Portulaka – właściwości i zastosowanie. Gatunki portulaki występujące w Polsce

fot. erikagar / Getty Images

Portulaka to rodzina roślin, której gatunki występują najliczniej w Afryce i Ameryce Południowej. W Polsce rośnie dziko i uprawiana jest niekiedy portulaka pospolita, zaś w warunkach ogrodowych portulaka wielkokwiatowa. Rośliny znane są z działania oczyszczającego i wspomagającego trawienie.

Portulaka to rodzaj roślin o cennych właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje działanie antyoksydacyjnie i tonizujące. Intensyfikuje proces gojenia się ran i reguluje metabolizm. Wpływa pozytywnie na układ krążenia i obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo portulaka to roślina ozdobna i uprawna. Liście portulaki przyrządza się podobnie jak szpinak, zaś łodygi jak szparagi. Oprócz tego, że jest niskokaloryczna, to dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Roślina składa się w 93% z wody.

Co to jest portulaka?

Portulaka (z łac. Portulaca L.) to rodzaj roślin z rodziny portulakowate, do którego zalicza się około 150 gatunków. Rozprzestrzenione są niemal na całym świecie, przy czym w największym stopniu w klimatycznej strefie tropikalnej i subtropikalnej. Pierwsze informacje na temat portulaki w Polsce pochodzą z XVIII w.

W Polsce w naturalnym środowisku występuje tylko portulaka pospolita (z łac. Portulaca oleracea L.), która zwana jest także portulaką warzywną. To gatunek rośliny jednorocznej, który znaleźć można przeważnie na przydrożach i polach. Niekiedy pełni też rolę rośliny uprawnej i traktowana jest jak warzywo liściaste, które ceni się zwłaszcza w kuchni greckiej na Krecie oraz w kuchni francuskiej. Roślina najlepiej rośnie na żyznych glebach i słonecznych stanowiskach. Sianie przypada przeważnie na maj i czerwiec, a zbiór następuje we wrześniu.

W warunkach domowych uprawiana jest portulaka wielkokwiatowa (z łac. Portulaca grandiflora Hook.). To gatunek rośliny jednorocznej pełniący funkcje ozdobne ze względu na atrakcyjny wygląd, który zawdzięcza pięknym, dużym (średnica do 4 cm) kwiatom przybierającym rozmaite ubarwienie. Kwiaty portulaki mogą być m.in. białe, żółte, różowe, karminowe, pomarańczowe, ciemno-czerwone, fioletowe. W pełnej krasie prezentują się w czasie słonecznej pogody, zaś w pochmurne dni płatki stulają się.

Portulaka – właściwości prozdrowotne

Portulaka to grupa roślin o cennych właściwościach prozdrowotnych. Jej pędy i liście to źródło soku o działaniu orzeźwiającym i oczyszczającym. Dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, a zwłaszcza A (320 IU), C, czyli kwasu askorbinowego (21 mg), z grupy B, oraz składników mineralnych, w tym m.in. wapnia (65 mg), potasu (494 mg), magnezu (68 mg), żelaza (2 mg), sodu (45 mg).

Portulaka to bogate źródło antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, odpowiadające m.in. za uszkadzanie komórek ciała, działanie nowotworowe i przyspieszanie zjawiska starzenia się. Roślina wspomaga proces trawienia, gdyż pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje metabolizm oraz łagodzi zgagę i wzdęcia. Ma działanie kojące i tonizujące. Wspomaga proces gojenia się ran, w tym trudnych do łagodzenia ukąszeń lub użądleń owadów, hemoroidów, owrzodzeń.

Portulaka to cenne źródło kwasów omega-3 i kwasów organicznych oraz saponinów, glikozydów. Badacze donoszą, że ze względu na dużą zawartość magnezu i potasu roślina wspomaga działanie serca, pobudza proces tworzenia erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, wzmacnia kości i wzrok, normuje poziom glukozy. Pomaga regulować wartość ciśnienia tętniczego krwi, przez co zalecana jest osobom obciążonych ryzykiem wystąpienia udaru mózgu lub chorób układu krążenia. Z kolei zawarty w niej mangan odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak przygotować smaczną i zdrową sałatkę? Zobaczcie przepis:

Zobacz film: Prosty przepis na zdrową i smaczną sałatkę. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Portulaka – jak przygotować wywar?

W lecznictwie portulaka stosowana jest w formie wywaru ze świeżych liści. W tym celu należy kilka liści zalać szklanką wrzącej wody i następnie gotować około 15 minut. Po tym czasie wywar odstawia się pod przykryciem do przestygnięcia. Wykorzystuje się go podczas obmywania zmienionej chorobowo skóry, przygotowywania okładów czy spożywania.

Portulaka – przeciwwskazania

Mimo pozytywnego działania na ludzki organizm portulaki nie zaleca się stosować m.in.:

  • osobom mającym problemy z wątrobą i układem moczowym,
  • kobietom w ciąży,
  • dzieciom,
  • chorym na syndrom leniwego jelita.

Portulaka w sztuce kulinarnej

Portulaka to roślina powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Jest cenionym warzywem w krajach śródziemnomorskich. W Polsce jak dotąd wciąż niedoceniana. Dodaje się ją do zup, dań mięsnych lub rybnych. Zapieczone, podsmażone lub podduszone liście portulaki doskonale komponują się z serami i makaronami. Stanowią świetny pomysł na nadzienie do pasztecików i tart. Mogą być dodatkiem do kanapek lub składnikiem koktajli. Jednak najczęściej roślina spożywana jest na surowo w sałatkach z sosem balsamicznym lub winegret. To dobra alternatywa dla szpinaku. Liście portulaki są chrupiące i mają przyjemny, cytrynowy zapach i lekko kwaskowy smak. Niestety warzywo ma sporą wadę, gdyż nie nadaje się do dłuższego składowania i należy je spożyć bezpośrednio po zbiorze.

Bibliografia:

1. Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, Warszawa, PWN, 2006.

2. Seeliger D., Owoce i warzywa, Monachium, Teubner, 2008.

3. Durau B., Uprawa mało znanych roślin warzywnych, Bydgoszcz, Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytety Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, 2013.

Data aktualizacji: 13.01.2019,
Opublikowano: 04.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej