Przyczyny i zapobieganie przelewania w brzuchu

Fot: viktoriagavril / fotolia.com

Przelewanie w brzuchu jest krępujące – często objawia się burczeniem niekomfortowym w towarzystwie. Najczęściej przyczyną tego dźwięku jest głód, ale mogą do niego prowadzić także poważne schorzenia układu pokarmowego, np. zespół jelita drażliwego lub choroba wrzodowa.

W celu poznania przyczyn przelewania w brzuchu warto jest w pierwszej kolejności poznać działanie układu pokarmowego, który jest za to odpowiedzialny. Układ pokarmowy jest długi, gdyż rozpoczyna się w jamie ustnej, a kończy w odbycie. Jego działanie jest pozornie proste, jednak na jego komplikację mogą wpłynąć narządy, które znajdują się w jego pobliżu. Jedzenie przemieszcza się przez cały układ pokarmowy dzięki ruchom perystaltycznym mięśni gładkich. Dzięki temu pożywienie może się przemieszczać i mieszać z sokami trawiennymi i być trawione, a następnie pozyskane substancje odżywcze mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu i rozprowadzone po organizmie.

Przelewanie w brzuchu jako efekt pracy układu trawiennego

Do przelewania w brzuchu dochodzi w końcowej fazie spożywania pokarmów – przetrawione jedzenie miesza się z kwasami żołądkowymi. Dodatkowo powietrze produkowane w układzie pokarmowym spręża się w momencie skurczów jelit, co jest bezpośrednią przyczyną specyficznego dźwięku, nazywanego potocznie burczeniem w brzuchu.

Najczęściej przyczyną charakterystycznego burczenia jest głód. Dzieje się tak ze względu na pracę układu trawiennego nawet, gdy osoba nie spożywa żadnego pokarmu. Około dwie godziny przed całkowitym opróżnieniem żołądka układ zaczyna wytwarzać hormony, które pobudzają układ nerwowy. Właśnie stamtąd do mózgu płynie sygnał o potrzebie jedzenia. Mózg z kolei pobudza ruchy perystaltyczne jelit, aby poprzez delikatny ból oraz burczenie zmusić osobę do sięgnięcia po pokarm.

Inne przyczyny przelewania w brzuchu

Przelewanie w brzuchu może także wynikać ze stosowanej przez osobę ścisłej diety. Dzieje się tak ze względu na nagłe zmniejszenie codziennej ilości spożywanego jedzenia – układ trawienny nie jest do tego przyzwyczajony. Do tego burczenie może wzmagać same składniki diety, nawet jeżeli jest to pożywienie o dużych wartościach odżywczych. Jedzenie jest trawione szybko, a organizm reaguje na opróżniającą się zawartość żołądka.

Picie napojów gazowanych również wzmaga krępujące dźwięki z żołądka. Gazy zawarte w płynach mieszają się z powietrzem w żołądku, a następnie sprężają się i rozprężają, co prowadzi do wzdęć i zaburzeń pracy układu trawiennego. W naturalnych okolicznościach organizm jest w stanie wyeliminować nadmiar gazów. Cały proces wydalania gazów może się odbyć wewnątrz układu pokarmowego poprzez burczenie w brzuchu i ulatnianie się brzydkich zapachów drogą odbytniczą.

Zobacz także: Bulgotanie w brzuchu i przelewanie – jaka jest ich przyczyna?

Inną przyczyna nagromadzenia gazów w żołądku jest zbyt szybkie spożywanie posiłków – jeżeli osoba zbyt szybko przełyka pokarmy lub pochłania wraz z nimi powietrze, również można się spodziewać przelewania w żołądku.

Uczucie przelewania się w brzuchu może też być objawem wrzodów w przewodzie pokarmowym. Ich obecność zakłóca równowagę gazów w organizmie. Charakterystycznymi objawami wrzodów są też ból i dyskomfort w żołądku. Podobnie objawia się także nadwrażliwość jelita grubego.

Przelewanie się w brzuchu matki i niemowlaka

Przelewanie i bulgotanie u malucha może być rezultatem diety matki – w czasie ciąży powinna unikać warzyw wiatropędnych (fasoli, bobu, innych roślin strączkowych, brokułów, kalafiora), a także konserwantów i proszku do pieczenia.

Charakterystyczne dźwięki z żołądka niemowlaka wynikają także z wczesnej fazy rozwoju układu pokarmowego – nie jest on jeszcze przygotowany na przyjmowanie niektórych związków organicznych, co prowadzi do problemów gastrycznych.

Nietolerancja laktozy

Przelewanie i bulgotanie w brzuchu może też świadczyć o nietolerancji laktozy - dwucukru występującego w mleku. Najczęściej towarzyszą temu inne objawy: wzdęcia, kolka, skurcze żołądka, nadmierna produkcja gazów, nudności, biegunka i wymioty. Są to symptomy, które mogą świadczyć o innych chorobach układu pokarmowego, tak więc należy szczegółowo obserwować reakcję organizmu na produkty mleczne oraz przeprowadzić serię specjalnych badań diagnostycznych.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

W przypadku zdiagnozowania nietolerancji laktozy, należy zrezygnować z karmienia naturalnego i obecności w diecie niemowlaka jakichkolwiek produktów mlecznych. W ich miejsce należy zastosować substytuty dostarczające organizmowi malucha niezbędnych substancji odżywczych.

Jeżeli rozpoznanie nietolerancji laktozy dotyczy dziecka urodzonego przedwcześnie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest to problem tymczasowy. Organizm wcześniaka może nie wytwarzać enzymu rozkładającego laktozę.

Zapobieganie przelewania w brzuchu

Aby zapobiegać krępującym odgłosom z żołądka, należy zmienić dietę i nawyki przy stole. Warto do każdy posiłek popijać herbatą ziołową (np. z mięty), która ułatwia proces trawienia. Poza tym, przeżuwanie każdego kęsa powinno być spokojne i dokładne. Należy kontrolować oddech w czasie jedzenia – połykanie powietrza jest spowodowane zbyt głębokim oddychaniem. Posiłki nie powinny też być zbyt obfite – korzystniejsze jest rozkładanie mniejszych ilości pożywienia na każdy posiłek.

Data aktualizacji: 23.11.2018,
Opublikowano: 23.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej