Ryż jaśminowy – właściwości i wartości odżywcze „króla ryżu”

Fot. Jumoobo / Getty Images

Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu. Jest powszechnie stosowany przede wszystkim w kuchni tajskiej, ale coraz częściej gości także na polskich stołach. Na co dzień różnymi odmianami ryżu żywi się około połowa ludzkości.

Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii i jest wysokiej jakości odmianą ryżu długoziarnistego. Poza charakterystycznym aromatem wyróżnia go śnieżnobiały kolor. Używany jest głównie do potraw mięsnych, ale także warzywnych i dań na słodko. Jego zastosowanie jest wszechstronne.

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy zawojował w ostatnim czasie świat. Pojawił się również na polskich stołach. Długie i śnieżnobiałe ziarna wywodzą się z Tajlandii (gdzie znane są pod nazwą Hom Mali) i w tym kraju stanowią podstawowy produkt w kuchni. Obecnie uprawy ryżu jaśminowego można znaleźć niemal na całym świecie, ale tajski nadal uważany jest za najlepszy. Należy do gatunku zbóż długoziarnistych. Po ugotowaniu zachowuje bardzo delikatną lepkość (można z niego formować różne kształty), ale jednocześnie jest lekki i puszysty, przez co nadaje się zarówno do potraw tradycyjnych, jak i egzotycznych.

Swój smak (lekko orzechowy) i zapach zawdzięcza właściwościom gleby i specyficznym warunkom klimatycznym w Tajlandii, które gwarantują roślinie wysokie temperatury przy znacznej wilgotności powietrza.

Jakie właściwości posiada ryż jaśminowy?

W Polsce ryż jaśminowy, mimo że ma wiele właściwości zdrowotnych, nadal przegrywa jako dodatek do potraw z ziemniakami czy makaronami. Tymczasem wpływa pozytywnie na zdrowie i jest cennym składnikiem diet odchudzających. Jest uważany za jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż. Dokładne ilości zawartych w nim substancji odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany, ale każda z nich uważana jest za bogate źródło węglowodanów i błonnika, co czyni ryż jaśminowy przydatnym w jadłospisie sportowców, którzy poddają swoje ciało dużemu wysiłkowi fizycznemu. Zjedzenie jego porcji po treningu nie wywołuje kłopotów trawiennych, a dodatkowo uzupełnia poziom wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, elektrolitów i tłuszczy – zwłaszcza z dodatkiem owoców i mleka. Błonnik dodatkowo wydłuża okres uczucia sytości, przez co powinien być składnikiem lekkostrawnych diet odchudzających. Dodatkowo ma działanie lekko odwadniające, które cenione jest w walce z niechcianymi kilogramami.

Zawiera też białko, tłuszcze nasycone oraz cenne pierwiastki, m.in.: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, a także wiele witamin z grupy E, a zwłaszcza B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż jest łatwo przyswajalny przez organizm i zaliczany do lekkostrawnych produktów.

Jego cenną zaletą jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią. Dodatkowo korzystnie wpływa na procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie pożądane dla układu krążenia. Jest produktem niskokalorycznym i w 100 g ryżu jaśminowego zawartych jest około 116 kcal, czyli znacznie mniej niż w jego białym odpowiedniku.

Ryż jaśminowy – gotowanie

W Polsce ryż jaśminowy jest już ogólnie dostępny. Jest wiele sposobów jego gotowania. Jeden z nich wymaga wcześniejszego płukania go, aż do momentu, w którym woda będzie zupełnie czysta. Jeśli produkt nie jest świeżo otwarty, należy go moczyć przez 30 min w zimnej wodzie. W przeciwieństwie do innych gatunków ten rodzaj ryżu należy gotować w zimnej wodzie – na jedną szklankę ziaren należy wlać jej od 1,5 do 2 szklanek. Przez kolejne 15–20 min trzeba go gotować na wolnym ogniu, aby całkowicie wchłonął wodę, a następnie dusić pod przykrywką aż stanie się miękki i delikatny. Po zakończeniu gotowania dobrze jest odstawić go na około 10 min i dopiero potem przelać zimną wodą i delikatnie zamieszać.

Według innego sposobu absolutnie nie należy go wcześniej płukać, solić czy moczyć, a jedynie wrzucić bezpośrednio do garnka z odmierzoną ilością zimnej wody.

Niezależnie od sposobu gotowania ryż jaśminowy idealnie nadaje się do deserów, ale pasuje też do mięs, ryb i sałatek. Ponadto jego delikatnie słodki smak sprawia, że dobrze komponuje się też z pikantnymi sosami.

Ryż jaśminowy a dieta

W diecie odchudzającej, dla sportowców czy bezglutenowej nie tylko można wykorzystywać ryż jaśminowy w jego naturalnej postaci ziaren. Można z niego wytwarzać mąkę, która z powodzeniem zastępuje tradycyjną pszenną, której nie mogą stosować osoby z nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa nadaje się do ciast (przez swój słodkawy smak), ale z powodzeniem można jej używać również do wypieków na słono.

Z ryżu powstaje też mleko (chociaż głównie z jego brązowych odmian), które w porównaniu do krowiego nie zawiera cholesterolu i laktozy, ale ma jednocześnie mniejszą zawartość białka i fosforu. Posiada natomiast więcej węglowodanów i często wzbogacane jest dodatkowo w witaminy i minerały. Jest wskazane dla osób z nietolerancją laktozy. Oba produkty – mleko i mąkę – można kupić w gotowej postaci lub samodzielnie przygotować w domu, na podstawie dostępnych w internecie i książkach kucharskich przepisów.

Co wybrać do obiadu? Jakie dodatki są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 04.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Julcia 09.09.2019r.

Od roku jemy w zasadzie tylko ryż jasminowy, świetnie się po nim czujemy, nasyceni ale lekko. Dodatkowo ma świetny smak i aromat, to sprawia że zagościł na co dzień w naszej diecie, sportowego trybu życia :)

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej