Kiszone warzywa są nieocenionym źródłem składników odżywczych i witamin. Zawierają także kwas mlekowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji.
Spożywanie kiszonek wspomaga procesy trawienne, reguluje pracę jelit, poprawia trawienie posiłków oraz przyspiesza przemianę materii. Jedzenie kiszonych warzyw wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit, która odpowiada m.in. za ochronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Właściwa mikrobiota jelitowa pomaga w walce z infekcjami. Dobre bakterie w jelitach konkurują bowiem z tymi złymi. Jednak flora jelit wymaga odpowiedniej "opieki", czyli karmienia jej produktami probiotycznymi. A takimi są właśnie kiszonki. Dodatkowo kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu.
Kiszona marchew
Składniki
- 4 marchewki,
- litr solanki (1litr ciepłej wody+ 1czubata łyżka soli),
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- czosnek.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Kiszone ogórki
Składniki
- 1 kg ogórków,
- 1,5 litra solanki,
- czosnek,
- chrzan korzeń,
- chrzan liść,
- gorczyca,
- ziele angielskie.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Kiszona cytryna
Składniki
- 6-8 cytryn,
- litr solanki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Kiszona gruszka
Składniki
- 4-5 gruszek,
- litr solanki,
- laska cynamonu,
- goździki.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Kiszone buraki
Składniki
- 1 kg buraków,
- około 1,5 litra solanki,
- chrzan,
- liść laurowy,
- czosnek,
- ziarna pieprzu,
- cebula dymka.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.
Kiszona kolendra
Składniki
- 3-4 pęczki świeżej kolendry,
- czosnek,
- pokrojona jedna cytryna,
- 1 litr solanki.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.