Placki z czerwonej soczewicy świetnie zastępują kotlety! Poważnie – są smaczne, pożywne, zawierają dużo białka – idealne wegańskie danie obiadowe. Dodajmy do nich sałatkę, kaszę lub ryż i mamy obiad, którym można się najeść na długo!
Zacznijmy od tego, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszne wegańskie placuszki z czerwonej soczewicy:
Soczewicę należy opłukać, zalać 1,5 szklanką wody i gotować do momentu, aż będzie miękka. Na szczęście czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Jeśli soczewica nie wchłonie całej wody, należy ją odcedzić.
Następnie należy obrać cebulę, czosnek i marchew oraz pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę i czosnek. Na tarce zetrzyj marchewkę i dodaj do czosnku i cebuli. Całość należy smażyć, aż warzywa będą miękkie i po tym rozdrobnić je blenderem.
Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki i formujemy małe kotleciki – wielkości mniej więcej dna od szklanki. Smażymy je z obu stron, aż będą zarumienione.
Uwaga –paprykę ostrą można zamienić na słodką, można także dodać zioła prowansalskie.
Kcal (100 g)
184
Białko
9.4
Tłuszcz
4.1
Węglowodany
24.7
Błonnik
5.11
Soczewica – właściwości
Soczewica może być z powodzeniem alternatywą dla mięsa – zawiera aż 9,02 g tego składnika odżywczego w 100 g. Należy ją łączyć z produktami zbożowymi, aby stanowiła pełny posiłek. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek roślinnych. Soczewica zawiera jednak nie tylko białko – to prawdziwa skarbnica kwasu foliowego oraz potasu – w 100 g znajdziemy aż 181 μg kwasu foliowego i 369 mg potasu. W ziarnach soczewicy znajduje się także sporo błonnika – 100 g ugotowanej soczewicy zawiera go w ilości 8 mg oraz żelaza (3,33 mg/100 g).
Od samej soczewicy więcej substancji mineralnych zawierają tylko jej kiełki.
Ważne! Aby nie stracić cennych składników mineralnych zawartych w soczewicy (i aby nie była twarda) należy ją solić nie wcześniej niż na 10 minut przed końcem gotowania.
Jakie są normy spożycia białka sojowego? Zobaczcie na filmie:
Zobacz film: Normy spożycia białka sojowego. Źródło: Wiem, co jem
Autor:
Redakcja serwisu
Data aktualizacji: 10.10.2018,
Opublikowano: 10.10.2018 r.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.