Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?

Fot. shana novak / Getty Images

Ryby są zdrowe - tak się przyjęło i nikt tego nie kwestionuje. Czy słusznie? Czy wszystkie produkty rybne są zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi? Jak wybrać naprawdę wartościowy produkt mięsny? Przekonajcie się.

Czy ryby warto jeść? Owszem - są zdrowsze niż czerwone mięso, dostarczają nam zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, a także żelaza. Jednak ryby różnią się między sobą. Mówiąc bardzo ogólnie powinno się wybierać ryby morskie, ponieważ zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3, a szczególnie EPA i DHA. 

Kwasy są nam bardzo potrzebne, a ryby morskie mają zwykle więcej tłuszczu. Jak wygląda zawartość kwasów omega-3 w mięsie poszczególnych ryb? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jakie ryby jeść? Źródło: Wiem, co jem 

Jednak wybierając rybę należy kierować się nie tylko tym, czy żyła w wodzie słonej czy słodkiej. Duże znaczenie ma sezon połowu,  nie wszystkie ryby łowi się w danym okresie, a zatem jeśli chcemy zjeść świeżą rybę, to musimy sprawdzić, czy jest ona aktualnie poławiana. 

Warto pytać w sklepach także o odpowiednie certyfikaty. Zielony certyfikat ASC świadczy o tym, że ryba została wyhodowana w sposób odpowiedzialny. Z kolei niebieski certyfikat MCS gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie ryby? Przede wszystkim na to, czy jest świeża. Łatwo poznamy to po:

  • zapachu - kiedy zapach jest nieprzyjemny lub zbyt intensywny ryba może nie być świeża;
  • skórze ryby - u świeżej ryby łuska jest błyszcząca, pokrywa ją śluz. Śluz nie może być mętny;
  • oczach - świeża ryba ma wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela, jasne skrzela, w kolorze szarym lub różowym mogą świadczyć o tym, że była także podduszona;
  • mięsie - mięso świeżej ryby powinno być jak gąbka, czyli po dotknięciu wrócić do poprzedniego kształtu. 

Polecamy: Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta? Zasady zakupu ryb

A może wybrać rybę mrożoną? 

Ryby mrożone są o wiele wygodniejsze dla konsumentów. Mrożonki są zawsze dostępne w ofercie sklepów i zawsze mogą poleżeć w naszych lodówkach. Czy jednak warto je kupować? Owszem, ale pod warunkiem, że dokładnie przeczytamy etykietę lub zapytamy sprzedawcy o to, w jaki sposób zamrożono rybę.

Mowa tutaj o rodzaju mrożenia - najlepsze jest mrożenie szokowe, czyli od razu po połowie, często jeszcze na kutrze rybackim. Większość ryb jest zamrażana do 24 godzin od wyłowienia. 

Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie ryby mrożonej? Na zawartość glazury, czyli wody. Na tej podstawie dowiemy się, ile mięsa faktycznie nam zostanie po rozmrożeniu. Możecie sprawdzić na filmie, jak wygląda to w praktyce:

Zobacz film: Ryby mrożone. Źródło: Wiem, co jem 

Ryby w puszkach

Co ciekawe lepiej jeść ryby w puszkach niż żadne ryby. Jednak skład tego typu konserw nie zachęca - jeśli na pierwszym miejscu jest ryba, to jest jej zwykle do 50 proc. Pozostałe składniki to olej roślinny, sól, a także substancje konserwujące, m. in. guma guar czy mączka chleba świętojańskiego.

Polecamy: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Uwaga! Mając do wyboru rybę rozdrobnioną lub w kawałku zawsze wybierzmy kawałek - przynajmniej będzie to mięso.

Więcej o składzie konserw rybnych zobaczycie na filmie. Dowiecie się także, czy w paprykarzu jest jeszcze chociaż trochę ryby:

Zobacz film: Ryby w puszce. Źródło: Wiem, co jem

Cała prawda o rybach wędzonych

Ryby wędzone zachowują swoje wartości odżywcze. Niestety przy nieprawidłowym wędzeniu (na gorąco) mogą wytwarzać się niekorzystne dla naszego zdrowia związki (węglowodory wielopierścieniowe). O wiele lepiej wybierać ryby wędzone na zimno, czyli jakie?

Ryby wędzone na gorąco:

  • szprotki;
  • flądry;
  • makrele;
  • śledzie.

Ryby wędzone na zimno:

  • łosoś;
  • płaty śledziowe.

Sposób wędzenia zawsze jest uwzględniony na etykiecie produktu. Więcej o rybach wędzonych dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Ryby wędzone. Źródło: Wiem, co jem 

Na sam koniec zobaczcie, których ryb lepiej unikać:

  • panga;
  • tilapia;
  • ryba maślana;
  • tuńczyk;
  • rekin;
  • miecznik.

Dlaczego? Ryby z Chin lub Wietnamu, czyli panga, tilapia i ryba maślana pochodzą z bardzo słabo kontrolowanych hodowli. Bardzo często są karmione paszą z antybiotykami. Z kolei ryby drapieżne, czyli rekin, miecznik, tuńczyk charakteryzują się dużą zawartością rtęci. Nie są one zalecane w menu kobiet w ciąży i dzieci. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Z filmu dowiecie się, jakie ryby powinny powrócić do naszego menu, a chwilowo są zapomniane:

Zobacz film: Jakich ryb unikać? Źródło: Wiem, co jem 

Data aktualizacji: 15.01.2019,
Opublikowano: 15.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej