Przemysł spożywczy a otyłość

Zobacz film: Przemysł spożywczy a otyłość. Źródło: 36,6

Przemysł spożywczy sprzyja otyłości. Nadwaga jest chorobą, którą nie zawsze da się pokonać dietą i aktywnością fizyczną. Czasem potrzeba ingerencji chirurga.

Otyłość to nic innego jak nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłość, a co za tym idzie nadwaga (czyli nieprawidłowa masa ciała, znacznie powyżej optymalnej) sprzyja zapadaniu na różne choroby.

Jak obliczyć prawidłową masę ciała?

Najprostszą metodą sprawdzenia, czy masa ciała jest prawidłowa, jest wyliczenie wskaźnika BMI. Aby to zrobić należy podzielić masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach do kwadratu. Przykładowo: BMI = 60 kg : 1,70[2]; BMI = 60 : 2,89 = 20,76. według podstawowej klasyfikacji wartości BMI prezentują:

  • < 18,5 – niedowagę;
  • 18,5–24,99 – wartość prawidłową;
  • ≥ 25,0 – nadwagę.

Zobacz także: Otyłość brzuszna – leczenie, przyczyny oraz ćwiczenia fizyczne pomagające zrzucić zbędne kilogramy z brzucha

Walka z otyłością i nadwagą rozpoczyna się od diety oraz wzmożonej aktywności fizycznej. Często jednak to nie wystarczy i wtedy z pomocą spieszy medycyna. Obecnie przeprowadza się szereg zabiegów operacyjnych leczących otyłość, tak zwanych operacji bariatrycznych.

Balon żołądkowy

Ten typ zabiegu przeprowadza się u osób ze skrajną otyłością, z BMI powyżej 60. Do żołądka wprowadza się specjalny balon, który uciska na jego ściany i powoduje uczucie sytości. Balon żołądkowy to przejściowe stadium - pozwala schudnąć do około 20 kg rocznie - często do momentu, kiedy przeprowadzenie właściwej operacji będzie bezpieczne.

Opaska żołądkowa

Opaska wykonana z silikonu ma podzielić żołądek na dwie części, szybko powodując uczucie sytości. Opaskę można zdjąć w każdej chwili, wymaga stosowania półpłynnej diety. Pozwala schudnąć do 30 kg rocznie.

By-pass żołądkowy

Polega na wytworzeniu małego zbiornika w żołądku i połączeniu go od razu z jelitem cienkim. Modyfikuje się w ten sposób żołądek (jego mała pojemność szybko powoduje uczucie sytości) i ilość wchłanianych kalorii - enzymy trawiące z żołądka i dwunastnicy mieszają się z pokarmem w końcowym odcinku jelita cienkiego. Metoda ta pozwala na usunięcie nawet 85 procent nadmiaru masy ciała w ciągu roku po operacji.

Zobacz także: Prawidłowa waga – czy można ją dokładnie określić?

Rękawowa resekcja żołądka

Zabieg ten polega na zmniejszeniu pojemności żołądka. Usuwa się nawet 70 procent powierzchni tego organu. Resekcja żołądka dodatkowo modyfikuje wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za łaknienie - greliny.

Data aktualizacji: 10.12.2017,
Opublikowano: 09.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej