Piwonia lekarska – właściwości lecznicze i pozamedyczne zastosowanie

Almaje/getty images

Piwonia lekarska zwana też majową wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Znana jest z działania uspokajającego, rozkurczowego i moczopędnego. Oddziałuje korzystnie na układ krążenia i trawienia. Pomocna jest w leczeniu schorzeń dermatologicznych.

Piwonia lekarska to znana roślina ozdobna, której w starożytności przypisywano zdolności do oddalania złych duchów i koszmarów nocnych. Poza atrakcyjnym wyglądem ma także działanie lecznicze. Surowcem zielarskim są przeważnie jej kwiaty i korzeń. Stosowana może być w formie odwarów, naparów czy nalewek. Niewskazane jest używanie jej przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Zobacz też:

Jak wygląda piwonia lekarska?

Piwonia lekarska (z łac. Paeonia officinalis) to gatunek wieloletniej rośliny zielnej zaliczany do rodzaju piwonia (z łac. Paeonia) i rodziny piwoniowatych (z łac. Paeoniaceae). Najliczniej porasta tereny środkowej i południowej części Europy.

Piwonia lekarska przybiera postać niewysokiego krzewu (do 1 m wysokości). Ma pojedynczą, rozgałęzioną łodygę, sezonowe, dwukrotnie trzydzielne, błyszczące liście o ciemnozielonym zabarwieniu oraz marchwiaste, drewniejące korzenie. Kwiaty piwonii są pełne, intensywnie pachnące i osiągają spore rozmiary. Bywają różowe i czerwone, choć zdarzają się też dwubarwne formy mieszane. Roślina kwitnie w maju i czerwcu.

Zastosowanie prozdrowotne piwonii lekarskiej

Piwonia lekarska ma zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się jej kwiaty (z łac. Paeoniae flos) i korzenie (z łac. Paeoniae radix), rzadziej nasiona (z łac. Paeoniae semen). Możliwe jest ich nabycie w aptekach i sklepach zielarskich lub samodzielne opracowanie. Korzenie wykopuje się wiosną lub jesienią. Po oczyszczeniu i rozdrobnieniu suszy w lekko ogrzanym piekarniku. Zbiór kwiatów przypada na czerwiec. Suszenie odbywa się w pokojowej temperaturze w przewiewnym, ciemnym miejscu po wcześniejszym oskubaniu. Surowce zielarskie piwonii zawierają m.in.: flawonoidy (kemferol), kwasy fenolowe (galusowy), antocyjany, dekstryny, monoterpeny (peonifloryna), garbniki, alkaloidy (peregrynina), 2-oksy-4-metoksyacetofenon (paeonol) i sole mineralne (magnez, żelazo, potas, sód).

Jakie właściwości ma piwonia lekarska?

Piwonia lekarska wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jej kwiaty poprawiają krążenie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Działają moczopędnie, uspokajająco, odtruwająco, rozkurczowo i przeciwalergicznie. Stosowane są pomocniczo w leczeniu choroby wieńcowej, kamicy nerkowej, nieregularnych cykli miesiączkowych, zapalenia naczyniówki.

Napar piwoniowy jest pomocny na opuchnięte, zmęczone, podrażnione oczy. Wskazany bywa też do przemywania podrażnionej, wysuszonej skóry ze skłonnością do wyprysków. Z kolei korzenie piwonii posiadają działanie przeciwnerwicowe, przeciwbólowe, przeciwlękowe i rozluźniające. Wpływają korzystnie na układ trawienia – łagodzą niestrawność, wspomagają prawidłową perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom, ułatwiają wypróżnianie, poprawiają wydzielanie soków trawiennych. Ze względu na zdolności przeciwdrgawkowe zaleca się je w leczeniu padaczki, pląsawicy i nerwowości. Dodatkowo wykorzystywane są w terapii artretyzmu, reumatyzmu, hemoroidów oraz atopowego zapalenia skóry.

Piwonia lekarska – preparaty i dawkowanie

Surowce ziołowe piwonii lekarskiej stosowane mogą być w formie naparów, odwarów czy nalewek. Napar piwoniowy (z łac. Infusum Paeoniae) sporządza się z rozdrobnionych kwiatów. Sporą ich szczyptę zalewa się szklanką wrzątku, odstawia pod przykryciem na 30 minut, po czym przecedza. Zalecane dzienne spożycie to 1–2 szklanki pite małymi porcjami.

Odwar piwoniowy (z łac. Decoctum Paeoniae) uzyskuje się poprzez zalanie 2 łyżek rozdrobnionych korzeni 0,5 l wody. Miksturę doprowadza się do wrzenia, gotuje przez 5 minut, po czym odstawia pod przykryciem na pół godziny i przecedza. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 szklanki.

Z kolei nalewkę piwoniową (z łac. Tinctura Paeoniae) przygotowuje się następująco: 100 g suchych lub świeżych korzeni zalewa się 500 ml 40–60% ciepłego alkoholu, maceruje przynajmniej 2 tygodnie i przefiltrowuje.

Przeciwwskazania do stosowania piwonii lekarskiej

Piwonia lekarska, mimo iż wykazuje wiele cennych właściwości, powinna być spożywana z dużą ostrożnością – przyjęta w zbyt dużych ilościach działa toksycznie. Przeciwwskazaniem do jej stosowanie są ciąża, okres połogu i karmienie piersią.

Pozalecznicze zastosowanie piwonii lekarskiej

Piwonia lekarska oprócz szerokiego zastosowania leczniczego pełni funkcję rośliny ozdobnej. W krajach, gdzie są mroźne zimy, ość często upiększa przydomowe ogrody, ponieważ taki klimat warunkuje pojawienie się dużej ilości pąków kwiatowych. Najlepiej rośnie w wilgotnej, żyznej, przepuszczalnej glebie i na słonecznym lub półcienistym stanowisku. Wskazane jest nawożenie i ściółkowanie.

Jedną z najbardziej popularnych odmian jest piwonia lekarska Rubra Plena, zwana też piwonią z babcinego ogródka lub old fashion peony, czyli piwonią z dawnych lat. Roślina daje atrakcyjnie wyglądające kwiaty o ciemnowiśniowej barwie, których średnica osiąga do 15 cm. Powszechnie wykorzystywana jest do sporządzania bukietów, gdyż charakteryzuje się dużą trwałością – ścięte kwiaty mogą stać w wodzie ponad tydzień.

Zobacz film: Które zioła warto mieć w domowej apteczce?

źródło: x-news

Bibliografia:

1. G. Burnie, Botanica. Rośliny ogrodowe, Könemann, Kolonia 2005.

2. J. Hetman, K. Pudelska, M. Kseniak, Tradycyjne gatunki roślin ozdobnych we współczesnych ogrodach Roztocza (Teodorówka i Korytków Duży), [w:] „Acta Scientiarum Polonorum. Administratio Locorum”, 2011, 10(1), s. 17–27.

3. A. Trojanowska, Tradycyjne ziołolecznictwo białoruskie w pracy Michała Federowskiego „Lud białoruski na Rusi Litewskiej...”, [w:] „Analecta”, 2007, 16(1–2), s. 7–53.

4. E. Pogroszewska, J. Hetman, M. Poniewozik i wsp., Charakterystyka roślin z rodzaju Paeonia L. w Ogrodzie Botanicznym UMCS w Lublinie. Część I. Fazy fenologiczne, [w:] „Annales Horticulturae”, 2017, 27(1), s. 47–63.

Data aktualizacji: 04.12.2020,
Opublikowano: 06.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej