#ObiadNaZdrowie: Przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną - składniki i kcal

Faszerowane pomidory to doskonała propozycja na obiad, a wypełnieniem dla nich będzie farsz na bazie kaszy jaglanej. Jak przygotować takie danie i jakie będzie miało wartości odżywcze? W cyklu #ObiadNaZdrowie znajdziesz zawsze prosty, zdrowy i tani przepis na obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Pomidor to warzywo, które Polacy szczególnie sobie upodobali. Zazwyczaj jednak jemy go na surowo – w sałatce czy na kanapce – lub przygotowujemy z nich domowy koncentrat do zupy pomidorowej. A szkoda, bo można je podawać na różne sposoby, choćby pieczone i nadziewane.

Pomidory - dlaczego warto jeść pomidory? 

Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która poza wzmacnianiem odporności zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się powstania zmian nowotworowych. Dostarczają także witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i pomagają się zrelaksować. Zawarta w warzywie witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość. Pomidor to także cenna porcja błonnika, witaminy A oraz E. Błonnika potrzebuje układ pokarmowy, witamina A wspomaga oczy oraz poprawia wygląd skóry. Witamina E – spowalnia proces starzenia się skóry.

Czy pomidor i świeży ogórek to dobre połączenie? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6.

Po to niezwykle smaczne warzywo powinny sięgać przede wszystkim te osoby, które maja problemy z układem krążenia. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga wyregulować szalejące ciśnienie tętnicze.

Ale to jest w nich najcenniejsze. Najbardziej wartościowym składnikiem pomidorów jest likopen, który jako jeden z niewielu wartościowych związków, lepiej wchłania się po obróbce. Dlaczego jest taki ważny? Likopen wspomaga pracę układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu, ale przede wszystkim jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Badania pokazują, że związek chroni przed rozwojem raka piersi, prostaty, skóry, a także szyjki macicy.

Kasza jaglana - jakie ma wartości odżywcze? 

Od pewnego czasu kasza jaglana cieszy się bardzo dużą popularnością. I dobrze, bo stanowi doskonałe źródło potasu, magnezu oraz żelaza. Dostarcza także błonnika oraz wapnia, tego ostatniego potrzebuje cały układ kostny. Zawiera także krzem, który wspomaga trawienie. Z jedzenia kaszy jaglanej muszą zrezygnować osoby chore na cukrzycę. Po ugotowaniu jej indeks glikemiczny bardzo się podnosi.

Zobacz film i poznaj najlepszy przepis na kaszę jaglaną

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: X-Bank Gallery.

Jak przygotować pomidory faszerowane kasza jaglaną (przepis na 4-5 porcji)?

Dopełnieniem farszu może być cukinia, cebula i czosnek. Te ostanie warzywa to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Świetnie zwalczają infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.

  • 300 gramów pomidorów
  • 90 g kaszy jaglanej suchej
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 cukinia (mała)
  • 1 cebula
  • oregano, kurkuma, sól morska, pieprz
  • olej rzepakowy (ok. 2 łyżek)

Pomidory trzeba bardzo dokładnie umyć. Odciąć górną część i oczyścić z gniazd nasiennych, które należy podzielić na mniejsze kawałki. Następnie myjemy cukinię (jeśli jest młoda nie ma potrzeby usuwać nasion). Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po kilimu minutach dodajemy gniazda nasienne z pomidorów, suszone pomidory pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodajemy kasze jaglaną i dusimy wszystko przez kilka minut. Kiedy masa będzie gotowa i trochę ostygnie można napełniać nią pomidory. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez dwadzieścia minut.

Jaką wartość odżywczą mają tak podane pomidory (wartości dla jednej porcji)?

Kcal
125
Białko
4
Tłuszcz 4,22
Węglowodany
18
Błonnik
2,8
Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 13.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej