Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu

Fot: fotolia.com

Pomelo to owoc, który inaczej nazywany jest pomarańczą olbrzymią. Wyróżnia go nie tylko rozmiar – to jeden z największych cytrusów – ale również bogactwo witaminy C. Jeżeli chodzi o kalorie, pomelo nie ma ich zbyt wielu i dlatego wiele osób może spożywać go podczas diet odchudzających.

Właściwości owocu pomelo są bardzo korzystne dla zdrowia - pomaga schudnąć, chroni przed przeziębieniami i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto jest smaczne i uniwersalne - z wykorzystaniem pomelo można przyrządzić doskonałe koktajle, sałatki, a nawet ciasto.

Owoc pomelo – charakterystyka

Pomelo było znane w południowo-wschodniej Azji prawdopodobnie od 100 r. p.n.e. Uprawiano je m.in. w Malezji, Tajlandii i Japonii. W Ameryce pojawiło się w XVII wieku za sprawą kapitana Shaddocka i od tamtej pory uprawiane jest na Barbadosie. Duże uprawy znajdują się także w Indiach i Izraelu.

Pomelo, inaczej pomarańcza olbrzymia, swoją nazwę zawdzięcza niemałym rozmiarom. Spotykane są owoce o średnicy 25 cm średnicy i wadze 2 kg. Pomelo ma charakterystyczną gąbczastą skórkę w kolorze żółtym, żółtozielonym lub różowym, której grubość może wynosić nawet 5 cm! Wyglądem przypomina przerośnięty grejpfrut – w dużej mierze dlatego, że powstał on w wyniku skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą i przejął sporo jej cech. Jest jednak znacznie słodszy w smaku, za to mniej soczysty i mniej aromatyczny. Miąższ pomelo występuje w kolorach białym, zielonym lub czerwonym. Najwięcej cennych właściwości odżywczych ma biały miąższ pomelo.

Pomelo służy poprawie zdrowia

Owoc pomelo ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości:

  • Wspomaga odchudzanie

Pomelo ma 38 kalorii w 100 g miąższu i ani grama tłuszczu. Doskonale sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię i tych, które nie lubią smaku grejpfrutów. Owoc zawiera specjalne enzymy, które są odpowiedzialne za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, a ponadto pomagają ograniczać wchłanianie skrobi z pożywienia i obniżyć ilości cukru we krwi po spożyciu posiłków.

Zawarte w owocach pomelo spore ilości pektyn przyczyniają się do wzmocnienia poczucia sytości. Dosyć szybko wypełniają żołądek, dzięki czemu szybko przestaje się odczuwać głód – wystarczy zjeść kilka cząstek owocu. Z powodu wysokiej zawartości błonnika spożycie pomelo wskazane jest przed posiłkami (błonnik sprawia, że możemy szybciej pozbyć się zalegających resztek pokarmowych).

Koktajl z pomelo i połowy ananasa przyspieszy proces przemiany materii. Aby wykonać taki napój, należy obrać owoce i je zblendować, można też doprawić sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje z dodatkiem kruszonego lodu – poza właściwościami zdrowotnymi orzeźwia i dodaje energii.

  • Pomelo sprzymierzeńcem cukrzyków?

Wartość indeksu glikemicznego pomelo wynosi 30 – jest to niski indeks, który nie podnosi znacząco poziomu glukozy w krwi po spożyciu. Pomelo i grejpfruty zalecane są przez specjalistów żywienia. Bez obaw mogą te owoce spożywać osoby zmagające się z cukrzycą.

  • Pomelo w profilaktyce przeziębień

Duża zawartość witaminy C (61 mg / 100 g) sprawia, że połowa przeciętnego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To znacznie więcej niż w przypadku grejpfrutu czy pomarańczy. Prozdrowotne właściwości pomelo pozwalają wzmocnić układ odpornościowy oraz wyleczyć istniejące przeziębienie. Zmniejsza także ryzyko powikłań po zakończeniu przeziębienia.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

  • Pomelo a nowotwory

Mięsista skórka i błony zabezpieczające właściwy miąższ owocu stanowią bogate źródło bioflawonoidów. Są to przeciwutleniacze, które pomagają hamować namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Mimo tego, że psują smak owocu, warto ich nie usuwać. W Azji skórki pomelo są popularnym dodatkiem do sałatek. Przydatne są też w profilaktyce zwłaszcza raka jelita i trzustki. Pomelo eliminuje nadmiar estrogenu, więc z jego właściwości skorzystają kobiety – owoc ten zapobiega rozprzestrzenianiu komórek nowotworu piersi.

  • Pomelo wspomaga serce

Będące źródłem potasu – 216 mg w 100 g owocu – pomelo przyczynia się znacząco do regulacji ciśnienia krwi, rytmu serca, napięcia mięśniowego oraz utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Pod względem zawartości tego pierwiastka pomelo nieznacznie ustępuje pomidorom, które mają go 237 mg w 100 g i są nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu osób zmagającym się z nadciśnieniem.

Dzięki zawartości pektyn, które pomagają chudnąć, pomelo wspomaga hamowanie odkładania się tłuszczu w tętnicach. Dlatego skórka, błonki i miąższ zalecane są w profilaktyce miażdżycy. Witamina C ma również właściwości zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak jeść pomelo?

Pomelo dobre do spożycia powinno być ciężkie, dlatego warto zważyć przed zakupem kilka owocow w podobnych rozmiarach i kupić ten najcięższy. Będzie zawierać najwięcej soku.

Skórkę owocu należy naciąć kilkakrotnie wzdłuż od nasady, a następnie ją usunąć. Do spożycia zaleca się usunąć błonki i pestki, a zjeść jedynie miąższ.  

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 28.12.2017,
Opublikowano: 07.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej