Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Fot. YinYang / Getty Images

Kiszone warzywa i owoce są bardzo zdrowe. Ich jedzenie sprawia, że dobre bakterie w naszych jelitach mają świetną pożywkę i mogą swobodnie się rozwijać. Zobaczcie przepisy na kiszonki, które przygotowała dla Was Ewa Drzyzga, prowadząca program 36,6 °C.

Kiszone warzywa są nieocenionym źródłem składników odżywczych i witamin. Zawierają także kwas mlekowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji.

Spożywanie kiszonek wspomaga procesy trawienne, reguluje pracę jelit, poprawia trawienie posiłków oraz przyspiesza przemianę materii.  Jedzenie kiszonych warzyw wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit, która odpowiada m.in. za ochronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. 

Właściwa mikrobiota jelitowa pomaga w walce z infekcjami. Dobre bakterie w jelitach konkurują bowiem z tymi złymi. Jednak flora jelit wymaga odpowiedniej "opieki", czyli karmienia jej produktami probiotycznymi. A takimi są właśnie kiszonki. Dodatkowo kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. 

Czy lubisz kiszonki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kiszona marchew

Składniki 

  • 4 marchewki,
  • litr solanki (1litr ciepłej wody+ 1czubata łyżka soli),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone ogórki

Składniki

  • 1 kg ogórków,
  • 1,5 litra solanki,
  • czosnek,
  • chrzan korzeń,
  • chrzan liść,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona cytryna

Składniki

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona gruszka

Składniki

  • 4-5 gruszek,
  • litr solanki,
  • laska cynamonu,
  • goździki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone buraki

Składniki

  • 1 kg buraków,
  • około 1,5 litra solanki,
  • chrzan,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • ziarna pieprzu,
  • cebula dymka.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona kolendra

Składniki

  • 3-4 pęczki świeżej kolendry,
  • czosnek,
  • pokrojona jedna cytryna,
  • 1 litr solanki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia. 

Zobacz film: Kiszonki - zdrowe dania ze słoika. Źródło: 36,6 


Data aktualizacji: 11.04.2019,
Opublikowano: 05.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej