Chodzi o produkt „Buraczki wiórki”, 290 g, wyprodukowane dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. „Frutico”, Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice. Kwestionowana partia ma numer 15.07.2021/B i datę trwałości: 15.07.2021.
Buraczki wycofane ze sprzedaży
W związku ze skargą konsumenta Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki produktu. W trzech z czterech pobranych próbek stwierdzono obecność pleśni, w dwóch z czterech próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w jednej z czterech próbek - obecność czterech odłamków szkła. Bezzwłocznie poinformowano właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (PPIS) pełniącego nadzór nad zakładem produkcyjnym.
W poniedziałek przedstawiciele PPIS w Pajęcznie przeprowadzili kontrolę w P.P.H.U „FRUTICO”, Eksport – Import, Szczepan Stanik, podczas której ustalono, że produkt pn. Buraczki wiórki marki Lewiatan, oznakowany numerem partii: 15.07.2021/B i datą minimalnej trwałości: 15.07.2021 wyprodukowano 15.07.2020 r. w ilości 6400 sztuk.
Cała partia ww. produktu została dostarczona do odbiorcy: Lewiatan Holding S.A. Zakład uruchomił procedurę wycofania kwestionowanego produktu z obrotu. Producent poinformował odbiorcę o konieczności pilnego wycofania partii z obrotu. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające.
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
Buraki – wartości odżywcze
Choć pewna partia buraków została wycofana ze sprzedaży, to nie należy zapominać o tym, że buraki same w sobie są źródłem witamin i minerałów.
Burak to jedno z częściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Można z niego przygotować zupę, sok, a ugotowane i starte stanowią doskonały dodatek do obiadu. Dlaczego warto jeść potrawy na bazie buraków i jakich cennych substancji dostarczają?
Buraki zawierają sporo potasu. W 100 gramach jest go aż 348 mg. Pierwiastek ten wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Buraki jedzone regularnie pomagają obniżyć cholesterol. Warto zwrócić na nie uwagę także ze względu na żelazo (które jest bardzo dobrze przyswajalne) i kwas foliowy. Oba te związki uczestniczą w procesach krwiotwórczych, tym samym chronią przed anemią i wspomagają jej leczenie. O burakach – właśnie ze względu na kwas foliowy – powinny pamiętać także kobiety w ciąży lub te, które dopiero starają się o dziecko. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej. To właśnie z niej później rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu foliowego może skutkować poważnymi wadami płodu.
W burakach zawarty jest także tryptofan. To aminokwas, który wpływa na nasze samopoczucie. Jego niedobór często łączony jest z rozwojem depresji.
Buraki nie tylko chronią przed rozwojem raka czy anemią. Zawarte w warzywie betacjany aktywują układ immunologiczny i wzmacniają odporność. W warzywie znajdują się także wapń (41 mg/100 g) oraz fosfor i magnez (17 mg/100 g). Buraki zawierają śladowe ilości witamin. Najwięcej mają witaminy C (ok. 10 mg/100 g), która jest jednym z silnie