Róża pomarszczona – zastosowanie, odmiany, właściwości i działanie lecznicze

Fot: nedomacki / gettyimages.com

Róża pomarszczona (z łac. Rosa rugosa) to roślina mająca wiele odmian uprawnych. Oprócz pięknego wyglądu, dzięki któremu jest często wykorzystywana jako roślina ozdobna, wykazuje cenne właściwości lecznicze. Z róży pomarszczonej uzyskuje się liczne przetwory o doskonałych walorach smakowych.

Róża pomarszczona to krzew pospolicie występujący na obszarze Polski. Znaleźć ją można na stanowiskach dobrze nasłonecznionych, np. na skraj lasu. Uprawiana jest w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna – często pełni funkcję żywopłotu. Nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o podłoże. Z róży pomarszczonej produkuje się rozmaite przetwory. Sporą popularnością cieszą się nalewka i wino, wykazujące pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną.

Co to jest róża pomarszczona?

Róża pomarszczona (z łac. Rosa rugosa) określana bywa jako róża japońska lub róża fałdzistolistna. To gatunek krzewu zaliczanego do rodzaju róża, należący do rodziny różowatych. Roślina wywodzi się z terenów Azji Wschodniej. Obecnie powszechnie występuje w obszarze strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Róża pomarszczona po raz pierwszy została opisana naukowo przez szwedzkiego lekarza i botanika – Carla Petera Thunberga w 1784 r. w dziele „Flora Japonica”.

Jakie są odmiany uprawne róży pomarszczonej?

Istnieje wiele odmian uprawnych róży pomarszczonej, które razem tworzą grupę o nazwie mieszańce Rugosa. Na chwilę obecną opisanych zostało około 40 odmian wywodzących się od róży japońskiej, a wśród nich wymienia się m.in.:

  • Belle poitevine o pełnych, karminowych kwiatach,
  • Blanc double de Coubert o półpełnych i pełnych białych kwiatach,
  • Frau Dagmar Hastrup o dużych, pojedynczych bladoróżowych kwiatach,
  • Hansa o pełnych, silnie pachnących, czerwono-purpurowych kwiatach,
  • Dr Eckener o dużych, żółto-pomarańczowych kwiatach,
  • Anthony Waterer o półpełnych, pachnących, purpurowych kwiatach,
  • Foxi Pavement o półpełnych, silnie pachnących, różowofioletowych kwiatach.


Jak właściwości ma róża? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Róża w kosmetyce. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zastosowanie róży pomarszczonej

Róża pomarszczona pełni rolę rośliny ozdobnej i cieszy się sporą popularnością ze względu na łatwość w uprawie i wysoką tolerancję na niesprzyjające warunki środowiska, jak zanieczyszczenie powietrza, zasolenie czy susza. Uzyskuje się z niej żywopłoty i wykorzystywana jest do nasadzeń biotechnicznych. Róża japońska ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Z róży pomarszczonej robi się przetwory cieszące się ogromnymi walorami smakowymi. Owoce róży wzbogacają soki owocowe i warzywne, stosowane są do produkcji syropu różanego, konfitur, herbat, nalewek i win. Róża to także roślina miododajna.

Przepis na wino i nalewkę różaną

Jak przygotować wino z róży pomarszczonej? Niezbędne składniki stanowią: 3 kg owoców róży pomarszczonej, 10 l wody, 3 kg cukru, sok z 3 pomarańczy, sok z 5 cytryn, drożdże typu Tokaj lub Malaga. Owoce na wino powinny być dojrzałe, miękkie, zdrowe i przemarznięte. Nie ma potrzeby usuwania z nich pestek, lecz najlepiej przekroić je na pół. Owoce wkłada się do dużego, szklanego dzbana lub słoju, zalewa się przegotowaną wodą, dodaje cukier, sok z cytryn i pomarańczy oraz drożdże. Słój nakrywa się gazą, żeby zapobiec przedostaniu się do wnętrza owadów. Po 1–2 tygodniach miksturę odcedza się, dosypuje w razie potrzeby cukru i odstawia ponownie na kilka tygodni. Na koniec wino przecedza się i przelewa do szczelnie zamykanych butelek. Wino z owoców róży można pić już po 3 miesiącach leżakowania.

Nalewkę z róży pomarszczonej produkuje się z: 1 kg owoców róży, 0,75 l spirytusu 96%, 0,5 l wódki 40%, 0,5 l jasnego miodu, 0,5 l wody, 5 goździków, łyżeczki suszonej mięty, łyżeczki suszonego kwiatu rumianku. Owoce na nalewkę powinny być dojrzałe, miękkie, zdrowe i przemarznięte. Po nakłuciu szpilką wsypuje się je do słoja, po czym dodaje zioła i spirytus. Miksturę odstawia się w ciepłe miejsce na 4–6 tygodni, pamiętając, żeby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedza się i wyciska sok z owoców. Ponownie odstawia się na 1 tydzień i przefiltrowuje. Miód miesza się z ciepłą wodą, a po wystygnięciu dodaje się wódkę i wlewa do mikstury. Nalewka z owoców róży pomarszczonej, czyli tzw. żenicha, dojrzewa w chłodnym miejscu przez 8 tygodni.

Właściwości i działanie róży pomarszczonej w lecznictwie

Róża pomarszczona wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jej owoce to doskonałe źródło witaminy C. W 100 g owoców róży pomarszczonej znajduje się w zależności od odmiany 1200–2500 mg witaminy C, zaś w uzyskanym z nich soku około 600 mg witaminy C. Zawarta w róży witamina C jest trwała i nie ulega szybko utlenieniu i rozkładowi. Owoce róży dostarczają także innych cennych dla zdrowia związków, jak witaminy: A, E, K, B1, B2, garbniki, kwasy organiczne, flawony, cukry. Wino różane uważane jest za środek ogólnie wzmacniający i przeciwgorączkowy. Zaleca się je w przypadku wyczerpania fizycznego i psychicznego oraz przy przeziębieniu. Olejek różany ma zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry oraz właściwości uspokajające, antydepresyjne, pomocne osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Róża pomarszczona polecana jest osobom zmagającym się z nadmierną kruchością naczyń krwionośnych, kamicą nerkową, nieżytami przewodu pokarmowego, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, szkorbutem. Dodatkowo łagodzi bóle głowy i wspomaga proces gojenia stanów zapalnych skóry, ran i oparzeń. Napar z kwiatów róży stanowi częsty dodatek do kąpieli, ponieważ działa kojąco i relaksująco. Róża ma działanie rozkurczowe, moczopędne i żółciopędne, wspomaga leczenie chorób wątroby i detoksykację organizmu.

Kiedy warto sięgnąć po naturalne metody leczenia? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - produkty na ból głowy. Źródło: W dobrym stylu.

Zbiór owoców róży pomarszczonej

Owoce róży pomarszczonej zbiera się w stanie pełnej dojrzałości. Pierwsze plony można zacząć zbierać pod koniec lipca. Sezon trwa do października. Owoce najlepiej zbierać podczas słonecznej i suchej pogody po obeschnięciu rosy. Następnie suszy się je w całości lub w połówkach po usunięciu niejadalnych części. Na początku przez 10 minut poddaje się je suszeniu w temperaturze 100°C, a następnie dosusza w 50–60°C.

Bibliografia:

1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa, PZWL, 2007.

2. Monder M.J., Rosa rugosa Thunb. i jej odmiany – cenne róże parkowe w kolekcji ogrodu botanicznego – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej PAN, „Biuletyn Ogrodów Botanicznych”, 2001, 10, s. 47-56.

3. Cendrowski A., Kalisz S., Mitek M., Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012, 4(83), s. 24-31.

4. Skręty J., Gramza-Michałowska A., Sidor A., Korczak J., Wpływ wybranych warunków przechowywania na zawartość witaminy C w owocach róży pomarszczonej Rosa rugosa, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2013, 94(4), s. 869-872.

Data aktualizacji: 21.01.2019,
Opublikowano: 21.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej