Przepisy z programu 36,6°C! Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?

Fot: 10'000 Hours / gettyimages.com

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne! Jak przygotować pełen witamin posiłek, który skradnie podniebienie młodego człowieka? Poniżej znajdziecie przepisy, które pokochały dzieciaki ze szkoły w Miłakowie!

Akcja #jembozdrowe ma zachęcać dzieci do zmiany nawyków żywieniowych. W jej ramach Ewa Drzyzga odwiedziła jedną ze szkół w Miłakowie, która serwuje swoim uczniom przede wszystkim zdrowe posiłki. Jak to się stało, że dzieciaki pokochały ryby i szpinak mogliście zobaczyć w programie, a u nas znajdziecie przepisy na dania, które tak lubią uczniowie szkoły w Miłakowie! 

Ryba z czarnym ryżem i warzywami (1 porcja)

  • 1 filet z dorsza około 100g
  • ok. 150g marchewki (2-3 sztuki)
  • 1-2 ząbki czosnku (w sumie ok. 10g)
  • 1 por (w sumie ok. 150g)
  • pietruszka zielona ok. 10g
  • szczypta soli i pieprzu 1g
  • szczypta ziół prowansalskich 1g
  • łyżka soku z cytryny 6g
  • 1 łyżka masła klarowanego 15g
  • pół woreczka ryżu czarnego (50g przed ugotowaniem)

Rybę oprószyć pieprzem i solą, posypać lekko ziołami, skropić cytryną i odstawić, aby przeszła przyprawami. Po około pół godzinie gotować na parze 15 minut. Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego, dusić na wolnym ogniu ok. 10-15 minut i w razie potrzeby lekko podlać wodą. W tym czasie ryż ugotować zgodnie z przepisem. Pod koniec duszenia warzyw dodać pokrojonego pora i dusić 5 minut. Wsypać pokrojoną pietruszkę.

Podawać ryż z ugotowaną na parze rybą wraz z duszonymi warzywami. Przyprawy można zmieniać zgodnie z upodobaniami.

Jak dobrze dzieci rozpoznają smaki? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy dzieci znają smak warzyw? przeprowadzamy test smaków. Źródło: 36,6

Ciemny makaron z piersią z kurczaka zapiekaną ze szpinakiem (1 porcja)

  • ciemny makaron 100 g (przed ugotowaniem)
  • pierś z kurczaka około 150g
  • ser feta 100 g
  • serek śmietankowy 50g
  • świeży szpinak 100g
  • szczypta soli i pieprzu 1g
  • łyżeczka oliwy 5g
  • łyżeczka oleju rzepakowego 5g

Ciemny makaron ugotować według przepisu. Szpinak udusić na patelni na odrobinie oliwy ze szczyptą soli, pieprzu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso oczyścić, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w posmarowanym cieniutko olejem naczyniu do zapiekania. Filety posmarować dość grubo serkiem śmietankowym. Na wierzch położyć duszony szpinak i posypać serem feta. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Jako surówkę podaliśmy warzywa z wody: marchewka, kalafior, brokuł, fasolka.

Pasta z ciecierzycy (2 porcje)

  • 1 puszka około 400g ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku ok. 5g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 3g
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini 60g
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski) 4g

Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku malaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy z puszki lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę. W międzyczasie dodawać resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy, kumin. Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty

Dip z awokado (1 porcja)

  • 1 dojrzałe awokado (bez skórki i pestki 140g)
  • 1 łyżki soku z limonki lub z cytryny 3g
  • 1 mały ząbek czosnku 5g
  • sól do smaku 2g

Opcjonalne dodatki:

  • pół łyżeczki drobno posiekanej chili 3g
  • łyżeczka świeżej kolendry 0,5g
  • pół pomidora pokrojonego w kostkę 85g
  • 1/8 cebuli pokrojonej w piórka 25g

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszać. Opcjonalnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.

Kopytka Shreka (9 porcji, jedna porcja to około 10 sztuk czyli 150gram)

  • 1000g ziemniaków ugotowanych mielonych
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50-100g szpinaku
  • 1 jajo
  • łyżeczka soli 6g

Po obróbce wstępnej ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce. Szpinak rozdrobnić, odsączyć z nadmiaru wody (można podsmażyć). Sporządzić ciasto (ziemniaki powinny być dobrze schłodzone) z wymienionych produktów. Uformować kopytka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 20s. Wyjąć i podzielić na porcje.

Surówka wielowarzywna z surowych warzyw (1 porcja czyli ok. 80-100g)

  • kawałek kapusty surowa starta 15-20g
  • kawałek ogórka świeżego pokrojonego w kostkę 20g
  • kawałek papryki żółtej 10g
  • kawałek papryki czerwonej 10g
  • 1 rzodkiewka 10g-15g

Sos do surówki:

  • 1 łyżeczka oliwy 5g
  • ½ łyżeczki miodu 6g
  • ½ łyżeczki soku z cytryny 2g
  • szczypta soli 1 g

Warzywa wymieszać i dodać sos.

Data aktualizacji: 06.09.2019,
Opublikowano: 26.08.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej