Proteiny – czym są, jakie pełnią funkcje i gdzie można je znaleźć?

Fot: GettyImages/Fcafotodigital

Proteiny to inaczej białka proste. Białka w tym proteiny są bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla człowieka, są głównym elementem budulcowym tkanek, pełnią rolę transportową czy wspierają układ odpornościowy. U człowieka stanowią około 20% masy ciała. 

Rola białka w organizmie

Białka są jednym z najważniejszych składników odżywczych dla wszystkich organizmów. Pełnią wiele funkcji odpowiadających za prawidłowy rozwój i pracę poszczególnych procesów i narządów. Główną rolą białka jest ich funkcja budulcowa. Warunkują one prawidłowy wzrost młodego organizmu oraz wszystkich tkanek ustroju człowieka, wspomagają wzrost mięśni, włosów i paznokci, wpierają odbudowę uszkodzonego naskórka oraz przyspieszają gojenie się ran.

Białka wchodzą również w skład różnych enzymów (np. pepsyna) i hormonów (np. insulina), które uczestniczą w szeregu procesów zachodzących w organizmie i pozwalają na jego prawidłowe działanie. Białka biorą również udział w produkcji przeciwciał, dzięki czemu wzmacniają i chronią organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Odpowiadają również za procesy przemiany materii, pomagają w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo – zasadowej oraz bilansu wodnego. Bardzo ważną rolą białek jest rola transportowa, co oznacza, że białka znajdujące się w komórkach przenoszą różne substancje przez błony komórkowe, dzięki czemu, np. pomagają usuwać toksyn z organizmu.

Czym są proteiny i jakie pełnią funkcje?

Białka, m.in. dzielą się na białka proste oraz białka złożone. Białka proste to inaczej proteiny i są to białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów (ponad 100). Natomiast białka złożone nazywa się proteidami. Ich budowa składa się z aminokwasów oraz ze składnika niebiałkowego.

Zobacz film i dowiedz się jak dieta białkowa wpływa na nasz organizm:

Zobacz film: Jak dieta białkowa wpływa na nasz organizm? Źródło: Co nas truje

Do protein należą, m.in.:

  • Albuminy – ich produkcja następuje w wątrobie. Przede wszystkim pełnią rolę transportową dla hormonów, enzymów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów czy takich minerałów jak sód, magnez, potas czy cynk. Albuminy zapobiegają również przepływowi osocza do tkanek, czyli powstrzymują powstanie obrzęku. Utrzymują stałe ciśnienie onkotyczne w organizmie oraz stałe pH krwi (ok. 7,35 - 7,45).
  • Globuliny – dzielą się na globuliny gamma, beta, alfa1 oraz alfa2. Tworzą immunoglobuliny - przeciwciała, które chronią organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi takimi jak wirusy i bakterie oraz przed pasożytami. Wchodzą również w skład krwi i podobnie jak albuminy pełnią rolę transportową. Globuliny biorą też udział w reakcjach obronnych organizmu, zwłaszcza przy stanach zapalnych.
  • Histony – mają charakter zasadowy, wchodzą w skład chromatyny (włóknista substancja znajdująca się w jądrze komórkowym) oraz neutralizuje i wiąże kwas deoksyrybonukleinowy (DNA).
  • Prolaminy – znajdują się głownie w nasionach traw, w tym zbóż poza owsem i ryżem. Prolaminy są białkami zapasowymi i zawierają niewielkie ilości aminokwasów, zwłaszcza tryptofanu, metioniny oraz lizyny.
  • Skleroproteiny – występują głownie w organizmach zwierzęcych w tkankach podporowych oraz osłaniających, czyli w białkach tkanki łącznej (kolagen i elastyna), we włosach i zrogowaciałej keratynie (paznokcie). Skleroproteiny są odporne na działanie enzymów proteolitycznych przewodu pokarmowego.

Proteiny w żywności – gdzie można je znaleźć?

Białka dzieli się również na białko pełnowartościowe oraz białko niepełnowartościowe. Białko pełnowartościowe charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w ilości zgodnej z zapotrzebowaniem. Aminokwasy egzogenne to takie, których organizm nie może wytworzyć sam, dlatego należy je podawać wraz z pożywieniem i nazywane są również aminokwasami niezbędnymi. Źródłem białka pełnowartościowego są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, mleko i jego przetwory, mięso, ryby. Budowa chemiczna białek pochodzenia zwierzęcego jest bardzo zbliżona do białek ustrojowych człowieka, dlatego są łatwo przyswajalne przez organizm.

Białko niepełnowartościowe ma mniejszą wartość odżywczą, gdyż nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów lub nie posiada ich w odpowiedniej ilości czy proporcji, co oznacza, że nie są wykorzystywane przez organizm w niewielkim stopniu. Te białka są gorzej przyswajane przez organizm, ich strawność wynosi około 60-80%, natomiast strawność białka pochodzenia zwierzęcego wynosi około 95%. Źródłem białka niepełnowartościowego są produkty pochodzenia roślinnego.

Źródła białka w produktach spożywczych:

  • Drób, wołowina, cielęcina,
  • Ryby (łosoś, sardynki, tuńczyk) i owoce morza,
  • Mleko i jego przetwory (śmietana, kefir, jogurt),
  • Jaja,
  • Żółte sery, twaróg
  • Rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola, soja),
  • Amarantus,
  • Nasiona dyni, słonecznika,
  • Orzechy włoskie, laskowe, pistacje, migdały,
  • Kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane.
Data aktualizacji: 21.11.2019,
Opublikowano: 21.11.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej