Ryż jaśminowy – właściwości i wartości odżywcze „króla ryżu”

Fot. Jumoobo / Getty Images

Ryż jaśminowy ma lekko słodki zapach, który przypomina woń miodu i jaśminu. Jest powszechnie stosowany przede wszystkim w kuchni tajskiej, ale coraz częściej gości także na polskich stołach. Na co dzień różnymi odmianami ryżu żywi się około połowa ludzkości.

Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii i jest wysokiej jakości odmianą ryżu długoziarnistego. Poza charakterystycznym aromatem wyróżnia go śnieżnobiały kolor. Używany jest głównie do potraw mięsnych, ale także warzywnych i dań na słodko. Jego zastosowanie jest wszechstronne.

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy zawojował w ostatnim czasie świat. Pojawił się również na polskich stołach. Długie i śnieżnobiałe ziarna wywodzą się z Tajlandii (gdzie znane są pod nazwą Hom Mali) i w tym kraju stanowią podstawowy produkt w kuchni. Obecnie uprawy ryżu jaśminowego można znaleźć niemal na całym świecie, ale tajski nadal uważany jest za najlepszy. Należy do gatunku zbóż długoziarnistych. Po ugotowaniu zachowuje bardzo delikatną lepkość (można z niego formować różne kształty), ale jednocześnie jest lekki i puszysty, przez co nadaje się zarówno do potraw tradycyjnych, jak i egzotycznych.

Swój smak (lekko orzechowy) i zapach zawdzięcza właściwościom gleby i specyficznym warunkom klimatycznym w Tajlandii, które gwarantują roślinie wysokie temperatury przy znacznej wilgotności powietrza.

Jakie właściwości posiada ryż jaśminowy?

W Polsce ryż jaśminowy, mimo że ma wiele właściwości zdrowotnych, nadal przegrywa jako dodatek do potraw z ziemniakami czy makaronami. Tymczasem wpływa pozytywnie na zdrowie i jest cennym składnikiem diet odchudzających. Jest uważany za jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż. Dokładne ilości zawartych w nim substancji odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany, ale każda z nich uważana jest za bogate źródło węglowodanów i błonnika, co czyni ryż jaśminowy przydatnym w jadłospisie sportowców, którzy poddają swoje ciało dużemu wysiłkowi fizycznemu. Zjedzenie jego porcji po treningu nie wywołuje kłopotów trawiennych, a dodatkowo uzupełnia poziom wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, elektrolitów i tłuszczy – zwłaszcza z dodatkiem owoców i mleka. Błonnik dodatkowo wydłuża okres uczucia sytości, przez co powinien być składnikiem lekkostrawnych diet odchudzających. Dodatkowo ma działanie lekko odwadniające, które cenione jest w walce z niechcianymi kilogramami.

Zawiera też białko, tłuszcze nasycone oraz cenne pierwiastki, m.in.: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, a także wiele witamin z grupy E, a zwłaszcza B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż jest łatwo przyswajalny przez organizm i zaliczany do lekkostrawnych produktów.

Jego cenną zaletą jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią. Dodatkowo korzystnie wpływa na procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie pożądane dla układu krążenia. Jest produktem niskokalorycznym i w 100 g ryżu jaśminowego zawartych jest około 116 kcal, czyli znacznie mniej niż w jego białym odpowiedniku.

Ryż jaśminowy – gotowanie

W Polsce ryż jaśminowy jest już ogólnie dostępny. Jest wiele sposobów jego gotowania. Jeden z nich wymaga wcześniejszego płukania go, aż do momentu, w którym woda będzie zupełnie czysta. Jeśli produkt nie jest świeżo otwarty, należy go moczyć przez 30 min w zimnej wodzie. W przeciwieństwie do innych gatunków ten rodzaj ryżu należy gotować w zimnej wodzie – na jedną szklankę ziaren należy wlać jej od 1,5 do 2 szklanek. Przez kolejne 15–20 min trzeba go gotować na wolnym ogniu, aby całkowicie wchłonął wodę, a następnie dusić pod przykrywką aż stanie się miękki i delikatny. Po zakończeniu gotowania dobrze jest odstawić go na około 10 min i dopiero potem przelać zimną wodą i delikatnie zamieszać.

Według innego sposobu absolutnie nie należy go wcześniej płukać, solić czy moczyć, a jedynie wrzucić bezpośrednio do garnka z odmierzoną ilością zimnej wody.

Niezależnie od sposobu gotowania ryż jaśminowy idealnie nadaje się do deserów, ale pasuje też do mięs, ryb i sałatek. Ponadto jego delikatnie słodki smak sprawia, że dobrze komponuje się też z pikantnymi sosami.

Ryż jaśminowy a dieta

W diecie odchudzającej, dla sportowców czy bezglutenowej nie tylko można wykorzystywać ryż jaśminowy w jego naturalnej postaci ziaren. Można z niego wytwarzać mąkę, która z powodzeniem zastępuje tradycyjną pszenną, której nie mogą stosować osoby z nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa nadaje się do ciast (przez swój słodkawy smak), ale z powodzeniem można jej używać również do wypieków na słono.

Z ryżu powstaje też mleko (chociaż głównie z jego brązowych odmian), które w porównaniu do krowiego nie zawiera cholesterolu i laktozy, ale ma jednocześnie mniejszą zawartość białka i fosforu. Posiada natomiast więcej węglowodanów i często wzbogacane jest dodatkowo w witaminy i minerały. Jest wskazane dla osób z nietolerancją laktozy. Oba produkty – mleko i mąkę – można kupić w gotowej postaci lub samodzielnie przygotować w domu, na podstawie dostępnych w internecie i książkach kucharskich przepisów.

Co wybrać do obiadu? Jakie dodatki są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 04.07.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Julcia 09.09.2019r.

Od roku jemy w zasadzie tylko ryż jasminowy, świetnie się po nim czujemy, nasyceni ale lekko. Dodatkowo ma świetny smak i aromat, to sprawia że zagościł na co dzień w naszej diecie, sportowego trybu życia :)

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej