Pizza z kalafiora – przepisy. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne kalafiora 

Fot. rojoimages / Getty Images

Pizza z kalafiora ma znacznie niższą wartość energetyczną w porównaniu z tradycyjną pizzą bogatą w węglowodany. Jest alternatywą dla osób będących na diecie odchudzającej. Kalafior posiada liczne prozdrowotne właściwości. Pomaga w profilaktyce wielu schorzeń. 

Kalafior jest warzywem o wysokiej wartości odżywczej, znajdującym szerokie zastosowanie w kuchni. Jedną z potraw jest pizza z kalafiora, stanowiąca dietetyczny zamiennik tego tradycyjnego dania włoskiego. Można ją przygotować, bazując na rozmaitych przepisach i eksperymentując z dodatkami.

Pizza z kalafiora – czyli sposób na niskokaloryczną pizzę

Pizza z kalafiora jest doskonałą alternatywą dla wielbicieli tradycyjnej pizzy, która jest wysokokaloryczna i obfituje w węglowodany. Ten zdrowy zamiennik przygotowuje się, bazując na cieście kalafiorowym i różnych dodatkach w zależności od przepisu. Spód pizzy można wykonać, używając wyłącznie kalafiora, jajek i przypraw. Drugą możliwością jest połączenie kalafiora z mąką, np. ryżową, i skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. W obu przypadkach otrzymuje się bezglutenowe, wegetariańskie i bezlaktozowe ciasto do pizzy. Na wierzchu pizzy z kalafiora można kłaść rozmaite dodatki. Mogą to być tradycyjne składniki, czyli sos pomidorowy, szynka, żółty ser i pieczarki. Warto jednak trochę poeksperymentować, dekorując pizzę szpinakiem, serem feta lub mozzarellą i różnymi warzywami: papryką, cukinią, cebulą.

Zobaczcie, ile kalorii ma prawdziwa pizza:

Zobacz film: Dlaczego pizza ma tak dużo kalorii. Źródło: Co nas truje

Pizza z kalafiora bez mąki – przepis

Składniki na ciasto:

  • 600 g kalafiora,
  • 2 jaja,
  • zioła, np. oregano, bazylia lub przyprawa do pizzy.

Składniki na wierzch:

  • 10 pieczarek,
  • 150 g chudej szynki (z kurczaka, indyka),
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • domowy sos do pizzy na bazie pomidorów z puszki lub koncentrat pomidorowy,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior zetrzyj na tarce do garnka. Wlej wodę do poziomu kalafiora. Gotuj przez około 8 minut. Kalafior przelej przez sitko i wyciśnij tak, aby był suchy.
  2. Piekarnik nagrzej do 180℃.
  3. Kalafior przenieś do miski. Dodaj jajka, sól i zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto kalafiorowe wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
  5. W czasie pieczenia umyj, obierz i pokrój pieczarki. Szynkę pokrój w kwadraciki.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a następnie zwiększ temperaturę pieczenia do 200℃.
  7. Ciasto posmaruj domowym sosem lub koncentratem. Posyp przyprawami. Ułóż pieczarki, szynkę i ser. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12 minut.

Pizza z kalafiora – przepis na spód kalafiorowy z dodatkiem bezglutenowej mąki bez jajek

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 60 ml skrobi ziemniaczanej,
  • 60 ml mąki ryżowej,
  • 60 ml tartego parmezanu,
  • 1,5 łyżki przyprawy do pizzy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Kalafior pokrój na kawałki i zmiksuj, np. w malakserze, aż osiągnie strukturę kaszy. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć kalafiora i gotuj przez około 3 minuty. Odlej na sicie. Po przestygnięciu przełóż kalafior na ściereczkę lub ręcznik i maksymalnie wyciśnij.
  2. Suchą masę z kalafiora przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Formę do pieczenia wysyp lekko mąką. Do formy wyłóż ciasto kalafiorowe, mocno dociśnij.
  4. Spód do pizzy z kalafiora piecz w nagrzanym do 180℃ piekarniku przez około 45 minut.

Kalafior – wartość odżywcza

Kalafior należy do rodziny kapustowatych. Popularność zawdzięcza nie tylko unikalnym walorom smakowym, ale również wysokiej wartości odżywczej i niskiej kaloryczności. 100 g ugotowanego kalafiora dostarcza około 23 kcal, 1.84 g białka, 4.11 g węglowodanów oraz 0.45 g tłuszczu. Kalafior jest źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g zawiera około 2.3 g tego cennego dla organizmu związku. W składzie kalafiora występują liczne witaminy i minerały, m.in.: witamina C, K, E, prowitamina A (beta karoten), witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i cynk. Kalafior zawiera również sulforafan, czyli substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Warzywo to obfituje również w substancje o właściwościach antyoksydacyjnych, które zmniejszają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, m.in. chorób sercowo-naczyniowych, zwyrodnieniowych, a także opóźniają starzenie się organizmu.

Kalafior – właściwości zdrowotne

Kalafior ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości antynowotworowe. Regularne jedzenie kalafiora może przyczynić się m.in. do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka prostaty, pęcherza moczowego, jamy ustnej, gardła, krtani, piersi i jajników. Związki obecne w kalafiorze skutecznie niszczą bakterię Helicobacter pylori, stanowiącą jedną z podstawowych przyczyn choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dzięki temu kalafior chroni przed wrzodami, ale również zapobiega innym schorzeniom układu pokarmowego, takim jak: zapalenie błony śluzowej żołądka lub przełyku oraz rak żołądka. Zawarty w kalafiorze błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Ponadto obniża poziom cholesterolu, który w nadmiarze może prowadzić do miażdżycy, a w konsekwencji do innych niebezpiecznych schorzeń, m.in. choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego. Kalafior zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu, gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Sprzyja detoksykacji organizmu, ponieważ zwiększa zdolność wątroby do neutralizowania substancji toksycznych.

Kalafior – diety

Kalafior jest zalecany w wielu dietach, m.in. przy nadciśnieniu tętniczym, zaparciach i schorzeniach związanych z pęcherzem moczowym. Znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG kalafiora wynosi 15), zalecany jest osobom z cukrzycą. Powinien pojawić się również w diecie odchudzającej, gdyż daje uczucie sytości i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi prowadzących do nagłych napadów głodu i podjadania. Kalafior przeciwwskazany jest osobom z chorobami tarczycy, m.in. z niedoczynnością tarczycy, gdyż zawarte w nim tiocyjanki hamują działanie tyroksyny (hormonu przyjmowanego przy tych schorzeniach). 


Data aktualizacji: 20.08.2018,
Opublikowano: 09.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Pola 10.08.2018r.

hehe, dla mnie super, ale ciekawe co na to mój chłopak :)))))))

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej