tworzenia się kamieni nerkowych. Ponadto substancje czynne korzenia rabarbaru mogą wywołać przekrwienie okrężnicy i narządów miednicy małej. Z tego względu zalecane jest ścisłe przestrzeganie dawek preparatu. Nie powinny go stosować kobiety ciężarne.

Korzeń rabarbaru – właściwości antyseptyczne i przeciwnowotworowe

Korzenie rzewienia lekarskiego i dłoniastego zawierają glikozydy garbnikowe o działaniu ściągającym, antyalergicznym i antyseptycznym – bakteriobójczym, przeciwgrzybicznym, przeciwzapalnym. Preparaty z Radix Rhei mogą więc posłużyć wzmocnieniu odporności i wspomóc walkę z różnego rodzaju infekcjami. W Chinach do dziś wyciąg z korzenia rabarbaru stosuje się miejscowo jako środek na ból zębów i zapalenia dziąseł. W Rosji rzewień ma zastosowanie w preparatach na choroby skórne, m.in. łuszczycę.

Właściwości przeciwzapalne wykazuje także inna zawarta w rabarbarze substancja – rapontygenina. Jest to flawonoid o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wpływa korzystnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy. W medycynie ceniony jest ze względu na zdolność do hamowania kancerogenezy. Uważa się, że spowalnia rozwój m.in. raka piersi i prostaty.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Działanie estrogenne rzewienia lekarskiego

Rabarbar, a w szczególności jego korzeń, zawiera rapontycynę – substancję o działaniu estrogennym, czyli o właściwościach podobnych do tych, które mają żeńskie hormony płciowe. Z tego względu tabletki z rzewienia zaleca się kobietom w okresie menopauzy. Łagodzą takie dolegliwości, jak uderzenia gorąca, nadmierna potliwość czy wahania nastroju. Wyciąg z korzenia rabarbaru mogą stosować dziewczęta borykające się z problemem trądziku młodzieńczego (spowodowanego zaburzeniami hormonalnymi okresu dojrzewania). Preparaty z Radix Rhei posłużą także mężczyznom cierpiącym na przerost gruczołu krokowego (prostaty), choć należy pamiętać, że ich długotrwałe stosowanie obniża poziom męskich hormonów.

Korzeń rzewienia a rozjaśnianie włosów

Zewnętrznie korzeń rzewienia można stosować na włosy. Sproszkowana roślina połączona w odpowiednich proporcjach z sokiem z cytryny, olejem roślinnym (jego dodatek jest istotny ze względu na wysuszające działanie rabarbaru) i ciepłą wodą tworzy sprawdzoną miksturę, która z dobrym efektem rozjaśnia fryzurę – w szczególności naturalne odcienie blond. Maskę nakłada się na wilgotne włosy na około pół godziny. Po kilku, przeprowadzonych w tygodniowych odstępach, zabiegach zyskują one jaśniejszy odcień i złocisty połysk.

Korzeń rzewienia – dostępność

Korzeń rzewienia można zażywać w postaci przygotowanych z rośliny odwarów czy nalewek. Powszechnie dostępne są także suplementy diety. Preparaty zawierające w składzie wyciąg z Radix Rhei dostępne są w różnych postaciach – tabletkach, syropach, mieszankach ziołowych. Są niedrogie i można je nabyć w aptekach oraz większości sklepów zielarskich.

Zobacz film: Dlaczego dieta powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb? Źródło: Stylowy Magazyn.



Data aktualizacji: 03.07.2019,
Opublikowano: 14.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej