Plastikowe opakowania – czy da się jej całkowicie wyeliminować?

Fot: Images by Tang Ming Tung / gettyimages.com

Plastik to najczęściej wykorzystywane tworzywo sztuczne. Powstają z niego torebki, opakowania na żywność czy butelki. Łatwo go wytworzyć przez co natykamy się na niego praktycznie na każdym kroku. Pytanie tylko, czy to w pełni bezpieczne?

Plastik to tworzywo, które bardzo łatwo pozyskać. Niestety jego utylizacja nie jest już taka prosta. Co gorsza rozkłada się bardzo długo (torebka foliowa potrzebuje aż 450 lat!), a surowce, z których powstał nie są obojętne zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia. Mimo że nie da się go całkowicie wyeliminować, to można wybierać ten rodzaj plastiku, który szkodzi mniej. Dlaczego producenci tak chętnie korzystają z plastikowych opakowań? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Za co producenci żywności kochają plastik? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuje.

Jakie plastikowe opakowania wybierać?

Plastik to plastik? Niekoniecznie. Mimo że wszystkie plastikowe opakowania wyglądają podobnie, to różnią się przede wszystkim surowcem, z którego powstały. Czasem zdarza się, że niektóre z nich są niebezpieczne dla zdrowia. Zatem, na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na mały trójkąt i wpisaną w niego cyferkę od jednego do siedmiu. Co oznaczają?

Jeśli w trójkącie znajdują się cyfry 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE) oraz 5 (PP) możemy być pewni, że opakowanie powstało z bezpiecznego surowca i nadaje się do przechowywania żywności. Wystrzegać trzeba się opakowań oznaczonych numerami 6 (zwierają polistylen), 3 i 7, które mogą zawierać bisfenol A. Polistyren to związek, z którego powstaje styropian i może on być toksyczny dla organizmu. Dlaczego jeszcze trzeba unikać tych opakowań? W filmie wyjaśnia to prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę przy wyborze plastikowych opakowań? Źródło: Wiem co jem, wiem, co kupuję.

Bisfenol A, choć został dopuszczony do użytku, to przechowywanie żywności w tego rodzaju opakowaniach i podgrzewanie w nich jedzenia może przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie. W których plastikowych opakowaniach się znajduje? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Produkty pakowane w szkodliwy plastik 07. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Papier zamiast plastiku?

Lepszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem mogą być opakowania papierowe. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że nie każdy papier równie łatwo udaje się przetworzyć. Niektóre opakowania – zwłaszcza te, które zostały mocno zadrukowane – zawierają w sobie toksyczne związki, a te, jak każda chemia, nie są obojętne dla organizmu.

Zobacz także: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Na papierowe opakowania trzeba uważać z jeszcze jednego powodu. Do ich produkcji wykorzystuje się cztery razy więcej energii, 50-krotnie mocniej zanieczyszcza się wodę (m.in. w związku z wysokim zużyciem chemikaliów) oraz powoduje większe o 68 proc. zanieczyszczenie powietrza. Produkcja papieru uszczupla także lasy: do produkcji 10 miliardów opakowań zużytych w Stanach Zjednoczonych w ciągu roku 1999 wycięto 14 milionów drzew.

A zatem może torby biodegradowalne wykonane z polilaktydu, czyli tworzywa ze skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Torby te zamieniają się w kompost po kilku tygodniach. Jednak użytkowane w globalnej skali mogą stać się źródłem gazów cieplarnianych, oddawanych w procesie kompostowania. Byłoby to obciążenie dla środowiska, które przyspieszyłoby tylko zmiany klimatyczne.

Co jeszcze trzeba wiedzieć o opakowaniach na żywność? Jak wybierać je świadomie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Opakowania papierowe wady i zalety. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Data aktualizacji: 10.02.2019,
Opublikowano: 07.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej