Przyczyny pojawienia się, metody diagnostyczne oraz lecznicze celiakii

Fot: Hiroshi Watanabe / gettyimages.com

Celiakia jest ogólnoustrojową chorobą wywołaną spożywaniem białka – glutenu – zawartego w niektórych zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Bezpośrednią przyczyną rozwoju objawów celiakii u osób predysponowanych genetycznie jest odpowiedź układu immunologicznego (pojawienie się przeciwciał oraz limfocytów) na wniknięcie glutenu do kosmków jelita cienkiego.

Przewlekły stan zapalny w jelicie u chorych na celiakię prowadzi do zniszczenia jego błony śluzowej i ujawnienia się objawów, takich jak bóle brzucha i biegunki. Diagnostyka celiakii jest dwustopniowa – u chorych mających specyficzne przeciwciała wykonywana jest biopsja jelita, potwierdzająca rozpoznanie. Leczenie celiakii polega na stosowaniu diety bezglutenowej.

Zobacz także:

Co to jest gastropatia rumieniowa? Konieczne jest leczenie czy wystarczy dieta?

Dokuczliwe swędzenie – problemy z grzybicą odbytu

Konsekwencje związane ze stłuszczeniem trzustki. Diagnostyka, dieta i leczenie

Co to jest celiakia?

Celiakia, inaczej nazywana glutenozależną chorobą trzewną, to przewlekłe schorzenie ogólnoustrojowe, które rozpoczyna się nieprawidłowościami w funkcjonowaniu kosmków jelita cienkiego. Najczęściej rozpoznawana jest w wieku dziecięcym, a kobiety chorują na nią dwa razy częściej niż mężczyźni.

Choroba ma podłoże autoimmunologiczne i pojawia się u osób z pewnymi predyspozycjami genetycznymi. Wyróżnia się kilka postaci celiakii (np. klasyczną, nietypową, utajoną), w zależności od prezentowanych objawów klinicznych, obecności specyficznych przeciwciał we krwi oraz obrazu histologicznego fragmentu śluzówki jelita cienkiego.

Do najczęstszych objawów celiakii należą: przewlekła biegunka, bóle brzucha, afty jamy ustnej, oznaki niedokrwistości, zaburzenia dojrzewania płciowego u dzieci, migreny, depresja, osłabienie mięśniowe, a po wielu latach trwania choroby – niedożywienie, chłoniaki jelita cienkiego, niepłodność oraz osteoporoza. Przy zachowaniu specjalnej diety bezglutenowej, wykluczającej produkty zawierające nasiona zbóż pszenicy, żyta oraz jęczmienia, rokowanie w chorobie jest dobre.

Jakie są przyczyny celiakii?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, spowodowaną spożywanym z pokarmem glutenem, czyli mieszaniną białek zawartych w nasionach żyta, jęczmienia oraz pszenicy. Gluten oporny jest na działanie soku żołądkowego i enzymów trzustkowych. Jest on swobodnie transportowany przez kosmki jelita cienkiego do ich wnętrza. Tam poddawany jest działaniu specjalnego enzymu – transglutaminazie tkankowej. Po procesie polegającym na zmianie budowy chemicznej glutenu znacznie łatwiej wiąże się on z cząsteczką należącą do układu odpornościowego, tzw. HLA (ludzkimi antygenami leukocytarnymi). Kompleks ten prezentuje się następnie limfocytom pomocniczym (krwinkom białym). Prowadzi to do pobudzenia limfocytów oraz produkcji przez nie cytokin, czyli specjalnych cząsteczek (np. interferonów, interleukin), które wywołują stan zapalny w błonie śluzowej jelita cienkiego. Pojawiają się tam także inne limfocyty, zdolne do produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko składnikom glutenu oraz transglutaminazie tkankowej. Wszystkie cząsteczki obecne w ścianie jelit prowadzą do zaburzeń w ich funkcjonowaniu. Przewlekłe zapalenie w komórkach kosmków jelitowych prowadzi do ich zaniku, co skutkuje objawami klinicznymi choroby.

Celiakia pojawia się tylko u niektórych osób, predysponowanych genetycznie. Występują u nich konkretne typy HLA, czyli komórek należących do tzw. głównego układu zgodności tkankowej, które wiążą gluten w jelicie cienkim.

Ze względu na autoimmunologiczny charakter celiakia częściej występuje u pacjentów cierpiących na inne choroby spowodowane zaburzeniami układu odpornościowego, takie jak cukrzyca typu I, niedobór immunoglobuliny A (IgA) oraz autoimmunologiczne choroby wątroby i tarczycy (choroba Hashimoto). Badania wykazały także, że osoby z zespołem Downa, Turnera oraz Williamsa statystycznie częściej zapadają na tę chorobę.

Na czym polega diagnostyka oraz leczenie celiakii?

Diagnostyka celiakii powinna być poprzedzona sześciotygodniowym okresem, w którym spożywane są produkty bogate w gluten, przede wszystkim wyroby zbożowe. Następnie wykonywane są badanie serologiczne z krwi, czyli sprawdzające obecność i poziom specyficznych przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej typu 2 (TG2) oraz przeciwendomyzjalnych (EMA). Jest to badanie przesiewowe, wykonywane u wszystkich z podejrzeniem celiakii. Dodatni wynik kwalifikuje do biopsji kosmków jelita cienkiego – podczas badania endoskopowego jelita cienkiego pobierany jest fragment błony śluzowej dwunastnicy. Badanie histopatologiczne śluzówki jelita cienkiego, ujawniające typowe dla celiakii zmiany (zanik kosmków jelitowych, przerost krypt jelitowych oraz obecność limfocytów w nabłonku), jest podstawą do rozpoznania choroby.

Leczenie celiakii polega na stosowaniu przez całe życie diety bezglutenowej. Po zastosowaniu diety objawy choroby ustępują zwykle po mniej więcej 2 tygodniach. Niestety, spożywanie niedozwolonych produktów szybko prowadzi do pogorszenia stanu pacjenta.

Wartościowe produkty bezglutenowe. Które są najlepsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Wartościowe produkty bezglutenowe. Katarzyna Bosacka radzi Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Szczeklik A., Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016.

Data aktualizacji: 14.03.2021,
Opublikowano: 16.03.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej