Rutwica lekarska – właściwości i zastosowanie. Mieszanki ziołowe z rutwicą lekarską

Fot. HeikeRau / Getty Images

Rutwica lekarska to roślina wykorzystywana wspomagająco w terapii diabetologicznej ze względu na zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi. Zalecana jest karmiącym kobietom do pobudzania laktacji. Z jej działania napotnego korzysta się przy przeziębieniu.

Rutwica lekarska to roślina znana z działania hipoglikemicznego, które zawdzięcza zawartym w niej pochodnych guanidyny. Roślina może wpłynąć na zwiększenie diurezy i produkcji potu. Stosowana jest jako zioło mlekopędne. Wspomaga proces odchudzania. Ziele rutwicy lekarskiej znajduje się w składzie mieszanek autorstwa ojca Klimuszki czy Sroki.

Rutwica lekarska – co to jest?

Rutwica lekarska (z łac. Galega officinalis L.) to gatunek rośliny należący do rodzaju rutwica i rodziny bobowatych. Naturalnym środowiskiem jej występowania są: Maroko, Algieria, Pakistan i tereny południowej, wschodniej oraz środkowej Europy. W Polsce roślina jest rzadko spotykana.

Rutwica lekarska ma liczne zastosowanie w lecznictwie. Surowiec zielarski stanowi ziele rutwicy lekarskiej (z łac. Herba galegae). W jego składzie znajdują się m.in.: sole mineralne, pochodne guanidyny (hydroksy-4-galegina, galegina), pochodna chinazoliny (peganina), garbniki, gorycze, stachyoza. Rutwica lekarska ze względu na cenne właściwości prozdrowotne stanowi wieloletni przedmiot badań naukowych.

Czy hodujesz w domu jakieś zioła?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Rutwica lekarska wykazuje działanie moczopędne i napotne, z którego korzysta się w początkowych stadiach grypy i przeziębienia. Pobudza wydzielanie mleka u karmiących kobiet. Stąd też określa się ją mianem galaktogogu. Wzrost laktacji może wynieść 30–50%. Jednak najbardziej znane wykorzystanie rutwicy lekarskiej to terapia cukrzycy. Właściwości przeciwcukrzycowe przypisał roślinie już w XVII w. Nicholas Culpeper w traktacie pt. The English Physician or an astrologo-physical discourse on the vulgar herbs of this nation. Rutwica skutecznie obniża stężenie glukozy we krwi nawet o 30%. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia działań niepożądanych leków przeciwcukrzycowych i insulinooporności tkanek oraz usprawnia transport glukozy do komórek. 

Obecna w roślinie galegina stanowiła inspirację do opracowania syntezy biguanidów, tj. grupy leków przeciwcukrzycowych, do których zaliczana jest metformina. To obecnie najczęściej zalecany lek w terapii cukrzycy typu 2. Duże znaczenie dla hipoglikemicznego działania ziela rutwicy odgrywa obecność soli chromu. Ich niedobór w organizmie sprzyja powstawaniu cukrzycy, ponieważ związki te to składniki enzymów biorących udział w przemianach lipidów i cukrów, przez co regulują poziom cukru we krwi. Dodatkowo chrom hamuje enzym odpowiadający za inaktywowanie receptora insulinowego, zwiększa wrażliwość komórek beta trzustki, co rzutuje na produkcję insuliny. Determinuje również syntezę kwasów tłuszczowych, przemiany energetyczne, transport aminokwasów do komórek. W konsekwencji tego ogranicza odkładanie tłuszczów i zapobiega otyłości.

Jakie zioła wykorzystywano w medycynie staropolskiej? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Ile kosztuje ziele rutwicy lekarskiej?

Ziele rutwicy lekarskiej kupić można w wybranych aptekach, sklepach zielarskich lub dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 50 g wysuszonego surowca zapłaci się około 3 zł. Istnieje możliwość samodzielnego pozyskania go. Uprawa rutwicy lekarskiej nie nastręcza zbyt wielu trudności. Roślina hodowana jest z nasion, które sadzi się do gleby gliniasto-ilastej, wilgotnej, wzbogaconej w próchnicę. Rutwica lubi ciepłe i nasłonecznione miejsca. Jest mrozoodporna, lecz źle znosi nagłe zmiany pogodowe. Na przełomie lipca i sierpnia odbywa się zbiór zakwitających górnych części pędów, a potem ich suszenie w cienistym i przewiewnym miejscu.

Jak przygotować napar z rutwicy lekarskiej?

Napar z rutwicy lekarskiej jest bardzo prosty do przygotowania. Należy 1–2 łyżeczki suszonego ziela zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem do naciągnięcia na 15 minut i przecedzić. Zalecane dzienne spożycie to 2–3 razy po szklance.

Rutwica lekarska znajduje się w składzie mieszanek ziołowych wspomagających leczenie cukrzycy, opracowanych przez ojca Srokę i Klimuszkę. W pierwszym przypadku mieszanka zawiera: 150 g liścia borówki czarnej, 100 g koszyczka rumianku, 50 g naowocni fasoli, 50 g ziela rutwicy lekarskiej, 50 g kłącza perzu, 50 g korzenia mniszka, 50 g liścia szałwii, 50 g ziela dziurawca, 50 g znamienia kukurydzy, 25 g kwiatu jasnoty białej. Całkowita waga mieszanki to 625 g, za którą zapłaci się około 55 zł. Po zmieszaniu wszystkich składników łyżeczkę ziół zalewa się szklanką wrzątku, odstawia pod przykryciem na 30 minut i przecedza. Zalecane dzienne spożycie to 2–3 razy po szklance po jedzeniu.

Z kolei mieszanka ojca Klimuszki zawiera odpowiednio po 50 g: korzenia mniszka, kozłka, liścia borówki, pokrzywy, brzozy, szałwii, kwiatu bzu, ziela fiołka trójbarwnego, rutwicy lekarskiej, owocu jałowca, fasoli. Całkowita waga mieszanki to 550 g, za którą zapłaci się około 45 zł. Po zmieszaniu składników łyżkę ziół zalewa się szklanką wrzątku, odstawia pod przykryciem na 3 godziny, przecedza i lekko podgrzewa. Zalecane dzienne spożycie to 3 razy po szklance 20 minut przed posiłkiem.

Bibliografia:

1. Rzepa M., Cukrzyca i wspomaganie jej leczenia środkami pochodzenia roślinnego, Wrocław, Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 2008.

2. Jassem-Bobowicz J.M., Domżalska-Popadiuk I., Zioła i leki stosowane w okresie laktacji, „Annales Academiae Medicae Gedanensis”, 2016, 46, s. 87-94.

3. Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A., Rośliny o działaniu hipoglikemizującym, „Lek w Polsce”, 2013, 23(9), s. 55-63.

4. Różański H., Wróbel D., Galega officinalis L. rutwica lekarska (Fabaceae Lindl.) w Kotlinie Jasielsko-Krośnieńskiej, „Herbalism”, 2017, 1(3), s. 92-100.

Data aktualizacji: 21.02.2019,
Opublikowano: 07.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej