Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek

fot. etorres69 / Getty Images

Pasty do kanapek są tanie i szybkie do przygotowania. Doskonale nadają się na zdrowe i lekkie śniadanie lub spotkania w gronie znajomych. Najbardziej popularne są pasty kanapkowe z ryb, jaj i serów.

Gotowe pasty na kanapki można kupić w wielu wariantach niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na pasty kanapkowe, możemy też skomponować je samodzielnie. Danie można przygotować w wariancie dla wegan lub wegetarian.

Zdrowe pasty do chleba

Pasty do pieczywa? Nie tylko! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do naleśników, krakersów, ryżowych wafli i wytrawnych gofrów. Do ich przyrządzenia doskonale nadają się ryby (zwłaszcza makrela, łosoś i tuńczyk), białe sery i rozmaite warzywa, np. kalafior, brokuł, papryka, bób, ciecierzyca. Pasty na kanapki są smaczne i kolorowe, a dzięki temu dość chętnie zjadane przez najmłodszych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do śniadania czy spotkania towarzyskiego.

Robienie past kanapkowych nie wymaga dużego nakładu pracy ani pieniędzy. Jako element śniadania można je z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Z łatwością nadadzą się też jako element śniadania na wynos. Ogromną zaletą wykonanych własnoręcznie past jest ich wysoka jakość i dowolność w doborze produktów.

Jakie wybrać pieczywo na kanapki? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Kanapka z chleba tostowego czy pełnoziarnistego? Źródło: Wiem, co jem

Pasty do kanapek z awokado

Pasty na kanapki z awokado występują w wielu odsłonach. Oto nasze propozycje:

Pasta na kanapki z awokado:

  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża garść liści szpinaku baby
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 zielona papryczka chili
  • listki świeżej mięty
  • sól do smaku.

Awokado myjemy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, którą następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście szpinaku, drobno skrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i miętę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy, którą na koniec doprawiamy solą. Pasta ta doskonale komponuje się z zielonymi oliwkami i kozim serem.

Pyszna pasta na kanapki z awokado i wędzonej makreli:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 awokado
  • 100 g chudego białego sera
  • szczypiorek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól i pieprz.

Mięso ryby dokładnie oddzielamy od skóry i ości. Awokado myjemy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rybę, awokado, biały ser i sok z cytryny wkładamy razem do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu na pieczywo posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Przepisy na pasty do kanapek z ciecierzycy i bobu

Ciecierzyca jest ostatnio bardzo popularnym produktem spożywczym. Przygotowane z niej pasty na chleb to świetny pomysł na bezmięsne śniadanie. Do jej przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 awokado
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • pieprz
  • sól
  • kminek.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.

Kolejna propozycja to pasta na śniadanie na bazie bobu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 150 g bobu
  • 50 g koziego sera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • kilka liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju.

Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Bób, jogurt, olej i ser wrzucamy razem do miski i blendujemy. Dodajemy miętę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.

Kalafiorowa pasta do chleba

Składniki na pastę na chleb z kalafiorem:

  • 250 g kalafiora
  • 100 g ogórka
  • 100 g chudego białego sera
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz.

Kalafior myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i studzimy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy kalafior i umyty ogórek (ze skórką). Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy drobno pokrojony koperek, ser i jogurt. Całość rozcieramy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Pasta ta doskonale komponuje się z wędzonym łososiem.

Przepis na pastę kanapkową z serem feta

Na bazie sera feta przygotować można pastę kanapkową rodem z Egiptu, czyli tzw. michoteta. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 nieduży ogórek
  • sok z 1 cytryny
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz.

Fetę i sok z cytryny ucieramy na gładką masę. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i zostawiamy na 10 minut na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy oliwę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Propozycje past jajecznych

Pasty jajeczne można przyrządzić w ogromnej ilości wersji. Oto propozycja pasty jajecznej z suszonymi pomidorami i bazylią:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 10 suszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Bazylię myjemy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i drobno kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, sól i pieprz i mieszamy.

Pasta jajeczna z kiełkami rzodkiewki i awokado

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki
  • sól, pieprz.

Jajka i awokado kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Opublikowano: 14.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej