Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Fot. Katrina Wittkamp / Getty Images
Wbrew pozorom zamrożona żywność nie może leżeć w nieskończoność. Najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest właśnie zbyt długie mrożenie produktów. Często po prostu zapominamy, kiedy dany produkt wylądował w zamrażarce. W ten sposób sami fundujemy sobie problemy zdrowotne...
W programie 36,6°C poznaliśmy tajniki mrożenia i rozmrażania żywności. Nie od dziś wiadomo, że trzymanie jedzenia w niskich temperaturach pozwala uniknąć marnowania żywności. Jednak nie wszystko nadaje się do zamrożenia. Podobnie wiele produktów spożywczych nie może leżeć w naszych zamrażarkach w nieskończoność! Zobaczcie, ile możemy mrozić pewne produkty:
Jak przechowywać zamrożone produkty? Tabelka / 36,6
Co możemy z powodzeniem zamrozić? Oto lista:
mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet;
dania gotowe, np. pierogi, chili, leczo, zupy, bigos;
owoce, także banany czy borówki;
warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka;
ciasto francuskie, także to kupowane;
kruche ciasto;
masło;
pieczywo;
jajka - tylko uwaga, bez skorupek;
zioła;
starty żółty ser. Jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.
Czego nie powinno się mrozić? Oto lista:
nabiał - jogurty, sery, mleko itd. źle znoszą niskie temperatury i zmieniają swoją konsystencję. Np. jogurt stanie się lodami, a ser pokruszy;
nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę – np. ogórków, sałaty, pomarańczy, arbuzów. W trakcie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają jedzenie. Pomidory można za to z powodzeniem mrozić w innych daniach lub mrozić w formie pulpy;
Wiele zależy od produktu. Mięso i ryby rozmrażaj poprzez zanurzenie w chłodnej wodzie. Z kolei owoce podczas rozmrażania tracą dużo wody, zatem jeśli chcemy je wykorzystać do ciasta, lepiej dodać je jeszcze w połowie zamrożone. Jak rozmrażać pieczywo? Najlepiej w temperaturze pokojowej, można je potem umieścić na chwilę w rozgrzanym piekarniku, żeby było chrupiące. Nie rozmrażaj pieczywa w mikrofalówce, ponieważ stanie się gumowate.
Najlepszym sposobem rozmrażania produktów spożywczych jest umieszczenie ich w lodówce na dolnej półce. To najbardziej czasochłonna metoda, ale najbezpieczniejsza. Zimno chroni jedzenie przed psuciem się.
Ważne jest także to, aby zamrożonych produktów nie wystawiać na słońce. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii.
Więcej zobaczcie na filmie:
Zobacz film: Program 36,6 - zapowiedź 9. odcinka (27.04.2019). Źródło: 36,6
Data aktualizacji: 30.04.2019,
Opublikowano: 27.04.2019 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?