#ObiadNaZdrowie: Placki z płatków owsianych – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości 

Fot. YSedova / Getty Images

Placki z płatków owsianych są źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Mają wysoką wartość odżywczą i wykazują liczne właściwości zdrowotne. Składniki w nich zawarte obniżają poziom cholesterolu, regulują trawienie, działają odmładzająco i dodają sił witalnych. Dzisiejszy #ObiadNaZdrowie to pyszne, pachnące placki owsiane. Musisz spróbować!

Placki z płatków owsianych są zdrową i pożywną propozycją śniadania lub podwieczorku. Główny składnik dania – płatki owsiane – dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B. Dzięki temu ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

Placki z płatków owsianych – jak zrobić?

Placki z płatków owsianych są niezwykle proste w przygotowaniu. Większość przepisów wykorzystuje jedynie 2 podstawowe składniki – płatki owsiane i jajka. Do placków najczęściej dodawany jest dojrzały banan, będący źródłem skrobi. W bardziej energetycznej wersji oprócz płatków owsianych dodaje się również pełnoziarnistej mąki, która jest dodatkową dawką błonnika pokarmowego. Do smażenia placków z płatków owsianych najlepiej jest skorzystać ze specjalnej patelni z nieprzywierającą powłoką z możliwością smażenia bez tłuszczu. Dzięki temu danie będzie lekkie, bardziej dietetyczne i dostarczy mniej kalorii. Gotowe placki z płatków owsianych można serwować z owocami, konfiturami lub polane syropem klonowym bądź owocowym.

Placki z płatków owsianych z bananem – przepis

W przygotowanych plackach z płatków owsianych (smażonych na patelni beztłuszczowej) znajduje się około: 

kcal 663
białko 21 g 
tłuszcze  14.2 g 
węglowodany 60.8 g 
błonnik pokarmowy 6 g

Jeden placek dostarcza około:

kcal 73
białko 2.3 g 
tłuszcz 1.5 g
węglowodany 6.7 g
błonnik pokarmowy 0.6 g 

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 średnie jaja,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (lub bez w przypadku patelni do smażenia beztłuszczowego).

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść płatki owsiane i jaja. Zmiksuj na na średnich obrotach tak, by powstała piana z jajek.
  2. Obierz banana i rozgnieć za pomocą widelca. Rozgnieciony owoc dodaj do miski z masa z płatków i jajek. Całość wymieszaj łyżką i odstaw na 10–15 minut, by płatki lekko napęczniały.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Przygotowaną masę nakładaj łyżką. Każdy placek lekko spłaszczaj tak, by miał średnicę około 6 cm.
  4. Placki smaż z obu stron na średnim palniku.
  5. Placki z płatków owsianych można podawać udekorowane pokrojonym bananem.

Placki z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej – przepis

Z przygotowanej masy otrzymuje się około 10 placuszków. W przygotowanych plackach z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej znajduje się około: 

kcal 1677
białko 75 g
tłuszcz 33.2 g
węglowodany 227 g
błonnik pokarmowy 17 g 

W jednym placku znajduje się około: 

kcal 167
białko 7.5 g
tłuszcz 3.3 g
węglowodany 2.3 g
błonnik pokarmowy  1.7 g

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp płatki, mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj jajka, jogurt i ponownie wymieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub posmarowaną kawałkiem masła (lub pomiń ten etap, jeśli korzystasz z patelni beztłuszczowej). Na patelnię nakładaj po pełnej łyżce masy i smaż około 1–2 minuty z obu stron.
  3. Placki z płatków owsianych można podawać polane syropem klonowym.

Płatki owsiane – wartość odżywcza

Płatki owsiane mają wysoką wartość odżywczą i są zalecane w codziennej diecie. W 100 g produktu znajduje się około 13,5 g białka, 54,5 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g dostarczają około 7 g tego związku. Stanowią skarbnicę niezbędnych dla organizmu witamin i składników mineralnych, takich jak: witaminy z grupy B i witamina E, potas, żelazo, wapń, magnez, mangan oraz selen. Wśród substancji zawartych w płatkach owsianych znajdują się naturalne przeciwutleniacze. Związki te neutralizują wolne rodniki tlenowe mające szkodliwy wpływ na organizm – są przyczyną wielu chorób określanych mianem cywilizacyjnych (np. miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów).

Płatki owsiane – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne płatków owsianych są znane i wykorzystywane od setek lat. Posiłki przygotowywane na ich bazie, a zwłaszcza pożywna owsianka na śniadanie, dodają energii i sił witalnych oraz podnoszą wytrzymałość. Płatki owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, regulują poziom cukru we krwi i obniżają stężenie „złego” cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego. Błonnik pokarmowy przyczynia się również do usprawnienia procesów trawiennych, przyspieszenia metabolizmu i pobudzenia pracy jelit. Z tego powodu płatki owsiane znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej oraz przy skłonności do uciążliwych zaparć.

Płatki owsiane dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, zapobiegają arytmii i regulują ciśnienie tętnicze, chroniąc przed rozwojem nadciśnienia. Płatki owsiane mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Owies redukuje zmęczenie psychiczne i fizyczne, działa uspokajająco i antydepresyjnie. Ponadto płatki owsiane poprawiają zdolności poznawcze, czyli pamięć, koncentrację i uwagę. Powinny pojawić się w diecie osób narażonych na silny stres oraz wykonujących intensywną pracę umysłową. Płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w kosmetyce. Zawarte w nich przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się skóry, zapewniając jej młody i świeży wygląd. Płatki owsiane mają także właściwości pielęgnacyjne, gdyż łagodzą podrażnienia oraz oczyszczają skórę.

Płatki owsiane – diety

Płatki owsiane są zalecane w codziennej diecie każdej zdrowej osoby. Powinny pojawić się w żywieniu osób z zaparciami oraz dążących do redukcji masy ciała. Płatki owsiane przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i uregulowania stężenia cukru we krwi, dlatego są zalecane w profilaktyce, jak też w pomocniczym leczeniu chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Osoby chore na celiakię, u których istnieje konieczność stosowania diety bezglutenowej, mogą skorzystać z płatków owsianych pozbawionych glutenu.

Zobacz film: Czy warto rezygnować z glutenu? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 18.02.2020,
Opublikowano: 24.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej