Gotowe pasty na kanapki można kupić w wielu wariantach niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na pasty kanapkowe, możemy też skomponować je samodzielnie. Danie można przygotować w wariancie dla wegan lub wegetarian.
Zdrowe pasty do chleba
Pasty do pieczywa? Nie tylko! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do naleśników, krakersów, ryżowych wafli i wytrawnych gofrów. Do ich przyrządzenia doskonale nadają się ryby (zwłaszcza makrela, łosoś i tuńczyk), białe sery i rozmaite warzywa, np. kalafior, brokuł, papryka, bób, ciecierzyca. Pasty na kanapki są smaczne i kolorowe, a dzięki temu dość chętnie zjadane przez najmłodszych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do śniadania czy spotkania towarzyskiego.
Robienie past kanapkowych nie wymaga dużego nakładu pracy ani pieniędzy. Jako element śniadania można je z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Z łatwością nadadzą się też jako element śniadania na wynos. Ogromną zaletą wykonanych własnoręcznie past jest ich wysoka jakość i dowolność w doborze produktów.
Jakie wybrać pieczywo na kanapki? Odpowiedź znajdziecie na filmie:
Pasty do kanapek z awokado
Pasty na kanapki z awokado występują w wielu odsłonach. Oto nasze propozycje:
Pasta na kanapki z awokado:
- 1 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża garść liści szpinaku baby
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1 zielona papryczka chili
- listki świeżej mięty
- sól do smaku.
Awokado myjemy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, którą następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście szpinaku, drobno skrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i miętę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy, którą na koniec doprawiamy solą. Pasta ta doskonale komponuje się z zielonymi oliwkami i kozim serem.
Pyszna pasta na kanapki z awokado i wędzonej makreli:
- 1 wędzona makrela
- 1 awokado
- 100 g chudego białego sera
- szczypiorek
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól i pieprz.
Mięso ryby dokładnie oddzielamy od skóry i ości. Awokado myjemy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rybę, awokado, biały ser i sok z cytryny wkładamy razem do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu na pieczywo posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Przepisy na pasty do kanapek z ciecierzycy i bobu
Ciecierzyca jest ostatnio bardzo popularnym produktem spożywczym. Przygotowane z niej pasty na chleb to świetny pomysł na bezmięsne śniadanie. Do jej przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 awokado
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml wody
- pieprz
- sól
- kminek.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.
Kolejna propozycja to pasta na śniadanie na bazie bobu. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- 150 g bobu
- 50 g koziego sera
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju.
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Bób, jogurt, olej i ser wrzucamy razem do miski i blendujemy. Dodajemy miętę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.
Kalafiorowa pasta do chleba
Składniki na pastę na chleb z kalafiorem:
- 250 g kalafiora
- 100 g ogórka
- 100 g chudego białego sera
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz.
Kalafior myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i studzimy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy kalafior i umyty ogórek (ze skórką). Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy drobno pokrojony koperek, ser i jogurt. Całość rozcieramy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Pasta ta doskonale komponuje się z wędzonym łososiem.
Przepis na pastę kanapkową z serem feta
Na bazie sera feta przygotować można pastę kanapkową rodem z Egiptu, czyli tzw. michoteta. Potrzebne będą następujące składniki:
- 250 g sera feta
- 1 cebula
- 1 nieduży ogórek
- sok z 1 cytryny
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz.
Fetę i sok z cytryny ucieramy na gładką masę. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i zostawiamy na 10 minut na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy oliwę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Propozycje past jajecznych
Pasty jajeczne można przyrządzić w ogromnej ilości wersji. Oto propozycja pasty jajecznej z suszonymi pomidorami i bazylią:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 20 listków świeżej bazylii
- 10 suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku.
Jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Bazylię myjemy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i drobno kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, sól i pieprz i mieszamy.
Pasta jajeczna z kiełkami rzodkiewki i awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki
- sól, pieprz.
Jajka i awokado kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.