Przeciwutleniacze – czym są, gdzie występują i jak działają

Fot: An-T / fotolia.com

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to związki, które hamują procesy utleniania w organizmie, chroniąc go przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. W szczególności przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i opóźniają procesy starzenia się. Naturalne antyoksydanty to głównie substancje roślinne.

Zarówno antyoksydanty, jak i oksydanty (wolne rodniki, utleniacze) występują w organizmie naturalnie i są niezbędne do prawidłowego przebiegu różnych procesów życiowych. Dopóki zachodzi między nimi równowaga, organizm funkcjonuje prawidłowo. Wsparcie w postaci bogatej w przeciwutleniacze diety jest mu potrzebne, wówczas gdy dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego.

Przeciwutleniacze a stres oksydacyjny

Powstawanie wolnych rodników jest częścią procesu oddychania, naturalnym efektem starzenia się, a także ubocznym skutkiem chorób, złej diety czy stresu. Do organizmu człowieka oksydanty trafiają także na skutek działania dymu papierosowego, spalin samochodowych czy promieni ultrafioletowych. Dostarcza ich również wysoko przetworzona żywność oraz produkty sztucznie nawożone, zawierające chemiczne barwniki i konserwanty.

Oksydanty to atomy mające jeden niesparowany elektron. Dążąc do pozbycia się samotnego elektronu lub przyłączenia brakującego, utleniają sąsiednie komórki. Wolne rodniki atakują najczęściej białka, DNA, nienasycone kwasy tłuszczowe, polisacharydy, lipidy (cholesterol). Tym samym niszczą włókna kolagenu w skórze, przyspieszają procesy miażdżycowe, mogą wywoływać mutacje genowe i zmiany nowotworowe. Nie oznacza to jednak, że oksydanty są dla organizmu wyłącznie szkodliwe i zbędne. Pełnią w nim pożyteczne funkcje, ponieważ utleniają również substancje toksyczne – bakterie, wirusy. Wspomagają zatem leukocyty w walce z chorobami.

Szkodliwemu działaniu wolnych rodników zapobiegają antyoksydanty, które organizm ludzki jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Są to tak zwane przeciwutleniacze endogenne – enzymy i hormony, pośród których najistotniejszą rolę odgrywa glutation (GSH). Niestety, z wiekiem produkcja tego hormonu ulega zmniejszeniu, co powoduje nadmiar utleniaczy w organizmie. Dieta i higiena życia współczesnego człowieka zwykle także przyczyniają się do ich namnażania. Następuje stres oksydacyjny, czyli stan zakłóconej równowagi pomiędzy oksydantami a antyoksydantami. W tej sytuacji organizm należy wspomóc, dostarczając mu przeciwutleniaczy w żywności.

Naturalne przeciwutleniacze

Naturalne źródło przeciwutleniaczy stanowią rośliny, głównie warzywa i owoce. Działanie antyoksydacyjne mają zawarte w nich witaminy (A, C i E), mikroelementy (selen, cynk), polifenole (m.in. flawonoidy, katechiny), karotenoidy (m.in. likopen, luteina). Są to przeciwutleniacze egzogenne. Produkty pochodzenia roślinnego najlepiej spożywać świeże, nieprzetworzone, wolne od syntetycznych dodatków. W okresie zimowym dobrym rozwiązaniem jest jedzenie mrożonek – warzywa i owoce nie tracą antyoksydacyjnych właściwości w procesie zamrażania.

Warzywa zawierające największe ilości przeciwutleniaczy to: pomidory, jarmuż, szpinak, papryka, czerwona kapusta, czosnek, cebula, natka pietruszki, marchew, dynia, brokuły, sałata, szpinak, buraki, kalafior.

Do owoców stanowiących najbogatsze źródła antyoksydantów należą: jagody, jeżyny, maliny, borówki amerykańskie, wiśnie, śliwki, morele, aronie, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, żurawina, truskawki, melony, cytrusy, jabłka, winogrona, awokado.

Cenne przeciwutleniacze występują także w roślinach strączkowych (fasoli czerwonej, groszku, soczewicy), orzechach (włoskich, laskowych, pistacjach), ziołach (bazylii, oregano, mięcie), zielonej herbacie, gorzkim kakao i czekoladzie oraz w czerwonym winie. Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające wykazują przyprawy, takie jak suszone goździki, kurkuma, cynamon.

Przeciwutleniacze syntetyczne

Przeciwutleniacze wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Producenci dodają je do żywności, by – zapobiegając procesom utleniania – przedłużyć okres jej trwałości. Stosowane są zarówno związki naturalne (kwas askorbinowy, czyli witamina C), jak i syntetyczne (galusany, butylowany hydroksyanizol (BHA), butylowany hydroksytoluen (BHT)). Ten drugi może powodować szereg niepożądanych skutków ubocznych (np. alergie, wzrost stężenia „złego” cholesterolu we krwi) i w praktyce przyczyniać się do powstawania wolnych rodników, zamiast redukować ich aktywność.

Jakim chorobom zapobiegają przeciwutleniacze?

Niwelując stres oksydacyjny, spowodowany nadmiarem wolnych rodników w organizmie, przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Przede wszystkim przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, których przyczyną często są uszkodzenia DNA spowodowane przez oksydanty. Zapobiegają również chorobom układu krążenia, m.in. chorobie niedokrwiennej serca i nadciśnieniu tętniczemu oraz spowalniają procesy miażdżycowe. Przeciwutleniacze są pomocne w walce z cukrzycą, astmą, zapaleniem stawów i zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu organizm łatwiej radzi sobie z infekcjami czy skutkami zanieczyszczenia środowiska. Chroniąc komórki przed uszkodzeniami, antyoksydanty opóźniają proces starzenia się, co oznacza zarówno lepszy wygląd skóry, jak i mniejsze ryzyko poważnych chorób degeneracyjnych (choroba Parkinsona, Alzheimera).

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 28.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej